Sinds enige tijd publiceert onze redactie de Ruhrgolder van de Week. Dat is iemand van een regionale voetbalclub die in het zonnetje wordt gezet en voorzien wordt van een overheerlijk pilsje, gesponsord door een van onze sponsoren: Ruhrgold. Het kan gaan om een pechvogel, een super vrijwilliger, een prijswinnaar of anderzijds. Deze week is de keuze gevallen op Kon van der Zwaan, ‘allesdoener’ bij TAVV.

‘Allesdoener’ komt mogelijk het meest in de buurt als typering van het CV van Kon van der Zwaan als vrijwilliger bij de Ter Aarse Voetbal Vereniging. Toen zoon Jerry zich in 1980 aanmeldde als voetballend lid bij de blauw-witten, was Van der Zwaan al snel leider van een jeugdelftal. Hierna werd hij eerst secretaris van het jeugdbestuur, om later de functie  van secretaris van het hoofdbestuur te gaan vervullen. Nadat Jerry, inmiddels spelend bij de senioren van TAVV, vanwege werkzaamheden zijn voetbalschoenen noodgedwongen aan de wilgen moest hangen, vond Van der Zwaan het ook een goed moment om zijn vrijwilligerstaken bij TAVV neer te leggen. Dochter Marijke, toentertijd actief bij vrouwenvoetbalclub Iduna en de huidige secretaris van TAVV, wist haar vader echter al snel voor deze buurvereniging te strikken en binnen no time was Van der Zwaan ook bij Iduna belast met bestuurlijke taken.

Nadat in 2008 Iduna was opgegaan in TAVV kwam Van der Zwaan weer automatisch terug bij zijn oude cluppie, waar hij tot op de dag van vandaag een hoeveelheid aan taken voor zijn rekening neemt. Deze werkzaamheden variëren van inkoop van het trainingsmateriaal tot aan het onderhoud van het complex. Van der Zwaan was twee jaar geleden samen met collega-vrijwilliger Ruud Westerwaal ook nauw betrokken bij de grootscheepse renovatie van Sportpark Aardam-West. De bescheiden Van der Zwaan wil benadrukken dat hij niet de enige is bij TAVV is die zich vrijwillig voor de club inzet. Van der Zwaan:,, Iedere maandag zijn we hier met een onderhoudsploeg  van een mannetje of 8/9 aan het werk om allerlei klussen te verrichten. We beginnen de week eerst met een gezamenlijk bakkie en gaan dan aan de slag. Iedereen heeft hier zijn eigen taak zodat we elkaar niet voor de voeten lopen.”

De  vrijwilligerswerkzaamheden van Van der Zwaan zijn in Ter Aar niet onopgemerkt gebleven en als blijk van waardering  voor zijn jarenlange inzet mocht de voormalig buschauffeur een Koninklijke Onderscheiding ontvangen en werd hij benoemd tot Lid in de Orde Van Oranje-Nassau. Vrijwilligers als Kon van der Zwaan vormen de kurk waar een voetbalvereniging op drijft. LeidenAmateurVoetbal wenst TAVV en dhr. Kon van der Zwaan nog een lange voortzetting van deze succesvolle samenwerking toe! Van der Zwaan: ,,Leuk dat ik de Ruhrgolder van de Week ben geworden. Een leuk initiatief van LeidenAmateurVoetbal!”