Eerste klasse B (zondag)- Het doel heiligt de middelen: vijf nederlagen op rij, waarin bovendien 24 (!) tegentreffers geïncasseerd werden, noopte Jasper de Muijnck om het met FC Boshuizen over een andere boeg te gooien. Geheel tegen de aard van het beestje in kozen de Leidenaren in het thuisduel met VOC massaal voor de verdedigende stellingen. Hoewel zijn ploeg goed stond, bleef het beoogde doel uit. Ook de Rotterdammers gingen met de drie punten aan de haal: 0-2.

Dat het met lege handen achter bleef, had FC Boshuizen aan zichzelf te wijten. De wedstrijd aan de Kade was het aanzien nauwelijks waard, mede omdat de blauwgelen, die normaal toch bekend staan om verzorgd en aanvallend voetbal, dit keer puur om resultaat probeerden te spelen. Het gevolg? Veel lange ballen, vechtvoetbal en weinig kansen. De beste was nog wel voor Sohrab Safi. De net op tijd fitte linksbuiten ging vijf minuten voor rust alleen op Michiel Vis af, maar wist de betrouwbare VOC-doelman niet te verschalken. Het was meteen de laatste actie van Safi, die vlak voor rust opnieuw geblesseerd uitviel en vervangen werd door Giovanni Cairo.

In defensief opzicht kwam de thuisploeg in de eerste helft niet of nauwelijks in de problemen. Het centrum van de verdediging, met de ervaren Jesper Neuteboom en Joey Zandbergen, stond als een huis en op de flanken hadden de jonge Hussein Uwimana (rechts) en Sjoerd Winkelman (links) hun directe tegenstander aardig in de tang. Vooral het centrale duo verkeerde met de nieuwe speelwijze duidelijk meer in de comfort zone. Zowel Neuteboom als Zandbergen is niet de aller snelste en de twee werden de afgelopen weken regelmatig in de lange sprint geklopt, als ze met veertig meter ruimte in de rug op de middenlijn stonden te verdedigen.

Ook na rust kwamen er kansen voor FC Boshuizen. Baris Akdil, die bij afwezigheid van de geblesseerde Mike Bekooij de kans kreeg in de spits, schoot uit een moeilijke hoek op de vuisten van de doelman, Neuteboom kopte uit een vrije trap net over en Winkelman zag zijn inzet met het hoofd na een corner van de lijn gewerkt worden. De Muijnck: ,,Die situaties kwamen misschien niet voort uit vloeiende lopende aanvallen, maar uit dode spelmoment of opportunisme. Maar we stonden gewoon erg goed in de organisatie en creëerden ze wel. Het was typisch zo’n wedstrijd waarin de ploeg die het eerste scoorde ook zou winnen.’’

Zo geschiedde. Twintig minuten voor tijd mochten de bezoekers een corner nemen. Die werd ter hoogte van de tweede paal binnen gekopt door de toch niet al te grote Bas van der Storm, die daarbij wel opvallend veel vrijheid genoot: 0-1. ,,Een dekkingsfout’’, baalde Sean Armitage, het bijtertje op het Leidse middenveld, dat kort na de openingstreffer van de Rotterdamse supersub het veld verliet. ,,Ik heb er vijf maanden uitgelegen met hamstringklachten. Iets waar ik eigenlijk al een jaartje of vier last van heb en wat de afgelopen tijd weer de kop opstak. Ik ben naar de sportarts geweest, heb een MRI laten maken en ben op zijn advies Pilates – een soort yoga – gaan doen. Dat heeft echt geholpen. Ik voel me fitter dan in jaren, al ben ik conditioneel nog lang niet waar ik wezen moet. Ik was helemaal kapot in de rust, maar heb het uiteindelijk toch nog 75 minuten volgehouden. Het was vandaag natuurlijk ook behoorlijk warm. Geef mij op dit moment nog maar even tien graden en regen. Maar het was heerlijk om eindelijk weer op het veld te staan. Jammer van het resultaat, maar ik denk dat er vandaag wel weer een team stond. Daar kunnen we verder mee. We moeten gewoon zo snel mogelijk nog wat punten pakken en dan zit het seizoen er voor ons wel op.’’

Vanaf de bank zag Armitage overigens toe hoe Akdil in de slotfase nog de 1-1 op zijn hoofd had. De kopbal van de Turkse aanvaller trof weliswaar het doel, maar dan de lat in plaats van het net. In blessuretijd maakte VOC er vervolgens ook nog 0-2. Douwe van der Kroft profiteerde van een ongelukkige actie van doelman Mitchell Zandbergen, die de bal vol in de buik van Uwimana schoot.

Ondanks dat FC Boshuizen door de slechte serie is afgezakt naar de elfde plek, is er van paniek aan de Kade absoluut geen sprake. ,,De stand geeft een vertekend beeld’’, vindt de na dit seizoen naar tweededivisionist Kozakken Boys vertrekkende De Muijnck. ,,We hebben drie wedstrijden minder gespeeld dan sommige andere clubs in de afdeling. Qua verliespunten staan we nog steeds ergens in de middenmoot. Als we volgende week ‘gewoon’ van RVC ’33 winnen, nemen we echt wel definitief afstand van de onderste plekken. Nee, ik maak me totaal geen zorgen.’’

FC Boshuizen: M. Zandbergen; Uwimana, Neuteboom, J. Zandbergen, Winkelman; Zenzen, Armitage (75. Nomen), Arnoldus; Pretel Castillo, Akdil, Safi (44. Cairo).