Voorbeschouwing- Voor de bijna eeuwige derdeklasser Stompwijk’92 wacht een nieuw avontuur. Via de nacompetitie werd promotie afgedwongen en zo mag de ploeg van Erik van Manen het gaan proberen in de tweede klasse tegen o.a. regioclubs als DOSR, ROAC, Foreholte, Teylingen en Altior. De grote vraag is hoe de Stompwijkers zich gaan manifesteren. Wat wel zeker is: nergens in de regio waren er zo weinig spelerswisselingen. Sterker: er kwam niemand bij en er ging niemand weg. Richting de aanvang van de competitie een gepast moment om het badwater te voelen bij de equipe van Van Manen.

De trainer: ,,Dat er zo weinig veranderingen zijn bij ons is weinig nieuws onder de zon. Dat is al heel lang zo. Hier spelen vooral jongens die wonen in Stompwijk. In Leidschendam kent men de club iets beter, maar voor de stad Leiden ligt Stompwijk een soort van ver weg. Door de recente prestaties zijn we wat bekender geworden en wellicht dat dit verder verbetert nu jullie aandacht aan ons gaan schenken. Maar jongens uit Leiden komen niet hier spelen. De club heeft weinig aantrekkingskracht. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn. Er staat een groep die elkaar door en door kent, voor elkaar door het vuur gaat en wat zal opereren als een team. In dat laatste ligt ook onze kracht.”

Voor Stompwijk’92 was het meest belangrijk dat het veel scorende duo Nick Ammerlaan en Enrico Geus zou blijven. Vooral aan laatstgenoemde werd veel getrokken, maar de goalgetter (s) bleven de club trouw. ,,Daar is iedereen blij mee, maar helaas heeft Enrico maar twee trainingen meegedaan. Hij heeft een scheenbeenvliesontsteking en een dergelijke blessure moet je niet onderschatten. Op de club wordt daar de nodige aandacht aan geschonken, maar met een beetje pech zijn we hem tot de winterstop kwijt. Ik vind zelf dat hij hoger kan spelen, mar die keuze heeft hij eerder ook niet gemaakt. Wel is het zo dat het niet enkel gaat om het spelen van wedstrijden. Op de training moet je er ook staan, en bij een club die hoger speelt gaat dit er anders aan toe. Maar goed; met Nick en Enrico hadden we veel goals en assists in huis en zij kunnen ook belangrijk zijn in het komende seizoen. Het is wel prettig in dat opzicht dat we zonder Enrico drie keer scoorden in de beker tegen RKDEO. Er kunnen meer spelers een goal maken bij ons.”

Verder is iedereen fit en hongerig naar het seizoen. Stompwijk’92 wil geen modderfiguur slaan. En in de optiek van Van Manen hoeft dat ook niet. ,,We zullen hetzelfde moeten brengen als in de nacompetitie. Daarin schakelden we tweedeklassers Wilhelmus en HVV uit. Er was veel publiek, vuurwerk en noem maar op. Dat inspireert en de spelers konden 20 tot 25% extra brengen. Dat zal nu het gehele seizoen nodig zijn. Als we dat kunnen opbrengen, moet handhaving er zeker in zitten. Het is niet zo dat ploegen als Foreholte, ROAC en DOSR b.v. beter zijn. Enkel hebben ze veel ervaring opgedaan in deze klasse en die hebben wij nog niet. Tegen RKDEO hebben we echter een goed resultaat neergezet en laatst versloegen we Lugdunum met grote cijfers. Dat was vorig seizoen een tweedeklasser, hoewel ik mij besef dat ze veel wisselingen hebben moeten ondergaan. Voor ons waren het in elk geval nuttige potjes en hoopgevende uitslagen. Binnenkort spelen we tegen Voorschoten’97 en Forum Sport. Dat is natuurlijk andere koek, maar die graadmeters hebben we nodig om te zien waar we staan. Worden we met 5-0 weggevaagd of kunnen we mee? Dat moet ons meer duidelijkheid geven waar we staan. Ik ben er echter van overtuigd, en dat roep ik al enige tijd, dat we de tweede klasse aan kunnen. Als team is het plafond nog niet bereikt. De mentaliteit en beleving zullen echter mee moeten in het niveau. Zo spelen een aantal jongens op maandag in de zaal. Dat zijn ze zo gewend. De tijd zal uitwijzen of dat niet te zwaar wordt met zondag veldvoetbal, maandag zaal en dinsdag trainen. Pijntjes kan ik niet wegnemen bij de spelers. Zij zullen daar mee moeten dealen. Simpel ook; er is geen keus.”

De euforie dendert nog steeds na in Stompwijk. Vorig seizoen werd een meer dan indrukwekkende reeks neergezet en wanneer de flow net even eerder zou zijn begonnen, was een titel zeker mogelijk geweest. Nu duurde het seizoen langer en was het zwaarder, maar het kwam goed. Van Manen nog eens: ,,Volgens mij zijn we 48 weken achtereen met voetbal bezig geweest. Elke week maar weer opladen. Dat is uiteindelijk gelukt, maar dat heeft veel te maken met resultaten. Alles is leuker en er wordt minder geklaagd als het succes daar is. Na HVV hebben we nog tweemaal getraind en daarna heb ik afstand genomen van de groep. Lange tijd kwamen er nog appjes en foto’s voorbij van al het moois uit de media. Een prachtige tijd. Nu is het echter zaak om de flow weer op te pakken. We gaan er blanco uit, maar iedereen moet zich ervan bewust zijn dat er meer wordt gevraagd. Week in, week uit.”

Mutaties:

Gekomen: geen

Vertrokken: geen

Programma eerste drie competitiewedstrijden:

23/09: TAC’90 (thuis)

30/09: ONA (uit)

07/10: KDO (thuis)