dinsdag, april 23, 2024
HomeZaterdag3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseFC Rijnvogels start competitie met overwinning

FC Rijnvogels start competitie met overwinning

-

Hoofdklasse A- Bij FC Rijnvogels was er meer dan genoeg reden voor een feest. Het hernieuwde complex werd officieel geopend, het zonnetje straalde en iedereen en alles had zin in de seizoensopening. Wanneer er dan als thuisclub na negentig minuten 2-0 op het scorebord staat, kan het feest uiteraard niet meer stuk. Slachtoffer van de Katwijkse dadendrang werd FC ‘s-Gravenzande. De wedstrijd op zich leverde weinig spektakel en goed voetbal op, maar daar werd amper om gemaald. ,,Het moet en kan uiteraard beter, maar we moeten vooral content zijn met een redelijke eerste helft. Op dat moment zat er meer dan 2-0 in. Na de rust was het beste er vanaf, maar de ploeg hield de nul en daar is dus niets mis mee”, aldus de nuchtere trainer Jimmy Simons.

Bij de thuisploeg verschenen ten opzichte van vorig seizoen vijf nieuwe gezichten in de basiself. Dirk-Jan van den Oever speelde als rechtsback, terwijl Reno van Heiningen. normaliter centrale verdediger, vanwege blessures de linksbackpositie moest invullen. Arie de Vreugd was de derde nieuwe man achterin. De ex-speler van Quick Boys vond het voor FC Rijnvogels vertrouwde gezicht van Kevin Wijmer naast zich. Voorin maakte het thuispubliek officieel kennis met spits Max van Steen en met buitenspeler Chadion Melfor. Bij de tegenstander was het meer van hetzelfde van vorig seizoen. Destijds ontliepen de ploegen elkaar nauwelijks wat op de ranglijst.

Dat was nu wel het geval in het eerste deel van de eerste helft. De bezoekers gaven opmerkelijk veel ruimte weg en FC Rijnvogels kon fris en fruitig de aanval inzetten. Vooral Van den Oever zal zich hebben verbaasd over de vrijheid die hij genoot aan de rechterkant van het veld. De Katwijkse aanhang kon al in de zesde minuut de handen in de lucht steken. Een hoekschop van Jaap van Duijn werd op fraaie en gedecideerde wijze verlengd door Van Steen, die zo al snel een zetje in de rug kreeg als nieuweling. De 1-0 stond nog maar nauwelijks op het scorebord of de tweede grote kans kon al worden genoteerd. Melfor ontdeed zich van zijn tegenstander en had de hoek voor het uitkiezen, maar stuitte jammerlijk op doelman Danny Koning.

Ook in de fase daarna oogde de opponent uit het Westland tam, timide en zoekende. Het kwam de formatie van Richard Elzinga duur te staan. Een uitstekend aangesneden voorzet van Romano van der Stoep leek de tweede treffer van Van Steen op te leveren, maar zijn kopbal kon nog deels worden verwerkt door Koning. De bal werd echter gelost en daar kon Van Duijn van profiteren.

De 2-0 leverde daarna een meer gelijkwaardige strijd op. De gasten kwamen er meerdere keren gevaarlijk uit en sluitpost Jeffrey Verkerk moest diverse malen handelend optreden. Zo werden Patrick Triep, TWan van Meerten en Yuri Westhoff gevaarlijk, maar de roodhemden mochten toch met een marge van twee doelpunten gaan rusten. De voorsprong was verdiend te noemen, maar het spel van de Vogels was in de laatste twintig minuten van de eerste helft wel beduidend minder dan daarvoor.

Na de doelwisseling werd het er niet beter op. Haast vanzelfsprekend gezien de tussenstand drong FC ‘s-Gravenzande nu meer aan en leunde FC Rijnvogels meer op de verdediging. Geruime tijd bleef de brigade van Simons betrekkelijk eenvoudig overeind. Het vernuft bij de op de aansluitingstreffer gokkende tegenstander was immers ver te zoeken. Wel moest De Vreugd eenmaal redding brengen, nadat Verkerk al geklopt was. Toch kwamen de Vogels nog in de problemen. De voor Melfor gekomen Roy van Leeuwen, overgewipt vanaf Rijnsburgse Boys, maakte al snel een opzichtige overtreding en kreeg daarvoor de gele kaart. Even later vergreep de rechtsbuiten zich weer aan een tegenstander, maar de scheidsrechter van dienst liet een tweede kaart op zak. Zeven minuten na zijn invalbeurt kreeg Van Leeuwen alsnog zijn tweede gele kaart na alweer een niet erg handige overtreding. Te gretig? Overgeconcentreerd?

Hoe dan ook; nu rook FC ‘s-Gravenzande bloed en kreeg het genoeg kansen en mogelijkheden om FC Rijnvogels pijn te doen. Westhoff, Pascal Broch en met name de ingevallen pinchhitter Ruben de Groot hadden best kunnen scoren, maar ze lieten het na. Met kunst-en vliegwerk bleef de thuisploeg overeind en kwam uiteindelijk zonder verdere kleerscheuren met de schrik vrij. Dat Simons zijn ploeg nog zag wankelen, had vooral te maken met de onrust die in de ploeg sloop. Er werd te gehaast gespeeld en dat speelde de tegenstander in de kaart. Uiteindelijk kwam het dus wel goed voor de Vogels en op basis van de eerste helft was de zege wel verdiend te noemen. FC Rijnvogels, zo bleek later, is een van de vijf ploegen met een eerste driepunter en zo mocht er gesproken worden van een geslaagde dag op de Kooltuin.

FC Rijnvogels- FC ’s-Gravenzande 2-0 (2-0). 6. Van Steen 1-0, 23. Van Duijn. Scheidsrechter: De Cock. Toeschouwers: 350. Rode kaart: 65. Van Leeuwen

FC Rijnvogels: Verkerk, Van den Oever, De Vreugd, Wijmer, Van Heiningen (70. De Man), De Vlugt, Slegt, Van der Stoep, Melfor (58. Van Leeuwen), Van Steen (70. Zandbergen), Van Duijn.

Foto’s: Piet van Kampen