Voorbeschouwing- TAVV kreeg legio complimenten in het eerste deel van de competitie seizoen ’17-’18. Weliswaar deed de ploeg van toen nog Niels Slottje niet bovenin mee, maar het voetbal was veelal goed verzorgd en ook clubs die hoog stonden in het klassement werden getrakteerd op stevige tegenstand. Die Haghe, de latere kampioen, werd twee punten afhandig gemaakt en in de Kikkerpolder werd UVS met 0-3 verslagen. En zo waren er wel meer positieve resultaten. Op een zeker moment kwam de klad erin en de club uit Ter Aar zakte weg. Ver weg. Tot onder de streep en nacompetitie dreigde. Dat noodzakelijke toetje werd op de valreep weggegeven en het sein ‘veilig’ kon alsnog worden gegeven. Opluchting alom.

Het komende seizoen zou echter wel eens als ‘heel zwaar’ betiteld kunnen worden. Frenk van der Kleij, de opvolger van Slottje, moest lijdzaam toezien dat bepaalde spelers de club de rug toekeerden. Van der Kleij: ,,Voor een relatief kleine club is dat moeilijk op te vangen. Yannick Otto. Stefan Rijsdam en Mike Slottje zijn niet de minste spelers die we zijn kwijt geraakt. Daar staat tegenover dat Dieter Vreeken alsnog wel is gebleven. Hij zou stoppen, maar wil de club blijven helpen gezien de krapte van de selectie. Dat is natuurlijk te prijzen.”

Toch werd het leed nog erger tijdens en na de zomer. De trainer nog eens: ,,Jordy van der Hoorn sloot weer aan, maar bij het tweede deel van onze voorbereiding heeft hij aangegeven zich niet meer te kunnen motiveren. Dat was wel een tegenvaller, ja. En dan kregen we ook nog te maken met Lyndon de Bruijn die wegviel. Er was sprake van dat hij mogelijk zou gaan verhuizen, maar we hebben niets meer mogen vernemen en weten dus niet waar we aan toe zijn. Dat alles maakt dus dat we aardig wat hebben ingeleverd. Dat wil uiteraard echter niet zeggen dat we nu al in paniek raken. De van Zwammerdam overgekomen Donny van der Neut is een versterking en er is wat jong bloed bijgekomen van ARC en Bodegraven. Dat zal evenwel tijd gaan vergen.”

De van Benschop overgekomen oefenmeester, eerder onder meer ook werkzaam bij Valken’68 en FC Rijnvogels, wacht dus een pittige klus maar sombert niet. ,,Het is krap en dus zullen we zuinig moeten zijn met de spelersgroep en moeten we hopen dat al teveel malheur uitblijft. Als ik kijk naar de groep dan zie ik veel gretigheid en het is een ware vriendengroep. Dat is een groot voordeel. En omdat de keuzes bepaald niet onuitputtelijk zijn, is het wellicht ook een voordeel dat er niet veel spelers teleurgesteld zouden kunnen raken omdat ze minder spelen. De inkrimping van de selectie maakt wel dat we anders zullen moeten spelen en denken. Voorheen had de ploeg de intentie om veel druk te zetten en het zat ook wel goed met het scorend vermogen. We zullen nu compacter moeten spelen en dat betekent dus dat er andere facetten worden gevraagd van de groep. Dat zal wennen zijn, maar het heeft vooral met realiteitszin te maken.”

Tot nu toe speelde TAVV pas twee duels. ,,Afgelopen zaterdag voor de beker tegen Legmeervogels. Daar hebben we veel moeten doen om te winnen, maar dat lukte in de slotminuut.  En dat zelfs enige tijd met tien man. De overwinning was voor de groep en mij een opsteker. Tegen Altior verloren we eerder met 3-1, maar die wedstrijd zagen we vooral als training. Het was toen nog erg onwennig. Tegen de reserves van Katwijk hebben we af moeten zeggen, omdat we te krap zaten. Het is zaak dat we dit seizoen het eerste en tweede kunnen bemannen en zoals gezegd moeten we dus af en toe de rem erop zetten. Dat is tegelijkertijd ook wel lastig, want de intensiteit moet de komende weken wel omhoog want we gaan richting competitiestart.”

Van der Kleij laat zich niet uit over de tegenstanders in 2C, maar realiseert zich dat veel clubs zich konden versterken. ,,Bij een dorpsclub is dat nu eenmaal lastig. Er zijn best veel gesprekken gevoerd met spelers om te proberen ze over te halen om voor TAVV te spelen, maar lange tijd was niet duidelijk of de club in de tweede klasse kon blijven spelen. Dat speelt mee. En daarnaast kunnen we nu eenmaal niet voldoen aan eisen die door sommige spelers worden neergelegd. Dus gaan we het doen met de jongens die we hebben en daar zit weldegelijk kwaliteit in. Als we ons allemaal maar bewust zijn van onze (on)mogelijkheden en daar naar handelen.”

De vorig seizoen al vroeg geblesseerd geraakte Youri Looyestijn is op de weg terug en dat is op zich goed nieuws voor TAVV. Van der Kleij laat echter weten dat de verwachting is dat de ex-speler van ARC pas na de winterstop aan zal kunnen sluiten.

Mutaties:

Gekomen: Donny van der Neut (Zwammerdam)

Vertrokken: Yannick Otto (ARC), Stefan Rijsdam (Be Fair), Mike Slottje (RCL), Lyndon de Bruijn (?), Jordy van der Hoorn (gestopt)