Sinds enige tijd publiceert onze redactie de Ruhrgolder van de Week. Dat is iemand van een regionale voetbalclub die in het zonnetje wordt gezet en voorzien wordt van een overheerlijk pilsje, gesponsord door een van onze sponsoren: Ruhrgold. Het kan gaan om een pechvogel, een super vrijwilliger, een prijswinnaar of anderzijds. Deze week is de keuze gevallen op Saam de Mooij, de vaste fotograaf bij de wedstrijden van Valken’68.

Bij iedere thuis-en uitwedstrijd van Valken ’68 is Saam de Mooij letterlijk langs de lijn te vinden. Dat hij zo kort op het veld zit heeft een goede reden, De Mooij is namelijk de huisfotograaf van de Duyrak-bewoners. Sinds zijn zoon,1e elftalspeler Matthijs de Mooij, enkele jaren geleden overstapte van reserves van Rijnsburgse Boys naar Valken’68, volgt hij via zijn camera de verrichtingen van de rood-gelen op de voet. De Mooij is daarnaast ook betrokken bij de fotografie voor de jaarlijkse spelersgids van Valken ’68 en maakt hij ook regelmatig plaatjes bij jeugdtoernooien in Valkenburg. Rijnsburger De Mooij is bij het schieten van de foto’s altijd op zoek naar de emotie in het spel. ,,Ik vind het interessanter om te kijken naar reacties van de spelers in het veld, dan een schot op het doel vast te leggen.’’

De Mooij, werkzaam bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken, is inmiddels een gewaardeerd lid van de Valken ’68-familie geworden en die waardering is geheel wederzijds te noemen. De Mooij: ,,Valken ’68 is een echte familieclub die drijft op vrijwilligers. Iedereen is hier even belangrijk, of je nu vrijwilliger of speler van het eerste elftal bent. Voor de vrijwilligers organiseert de club jaarlijks een avondje uit, recent hebben we nog een bezoek gebracht aan AZ. Spelers die hier komen voetballen weten dat de organisatie en faciliteiten hier op orde zijn.’’

De Mooij herkent bij het huidige Valken ’68 de gemoedelijke sfeer zoals deze in het verleden ook bij, toen nog, dorpsclub Rijnsburgse Boys (RBB) was. De Mooij: ,,Mijn vrouw en ik waren vroeger vaste volgers van RBB. We waren er al bij toen RBB promoveerde van de 2e klasse naar de 1e klasse en dat na afloop de spelers op de kar door Rijnsburg trokken. In die tijd bestond het elftal ook voornamelijk uit spelers die uit Rijnsburg afkomstig waren. Dat RBB bestaat natuurlijk allang niet meer. Er is daar gekozen om op een zo hoog mogelijk niveau te spelen en als gevolg daarvan spelen daar nu veel spelers van buitenaf. Dat is in deze regio natuurlijk niet alleen bij RBB het geval, bij Katwijk en Quick Boys is het niet veel anders. Jeugdspelers van deze clubs breken zelden door in het 1e elftal. Voor deze jongens is het dan aantrekkelijk om naar een club als Valken ’68 over te stappen, waar ze wél in aanmerking komen voor een plek in het 1e elftal. Ik snap dat wel. Het is toch leuker om hier in een ambiance zoals vorige week tegen UVS voor aardig wat publiek te spelen, dan dat je ’s ochtends om 10 uur met het tweede in de buurt van Rotterdam moet voetballen met alleen de trainer langs de kant.”

De Mooij zelf is van plan om voorlopig nog zijn vizier op Valken ’68 te blijven richten, LeidenAmateurVoetbal wenst Valken ’68 en De Mooij nog een lange voortzetting van deze succesvolle samenwerking toe! De Mooij: ,,En de pils gaat er wel in hoor, zeker bij junior. Een mooi gebaar van Ruhrgold en LAV.”

 

 

 

 

: