donderdag, maart 28, 2024
HomeVan amateur naar profVan amateur naar prof (deel 9): ex-jeugdspeler van Zwammerdam scoort z'n eerste...

Van amateur naar prof (deel 9): ex-jeugdspeler van Zwammerdam scoort z’n eerste voor Heerenveen

-

Dit seizoen volgt de redactie van Leidenamateurvoetbal.nl onze regiogenoten, die momenteel in het profvoetbal actief zijn, weer regelmatig. Dit keer deel 9 van ‘Van Amateur naar Prof’. Hoe verging het ze in de eerste helft van maart?

Eredivisie

Lucas Woudenberg stond in de afgelopen weken twee keer in de basis tegen respectievelijk Willem II (2-0 winst) en Ajax (4-1 verlies). De linksback, die in de jeugd actief was voor VV Zwammerdam, is dus weer zeker van een basisplaats en maakte tegen Willem II ook nog eens het openingsdoelpunt in de dertiende minuut. Het betekende zijn eerste Eredivisiedoelpunt in Heerenveen-shirt. Behoudt Woudenberg het vertrouwen van trainer Jurgen Streppel? De Friezen staan op dit moment op een teleurstellende elfde plek, in puntenaantal gelijk aan Excelsior.

Bij de Kralingers viel Stanley Elbers geblesseerd uit in de tweede helft tegen AZ (1-2 verlies), waar Leidenaar Ricardo van Rhijn overigens de hele wedstrijd op de bank bleef. Elbers, ex-jeugdspeler van DoCoS en UVS, ligt weken uit de roulatie met spierschade aan zijn bovenbeen. Daarom miste de buitenspeler ook het met 2-3 gewonnen uitduel bij VVV-Venlo. Twee plekken boven Excelsior staat op nummer acht het ADO Den Haag van Alfons Groenendijk. Die ploeg verloor de laatste twee competitieduels van respectievelijk Sparta Rotterdam (2-1) en NAC Breda (0-2). Het vroege openingsdoelpunt van Erik Falkenburg tegen zijn oude ploeg Sparta mocht ADO niet baten. Voor de aanvallende middenvelder was het zijn vijfde treffer van het seizoen. Mats van Kins zat tegen Sparta en NAC niet bij de selectie.

 

Jupiler League

Bart Sinteur (foto) uit Leiderdorp zat begin maart tegen FC Den Bosch (1-1) niet bij de selectie van Jong FC Utrecht, maar vier dagen later tegen MVV Maastricht (3-1 verlies) wel. Speeltijd kreeg de 19-jarige rechtervleugelverdediger ook van trainer Robin Pronk, die hem na rust liet invallen. Afgelopen maandag tegen NEC (0-2 verlies) bleef Sinteur dan weer de hele wedstrijd op de bank. Zou de jongeling zich in de basis kunnen knokken? Leidenaar Gustavo Hamer speelt aan het einde van het seizoen nacompetitie met FC Dordrecht voor promotie naar de Eredivisie. De huurling van Feyenoord versloeg met zijn ploeg maandagavond RKC Waalwijk (1-0), waardoor de derde periodetitel werd veiliggesteld. De Schapenkoppen verloren in de laatste negen wedstrijden slechts twee keer en bleven daarmee FC Emmen met één punt voor in de derde periodestand.

Buitenland

Randy Wolters hoopt op minuten in Schotland bij Dundee FC, maar daar lijkt het dit seizoen niet meer van te komen. De aanvaller maakte zijn laatste minuten eind oktober vorig jaar en wordt voorlopig ook niet meer opgenomen in de selectie. Het lijkt erop dat Wolters op zoek moet gaan naar een nieuwe club. Garry Mendes Rodrigues is momenteel lijstaanvoerder van Turkije met zijn club Galatasaray. De aanvaller levert wekelijks een belangrijke bijdrage aan de zeges van de topclub. Zo werd begin maart Karabükspor opgerold met 0-7, waarvan Mendes Rodrigues één goal voor zijn rekening nam. Afgelopen zondag werd Konyaspor ook met 2-1 opzij gezet, terwijl concurrent Istanbul Basaksehir onderuit ging bij Alanyaspor (4-1). De kans is dus aanwezig dat de voormalig aanvaller van FC Boshuizen kampioen wordt van Turkije. Van de eerste klasse naar Turks kampioen.. Wie had dat ooit gedacht?

We blijven alle regiogenoten volgen. Over twee weken volgt weer een nieuwe ‘Van Amateur naar Prof’!

Foto’s: Orangepictures/familie Hamer

Tom Mentink
Tom Mentink
Verslaggeving, interviews, redactielid sinds 2011, tevens freelancer bij Leidsch Dagblad, tom@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read