Sinds enige tijd publiceert onze redactie de Ruhrgolder van de Week. Dat is iemand van een regionale voetbalclub die in het zonnetje wordt gezet en voorzien wordt van een overheerlijk pilsje, gesponsord door een van onze sponsoren: Ruhrgold. Het kan gaan om een pechvogel, een super vrijwilliger, een prijswinnaar of anderzijds. Deze week is de keuze gevallen op Stan van der Meel, de vaste fotograaf bij de wedstrijden van VV Leiden.

De oud eerste elftalspeler van DoCoS, Roodenburg, Alphense Boys en Koudekerk heeft het voetbal nooit los kunnen laten. Als gepensioneerd medewerker beoefent hij het spelletje niet meer zelf, maar hij is wel bij elke wedstrijd van VV Leiden te vinden. Als fotograaf (en een uitstekende!) legt hij de verrichtingen vast van de club en natuurlijk ook van zijn zoon Yannick. ,,Vanaf toen hij drie turven hoog was heb ik foto’s genomen. In de eerste plaats natuurlijk voor hemzelf. Ik denk dat het hartstikke leuk is om nog eens terug te kijken op de tijd dat iemand nog bij de F-jes speelde of zo. Weemoed en nostalgie. Het spreekt vanzelf dat het ook voor ouders leuk om zo’n archief bij te houden. Toen Yannick, met de klemtoon op de tweede lettergreep graag, met vrienden bij Leiden ging spelen ben ik van die club gaan houden. Ik moet je zeggen dat het soms lastig is: sta ik daar nou als vader of als clubwatcher?

 

Vervolgend: ,,Een dilemma soms geef ik toe. Moet ik nou fotograferen of de Leiden speler met mijn ogen volgen die alleen op de keeper afgaat?” Van der Meel geeft toe dat hij zich soms behoorlijk laat meeslepen en fanatiek meeleeft: ,,Nee, ik kan me niet altijd rustig houden. Dat deed ik in het veld ook niet. Ik wachtte niet altijd af tot er wat tegen me gezegd werd of tot ik een schop kreeg. ‘Het is beter te geven, dan te krijgen’ was een gezegde mij op het lijf geschreven.”

 

Met lede ogen zag Van der Meel dat VV Leiden een hele moeilijke periode beleefde: ,,Blessures van spelers op cruciale plekken lag daar mede aan ten grondslag. De laatste tijd pakt de club weer punten omdat er meer vastigheid is qua opstelling. Automatismen komen terug en daarmee ook het vertrouwen. De teamspirit is nooit de dupe geweest van de lage positie op de ranglijst. Ik denk dat je echt kunt spreken van een vriendenteam. Ik ben er dan ook heilig van overtuigd dat VV Leiden het gaat redden.” Ondanks het feit dat Van der Meel een zeer serieus sporter is geweest, behalve voetballer op een behoorlijk niveau heeft hij een aantal marathons gelopen en klimt hij nog steeds op de racefiets om een kilometertje of honderd weg te trappen, heeft hij altijd  de geneugten des levens gewaardeerd. De Ruhrgold wordt dan ook zeer op prijs gesteld. ,,Ik mag graag een leuk biertje drinken. Het lijkt me zo dat Yannick me hierbij een handje komt helpen.”

De foto’s van Stan van der Meel zijn niet alleen via de site en Facebook van de club te bewonderen. Ook LeidenAmateurVoetbal weet zijn kwaliteiten als fotograaf op waarde te schatten. Dank Stan voor je fraaie beelden.