Sinds enige tijd publiceert onze redactie de Ruhrgolder van de Week. Dat is iemand van een regionale voetbalclub die in het zonnetje wordt gezet en voorzien wordt van een overheerlijk pilsje, gesponsord door een van onze sponsoren: Ruhrgold. Het kan gaan om een pechvogel, een super vrijwilliger, een prijswinnaar of anderzijds. Deze week is de keuze gevallen op Lucas Zirkzee.

Als er Olympische medailles uitgereikt zouden mogen worden voor vrijwilligers dan zou een serieuze kandidaat voor goud Lucas Zirkzee zijn. Ooit verzorger bij Meerburg, ruim veertig jaar lid van Lugdunum en daar ook bestuurslid geweest, al een jaar of wat trainer en nog veel meer van de G-afdeling van UVS, voilà in een paar woorden de carrière van de oer Leidenaar.  Verbaasd zijn over de keuze voor juist hem als Ruhrgolder van de week past wel bij de bescheiden Zirkzee. Blij is hij er zeker mee. ,,Ik ken het merk nog niet, maar ik sta altijd open voor iets nieuws. We gaan het natuurlijk proberen.”

Twintig jaar geleden begon hij wat aarzelend de G-voetballers te trainen. ,,Ja, ik wist niet goed waar ik aan begon. Kunnen en willen die gasten wel voetballen. Ze zijn zo anders dan de voetballers dan waar ik tot dan toe mee gewerkt had. Vanaf minuut een ben ik door het ‘werk’ gegrepen en nu leg ik mijn ziel en zaligheid erin.” Wekelijks staat hij dus voor de groep waar het verschil in voetballend vermogen erg groot is. ,,Klopt”, zo vervolgt Zirkzee, ,,maar het stoort niemand. Sterker nog, de meer begaafde voetballers gunnen de jongens die wat beperkter zijn alles. In plaats van zelfs te scoren geven ze hem af aan zo’n medespeler. Het sociale aspect is juist heel belangrijk.”  Die saamhorigheid houdt niet op bij het hek van het terrein van UVS. Eens per maand organiseert de bevlogen sportman een soos voor ‘zijn’ jongens en er wordt in de zomer ook een viswedstrijd gehouden compleet met prijsjes, een hapje, drankje en een zanger. De doos Ruhrgold is dan ook dik verdiend voor Lucas Zirkzee.