Kees Kist, Sjaak Swart, Simon Tahamata, Dick Schoenaker, voetballers voor wie het publiek in het recente verleden in drommen naar de stadions kwamen, waren afgelopen zaterdag te bewonderen bij RCL. Maar liefst twee aanleidingen zorgden ervoor dat ook nu voetballiefhebbers in groten getale naar de Bloemerd kwamen. Allereerst werd het nieuwe complex van RCL meer dan feestelijk in gebruik genomen. Verder introduceerde de rood-witte club het Walking Football, voetbal voor 60-plussers. Een idee met een kroontje van het Nationaal Ouderenfonds en de werkgroep Haaglanden, ondersteund door de KNVB.

Broederlijk bijeen, de sterren van RCL en het Nederlands Elftal. Staand vlnr: Bram Brandt, Henk Warnas, ? , Dick Schoenaker, Bas Ederveen, Teun Rietveld, Pierre van Gemerden, Sjaak Swart, Bert van Meurs, Kees Kist, Piet de Vries, Ron Hoogendam en ?

Spelplezier

Het werd een gouden zaterdag voor jong en oud. De jeugd kon zich uitleven op springkussens van eredivisie-grootte, strafschoppen nemen en prijzen winnen, smullen van zoete en zoute popcorn. Vanaf 13.45 uur kwamen de Senioren in actie. De OldStars kwamen in 2 poules tegen elkaar binnen de lijnen. Om precies te zijn ging het om OldStars van Feyenoord 1 en 2, Zoetermeer, ADO, Roodenburg, SEV, Katwijk en oud-internationals.

De achtergrond van OldStars is glashelder, namelijk: meedoen, bewegen, een leven lang voetbal en: geef ouderen de mogelijkheid ook op latere leeftijd een onderdeel van de samenleving te lijven. Sjaak Swart, de ster van de zonnige middag, vatte de doelstellingen in een zin samen: ,,Kenmerkend voor Walking Football is dat bewegen en sociaal optrekken samenkomen.”

Iedereen wilde op de foto met Sjaak Swart, ‘Mister Ajax’.

De ‘oudjes’ (met respect) bleken gretig, soms te gretig. Terwijl Walking Football aan spelregels zijn gebonden die tegemoet komen aan de leeftijd, zoals onder meer: hardlopen, slidings en lichamelijk contact zijn niet toegestaan, de buitenspelregel is niet van toepassing en het spel kent geen keeper. OldStars Walking Football wordt 6 tegen 6 gespeeld op een veld van 42×21 meter met minidoelen. Tijdens het toernooi mocht er volop gewisseld worden, van deze regel werd vanwege de  warmte uitgebreid gebruik gemaakt. Rksv Meerburg en Lv Roodenburg hebben Walking Football al omarmd. RCL is er inmiddels  mee gestart. Tijdens het Top Voetbaltoernooi Walking Football overheerste de Olympische gedachte, niet het winnen maar het meedoen telt.

Ook oud-international Simon Tahamata werd uitgebreid geïnterviewd voor de radio en televisie

Foto’s J.P.Kranenburg