Krakerrr van de Week- Ook dit seizoen wordt er wekelijks een Krakerrr van de Week gepubliceerd. Soms zelfs twee. Dat kan gaan om een stadsderby, streekderby, burentwist, topper, een kelderwedstrijd of er wordt om een andere reden gekozen voor schijnwerpers op 1 of 2 (of dus meerdere) regionale clubs. Onze redactie begrijpt dat er elk weekend meer wedstrijden van formaat op de rol staan, maar er moet nu eenmaal een keuze worden gemaakt. In elk geval wordt er door onze redactie rekening gehouden met het door de club gekozen pakket en daaraan gekoppelde mogelijkheden. De nieuwe keuze is gevallen op de ontmoeting tussen tweedeklassers Voorschoten’97 en VELO. De inzet: de koppositie. Aan het woord komen Ian Baggerman van Voorschoten’97 en trainer Edwin Vurens van de ploeg uit Wateringen.

Door vijf zeges op rij is Voorschoten’97 in de tweede klasse C opgerukt naar de tweede plek van de ranglijst. De achterstand op de nog ongeslagen koploper VELO bedraagt slechts één punt. Aanstaande zaterdag ontmoeten beide ploegen elkaar op sportpark Adegeest. Het genoemde tweetal blikt vooruit.

De 24-jarige Baggerman maakte de voorbije zomer de overstap van Forum Sport naar de groengelen: ,,Ik zat al ruim negentien jaar bij mijn vorige vereniging. Daar kwam ik vanuit de A-junioren meteen in het eerste elftal en in dat team heb ik de afgelopen vijf jaar ook gespeeld. Maar ik vond het ondertussen tijd voor een volgende stap. Voorschoten’97 leek me een mooie club. Ik ben er voor een gesprek geweest en hield er een goed gevoel aan over. Verder was het voor mij een voordeel dat ik André Lourens al kende van Forum Sport, waar hij eerder trainer was. Spijt van mijn overgang heb ik zeker niet. Ik ben goed opgevangen in de selectie. Het is een leuke, jonge groep met veel kwaliteiten. Vooral in de voorhoede. We nemen graag het initiatief, willen het spel maken. Al kan het natuurlijk wel eens voorkomen dat we achteruit gedwongen worden. In het begin van de competitie kwam onze kracht er nog niet zo uit. Maar we hebben toen betere afspraken met elkaar gemaakt, zetten eerder druk en zijn ook stabieler geworden. En eerlijk gezegd zat het vervolgens ook wel eens mee hetgeen eerder bepaald niet het geval was.”

 

 

De 1.94 m. lange Baggerman functioneert in het keurkorps van Lourens als centrale verdediger. ,,In de jeugd stond ik meestal back, maar nadat ik als achttienjarige in het eerste elftal belandde ben ik centraal in de achterhoede gaan spelen. En dat is bij Voorschoten nu ook zo. Het is een grote vereniging, die wat mij betreft hogerop zou moeten. Maar ja, wie wil dat niet… In het begin van het seizoen leek me dat trouwens een lastige zaak. Van de eerste vier wedstrijden verloren we er drie, dus dan ga je niet gauw aan een kampioenschap denken. In die fase hoop je dan misschien nog op een periodetitel. Maar nu we er totaal anders voor staan spookt het kampioenschap toch wel een beetje door mijn hoofd. Het kan toch echt gebeuren.”

De in Leidschenveen woonachtige verdediger is niet alleen bij Voorschoten met zijn hobby actief. ,,Ik leef voetbal. Bij Forum Sport train ik de onder 13/1. Dat doe ik driemaal in de week en daarnaast coach ik ze bij de wedstrijden. En ook op zondag sta ik op het veld. Dat is dan bij Verburch in Poeldijk. Daar geef ik trainingen bij een voetbalschool. Tijd voor andere hobby’s heb ik dus niet. Want verder geef ik doordeweeks twee dagen les op basisscholen en daarnaast ben ik bezig met de laatste loodjes van mijn studie aan de HALO in Den Haag.”

Baggerman hoopt dat Voorschoten’97 niet het eindstation is van zijn carrière als voetballer. ,,Het is mijn ambitie om nog eens uit te komen voor een hoger spelende club in de Bollenstreek. Maar voorlopig staat Voorschoten voor mij voorop. Eens kijken of het gaat lukken om bij de winterstop bovenaan te staan. Dat zou wel heel mooi zijn.”

