,,Phoe, er is vanavond een last van mijn schouders gevallen’’, sprak Marianne Pikaar, één van de leden van de werkgroep Naam en Kleuren van FC Rijnland/vv Leiden. Samen met Patrick Dexel, Koen Visser en Marcel Gubler was zij verantwoordelijk voor de keuze van de clubnaam en tenues van de te vormen fusieclub in de Mors. Maandenlang zijn zij bezig geweest om een voorstel bij de stuurgroep (bestaande uit Wim Pikaar, Ed Immink en Casper Stuivenberg) neer te leggen die ieders goedkeuring kon wegdragen.

Gisterenavond kwam er een einde aan een spannende periode voor de werkgroep en kon eindelijk de naam (Sporting Leiden) en tenues (een donkerblauw met clubkleuren van de twee clubs op de borst als thuistenue en een geel-zwart gestreept uittenue) ook publiekelijk aan de leden worden onthuld. In de kantine van (nu nog) vv Leiden waren een paar honderd belangstellenden getuige van een professionele presentatie. Het aanwezige publiek reageerde enthousiast op de keuzes en de flyers met afbeeldingen van de nieuwe tenues vonden gretig aftrek. Ook de eerste merchandise-artikelen van Sporting Leiden werden al tentoongesteld.

,,We kenden elkaar niet, maar vanaf het eerste moment hadden we al direct een klik”, sprak Dexel, die verantwoordelijk was voor het ontwerp van de shirts, in de richting van Pikaar.

Pikaar: ,,Onze werkgroep was zich ervan bewust dat de keuze voor een naam en tenues veel emoties van leden met zich meebrengen. Dat was voor mijzelf ook het geval, zeker in het begin. Toen een fusie met vv Leiden ter  sprake kwam was mijn eerste reactie dan ook: ,,Nee, dat wil ik niet, FC Rijnland is mijn cluppie. Dat FC Rijnland ook afscheid moest nemen van de eigen kantine, maakte het er voor ons ook niet makkelijker op. Elke club vindt zijn kantine de gezelligste, dat is nu éénmaal zo.” Vervolgend: ,,Hoe beter we elkaar leerden kennen, hoe enthousiaster ik werd. We zagen gaandeweg het traject dat we als clubs eigenlijk complementair aan elkaar waren en dat gaf veel energie.”

Alle inspanningen van de werkgroep bleken niet tevergeefs, het overgrote deel van de aanwezigen reageerde zeer enthousiast op de  nieuwe naam en tenues. ,,Toen ik in  mijn ooghoek een FC Rijnland-lid, die over het algemeen best kritisch kan zijn, zag dat hij zijn duim naar mij op stak, wist ik dat het wel goed zat. Je zit al die weken best wel in spanning. Je vraagt je af of de leden onze keuzes wel goed zullen ontvangen en als dat zo blijkt te zijn, dan is er natuurlijk grote blijdschap bij ons als werkgroep’’, aldus Pikaar.

De naam Sporting Leiden is overigens bedacht door Marcel Gubler, het idee voor het thuistenue van Sporting Leiden komt van Pau Coll Reig, terwijl Michael Sels de bedenker was van het uittenue van de fusieclub.

Op 18 april moeten de leden van beide clubs bij de ledenvergadering nog officieel toestemming geven voor het vormen van een nieuwe club maar mochten er nog een paar leden zijn die twijfelden aan een gezamenlijke toekomst van de burenclubs, dan lijken ook zij na gisterenavond definitief over de streep te zijn getrokken.

En hierbij nog sprekend beeldmateriaal, met dank aan Patrick Dexel: