Sinds enige tijd publiceert onze redactie de Ruhrgolder van de Week. Dat is iemand van een regionale voetbalclub die in het zonnetje wordt gezet en voorzien van een overheerlijk pilsje, gesponsord door een van onze sponsoren: Ruhrgold. Het kan gaan om een pechvogel, een super vrijwilliger, een prijswinnaar of anderzijds. Deze week is de keuze gevallen op Truus de Haas.

ASC, de oudste club van de regio, kent een van de trouwste supporters. ,,Aan de hand van mijn vader kwam ik als jong meisje al bij ASC. Ik ben nu bijna 83 en dat moet dan ergens rond 1943 geweest zijn. Al 75 jaar volg ik de club.” Het is niet alleen bij volgen gebleven. ,,Nee, ik heb achter de bar gestaan en ik heb weet niet hoeveel andere klusjes gedaan voor de vereniging. Nu poets ik nog de medailles en de bekers en neem elke week koekjes of iets in die geest mee voor de jongens van het eerste. Moet je niet verder vertellen hoor. Ze weten niet dat het van mij komt.”

De club heeft al haar werkzaamheden en inzet niet onbeloond gelaten. Truus werd benoemd tot erelid en dat was voor deze dame toch heel speciaal. Het zorgzame blijft niet beperkt tot ASC. ,,Mijn man Piet kreeg een beroerte en kwam in een rolstoel terecht. Ik heb hem twaalf jaar lang met liefde verzorgd. Helaas is hij al een tijd overleden. Nu help ik nog steeds met koffie rond delen bij Wijkerslooth en rijd de rolstoelers bijvoorbeeld naar de kapel. Verder maak ik hier in Oegstgeest een kerk schoon en bezorg voor hen de kerkbode.” Ook hier is Truus de bescheidenheid zelve. ,,Iemand moet het toch doen?”

Op vijf mei is er het nodige te doen bij de club en het is niet moeilijk te raden wie gaat helpen bij de voorbereidingen: ,,Om zeven uur ga ik met een aantal anderen broodjes smeren voor die dag. Gezellig!” Dan is het gesprek voor even afgelopen. De wedstrijd tegen Bernardus begint en Truus wil naar haar vaste plek om te kijken. ,,Ze zetten altijd een stoel voor me klaar op de rand van de zestien. Dat is al sinds jaar en dag. Ook op het oude terrein waar ik het veel gezelliger vond. Hier ben ik nog niet gewend hoor.”

De doos Ruhrgold is voor het vlaggenschip van de vereniging als er tenminste gewonnen wordt. Helaas voor de thuisclub trekken de bezoekers aan het langste eind. ,,Geef toch maar aan de spelers hoor, als ze maar wel beloven de volgende keer te winnen. Ruben Dutrieux, tijdelijk aanvoerder voor de van een operatie herstellende Sean Goebel, stelt het gebaar zeer op prijs en bedankt Truus namens de spelers. Die volgende keer is uit bij Stompwijk. Bij redelijk weer gaat er in ieder geval één supporter vanuit Oegstgeest met de fiets heen. Juist, Truus de Haas. De verkiezing van de Ruhrgolder van de week is zelden zo raak geweest.