Een overwinning op de huidige lijstaanvoerder lijkt daartoe voorwaarde. ,,Van VELO weet ik eigenlijk niet zo veel. Ik heb begrepen dat ze er een aantal jongens van het eerste elftal op zondag bij hebben gekregen en dat Jeffrey Beukenholdt er speelt. Die ben ik wel eens tegengekomen toen hij nog voor ARC uitkwam. Hoe dan ook, we gaan er alles aan doen om de punten te pakken. We zijn er klaar voor.”

Opponent VELO is nieuw in de tweede klasse zaterdag. De groenroden promoveerden het afgelopen jaar via de nacompetitie aan de hand van de in Stompwijk geboren Edwin Vurens. Drieënhalf jaar geleden besloot de Wateringse vereniging, net als een flink aantal andere clubs in district West 2, tot het oprichten van een standaardelftal op zaterdag en Vurens kreeg dat team onder zijn hoede. Het bleek het begin van een successtory.

,,We begonnen in het seizoen 2015/16 met achttien man in de vierde klasse. Het was een team met behoorlijke kwaliteiten en we werden meteen kampioen. Wat oudjes haakten vervolgens af en er kwam jeugd voor in de plaats. Die gasten vinden het leuk om op zaterdag te voetballen. Je ziet dat overal. Het eerste jaar in de derde klasse eindigden we ergens in de middenmoot en het afgelopen jaar promoveerden we via de nacompetitie naar dit niveau. En dat gaat tot nu toe voortreffelijk. Van de groep waarmee we destijds startten maakt nog ongeveer de helft deel uit van de huidige selectie.”

,,We hebben dit seizoen wel flink wat versterking gekregen”, vervolgt de in Nootdorp wonende Vurens. ,, Zeven spelers kwamen over van de zondagselectie en twee van het eerste elftal van Westlandia. Die acteerden daar in de derde divisie. Dat hebben ze dan een paar jaar meegemaakt en ze zijn het op een gegeven moment zat om voor uitwedstrijden hele dagen weg te zijn en ’s avonds pas om negen uur thuis te komen. Kijk, als je student bent is het leuk om met je hobby wat centjes te verdienen, maar als je eenmaal een baan hebt komt dat toch anders te liggen. De spelers die naar ons komen hebben overigens vaak al een VELO-verleden. Van de 40 man waarover we beschikken acteerden er 36 in onze A1.”

De formatie van de 50-jarige Vurens (op de foto met zijn twee zonen) – eenmalig international en ex-prof van onder meer Sparta en FC Twente – behaalde tot nu toe achttien punten uit negen duels, met een doelsaldo dat er mag zijn: 22-7. ,,Ik ben een liefhebber van het spelletje, speel graag aanvallend voetbal. In ons eerste jaar in de derde klasse hadden we de meeste goals voor én tegen. Het jaar erna scoorden we opnieuw veel en ging het verdedigend al een stuk beter en nu dus helemaal.”

Ter illustratie: zijn team sloot de jaargang 2016/17 af met 69 doelpunten voor en 66 tegen, het jaar erna met  82 – 40. ,,Het is ook leuk om te zien dat het zaterdagvoetbal bij VELO echt leeft”, gaat de trainer verder. ,,Er is veel belangstelling voor. Er zijn nu al elf seniorenteams die op die dag spelen en nog maar zes op de zondag. Het is overigens niet zo dat we dit jaar per se hogerop moeten. We hebben geen doelstelling mee gekregen. Ja: ga lekker voetballen en heb plezier.”

Terwijl het vlaggenschip van de zondag bijna onderaan bivakkeert in de eerste klasse B bieden de prestaties van zaterdag-1 nadrukkelijk meer perspectief. ,,Er zal, denk ik, een keer een keuze moeten worden gemaakt. Je kunt moeilijk twee standaardteams op vrij hoog niveau aanhouden. Maar goed, dat is voor later. Voor wat de komende wedstrijd betreft: ik heb wel een beeld van Voorschoten, ik ken de trainer en lees wat ze gedaan hebben. Ze hadden blijkbaar wat tijd nodig om op stoom te geraken. Aan ons om ze voor te blijven.”