Hoofdklasse A (zaterdag)- Sjaals, handschoenen en dekens. Onder barre weersomstandigheden pakte FC Rijnvogels een driepunter tegen AVV Swift (2-1). Een lekkere opsteker voor de brigade van Jimmy Simons die uit de laatste drie duels slechts één punt sprokkelde. Aanvaller Romano van der Stoep was met twee goals de gevierde man bij de Katwijkse hoofdklasser.

Terwijl een stevige oostenwind zich meester maakt van het hoofdveld is het spitsuur in de radiokamer. Naast de radioverslaggever van RTV Katwijk zoeken ook wisselspeler Jaap van Duijn en de opa van speler Kevin Wijmer naar een warme schuilplaats. Het levert een schat aan mooie verhalen op. ,,Ik volg mijn kleinzoon al van jongs af aan. Hij is mijn beste vriend”, vertelt een trotse opa Wijmer. De eerste anekdote wordt bijna abrupt verstoord door een doelpunt. Een bijna niet te missen kopkans van Van der Stoep wordt echter onschadelijk gemaakt door Swift goalie Bogdan Constantin. Het is de eerste waarschuwing aan het adres van de Amsterdammers die in het najaar furore maakten in de KNVB beker. Op sensationele wijze werd eredivisionist Vitesse uitgeschakeld waarna Feyenoord uiteindelijk de stekker uit het bekeravontuur trok. Juist in die periode vond ook de heenwedstrijd plaats waarbij FC Rijnvogels met kunst en vliegwerk een gelijkspel (2-2) uit het vuur sleepte.

Een paar maanden later ziet de sportieve wereld op sportpark De Kooltuin er totaal anders uit. De selectie voor het nieuwe seizoen is nagenoeg rond en alle pijlers zijn gericht op een succesvolle eindspurt. Het wensdenken wordt niet veel later vertaald in concrete actie. Met twee doelpunten in een tijdsbestek van vijf minuten bezorgt Romano van der Stoep de trouwe aanhang hoop, maar vooral warmte. Door de snelle voorsprong lijkt het een middag te worden waarin de thuisclub zonder noemenswaardige inspanning de punten kan bijschrijven. Zover komt het uiteindelijk niet. Na een halfuur lijkt bij de bezoekers het besef te zijn doorgedrongen dat er snel iets moest gebeuren om de wedstrijd te kantelen. Met een portie meer beleving en vlot combinatievoetbal wordt de druk op de kooi van Wesley de Ruiter verhoogd. Zo moet de vervanger van de gepasseerde Jeffrey Verkerk meerdere keren handelend optreden en weet hij ternauwernood het ontstane gevaar na een verkeerde terugbal van Kevin Wijmer te neutraliseren.

Ook na de pauze maken de vleugels van ‘De Vogels’ een verlammende indruk. De roep van AVV Swift voor een snelle aansluitingstreffer wordt beantwoord door aanvaller Mallqui Cabezas Navaez. Wat een wake-up call had moeten zijn voor de thuisclub mondt bijna uit in de gelijkmaker. De gevaarlijke Jordy de Groot krijgt meerdere goede kansen maar doelpunten blijven uit. Aan de kant van FC Rijnvogels proberen Arno Dijkstra en opnieuw Van der Stoep – beiden met een volley – de wedstrijd in het slot te gooien. Met dank aan een oplettende Constantin blijft het tot de laatste minuut spannend. Het slotoffensief van de bezoekers is intens maar de Katwijkse defensie weet de rijen gesloten te houden. Na een bescheiden vreugdedansje wordt pijlsnel de weg naar de kleedkamers opgezocht. Opa Wijmer zwaait nog even naar zijn kleinzoon alvorens hij met de auto terugkeert naar woonplaats Voorschoten. Ongetwijfeld net zo blij als de spelers die, dankzij de achtste seizoenszege, de oversteek maken naar de zevende plaats in de hoofdklasse A. Volgende week wacht in Hoornaar het sterke Stedoco, aanvang 14:30 uur.

Opstelling: De Ruiter, Staal, Slegt, Van der Breggen, Wijmer, Ampong, Van der Stoep, Dijkstra, Soomer (81. Jaap van Duijn), Havenaar (85. Rifai), Lugtigheid.

Foto’s: met dank aan Piet van Kampen