Voorschoten ’97 (za)  is dit seizoen na 17 jaar weer terug in de 2e klasse. Na jarenlang op een hoger niveau te hebben geacteerd, met in de hoogtijdagen van de club zelfs één seizoen (2004/2005) op het hoogste amateurniveau van Nederland op dat moment, speelt de club nu op een level die geen recht doet aan de ambities van de Adegeest-bewoners.  Volgens aanvoerder Richard Bakker is het dieptepunt echter nu wel bereikt en kan Voorschoten ’97 weer bouwen aan een sportief betere toekomst.

,,Na de degradatie uit de 1e klasse, die overigens volkomen terecht was, hadden we gehoopt om met een goede start gelijk de toon te kunnen zetten in deze klasse. We startten echter slecht met 3 punten uit 5 wedstrijden en pas daarna hebben we ons herpakt. We hebben een goede serie voor de winterstop neergezet eindigend met een ruime thuisoverwinning tegen Lugdunum.”

De aanvoerder vervolgt: ,,De regionale derby’s dit seizoen zijn leuk om te spelen, maar als het aan mij ligt keren we zo snel mogelijk terug naar de 1e klasse en blijft ons verblijf in de 2e klasse beperkt tot 1 seizoen.  Een club als Voorschoten ’97 hoort ook gewoon minimaal op dat niveau te acteren.  Voorschoten’97 is met 100 (!) teams de grootste vereniging van Zuid-Holland. Voor een  club met zo’n omvang is het tweede klasse niveau gewoon te laag.”

De gemakkelijk pratende Bakker voegt toe: ,, Ik heb zelf altijd met veel plezier in de 1e klasse gespeeld. Het voetbal in die klasse is vaak toch wat verzorgder, dat ligt mij wel.” Afgelopen zaterdag verloor Voorschoten’97 met 1-0 van de reserves van Ter Leede in de strijd om de LAV Cup. Bakker ontbrak dit keer vanwege een geplande trip naar Engeland om daar wat wedstrijden mee te pikken als liefhebber pur sang.

De 27-jarige middenvelder denkt dat een terugkeer naar de 1e klasse ook mogelijk moet zijn met deze spelersgroep. ,,We zijn afgelopen zomer weliswaar wat basisspelers kwijtgeraakt maar met name  de 3 jongens die van RCL zijn overgekomen (Nick Guijt, Kai Vijlbrief en Jessin Kharbouch, SN) zijn echte aanwinsten gebleken. Voor hen zijn de wedstrijden tegen RCL natuurlijk heel speciaal (het eerste (inhaal)duel tegen RCL staat op 24 februari in Leiderdorp op het programma, SN). Ik vind Nick overigens onze beste speler van de 1e seizoenshelft. Daarnaast  hoop ik ook dat er bij Voorschoten ’97 de komende jaren meer jeugdspelers gaan doorbreken. Jongeren als Peer van Paasen en Kevin Koek hebben laten zien dat dit ook hier mogelijk is.”

Hoogmadenaar Bakker zelf kan trouwens ook terugzien op een goede 1e seizoensperiode en zijn verrichtingen worden nog regelmatig gadegeslagen door leden van zijn oude club MMO.

,,Ik wil niet zeggen dat er speciale busreizen uit Hoogmade worden georganiseerd om mij in Voorschoten te zien spelen, maar ik zie op zaterdag nog vaak veel dorpsgenoten langs de kant staan. Ik vind dat erg leuk en hoewel ik het bij Voorschoten ’97 erg naar mijn zin heb, blijft MMO altijd mijn cluppie. Ik doe daar nog steeds vrijwilligerswerk en zal daar zeker vroeg of laat terugkeren. Maar eerst met Voorschoten ’97 terug naar de eerste klasse.”

Voorschoten’97:

Positie: 11-16-21-20 (7e)

Periode 1: 8-10-13-15 (7e)

Periode 2: 3-6-8-5 (6e)

Thuis: 6-7-11-14 (1oe)

Uit: 5-9-10-6 (3e)

Grootste zege: 5-1 Lugdunum (thuis), 0-4 UVS (uit)

Grootste nederlaag: 1-6 Valken’68 (thuis)

Thuis: 1 keer nul gehouden

Thuis niet gescoord: 1 keer niet gescoord

Uit: 1 keer nul gehouden

Uit niet gescoord: 0 keer niet gescoord