Terugblik seizoen Boshuizen (eerste klasse B, zondag)

FC Boshuizen heeft een bewogen en grillig seizoen achter de rug. We kijken terug met captain Jesper Neuteboom, die ook volgend seizoen actief zal zijn aan de Boshuizerkade, in een iets andere rol maar daar komen we in de loop van dit interview nog wel op terug.

Wat is je algemene indruk van het afgelopen seizoen?

,,We wisten dat het een moeilijk begin zou worden, er waren veel bepalende spelers vertrokken en veel nieuwe spelers bijgekomen. Dit heeft altijd tijd nodig. Verder kwam trainer Jasper de Muijnck pas laat binnen. Mijn verwachting was een plek in de top 5 en hopelijk weer een periode, zeker met Hoogland en Unitas erbij die vanuit de hoofdklasse waren gedegradeerd. Het afgelopen seizoen was een seizoen met twee gezichten. Tot de winterstop was het wisselend, maar haalde we wel onze punten en speelde we af en toe goede wedstrijden met mooi en goed voetbal. De nieuwe tactiek had tijd nodig maar sloeg op een gegeven moment wel aan. Na de winterstop wonnen we twee wedstrijden op rij en in de derde wedstrijd kwamen we thuis tegen BMT zelfs met 2-0 voor. In die uiteindelijk verloren wedstrijd is het kantelmoment gekomen wat we niet meer te boven zijn gekomen. We waren  op tijd veilig maar het seizoen is als een nachtkaars uitgegaan, wat erg jammer was zeker als je zag waar we halverwege stonden.”

Welke zaken gingen er mis, wat zijn hier de oorzaken van en wat zijn de positieve punten?

,,De oorzaak van het matige seizoen moeten we vooral bij onszelf zoeken. We zijn geen team geweest, maar teerde op individuele kwaliteiten. Verder was onze wedstrijdmentaliteit niet goed, teveel spelers gaven bij een kleine tegenslag niet thuis. Dit resulteerde ook in jongens die zijn weggestuurd of, erger nog, wegbleven. Dit moet volgend jaar echt anders! Voetballend waren we nooit minder maar voor elkaar werken, vuile meters maken, taken nakomen waren we de ene wedstrijd een 8 in en de andere een 3. Dit verschil zag je ook vaak tijdens de wedstrijd, de eerste helft ten opzichte van de tweede helft. Verder merk je dat jongens de zaterdag gewoon beleven alsof ze niet hoeven te spelen zondag. Ik snap best dat je niet om 22.00 uur in je bed ligt, maar wat er dit jaar soms gebeurde kan gewoon niet Of begin ik nu een oude lul te worden? Blessures hebben er ook voor gezorgd dat we wekelijks in wisselende opstellingen speelde waardoor je niet een ingespeeld geheel wordt. Het positieve is dat jongens hebben leren omgaan met degradatievoetbal, en dan met name wat hier mentaal en fysiek van je wordt verwacht. Verder heeft iedereen ervaren hoe het is om te werken met een top(amateur)trainer.”

De minste en beste duels, en wat maakte dat deze de minste en beste waren?

,,De minste duels, dat zijn er teveel. Het echte dieptepunt was de 7-2 nederlaag bij Spartaan’20 uit. Dramatisch, echt een nachtmerrie om in het veld te staan, laat staan als je er als supporter naar hebt gekeken. Ik heb me niet vaak zo ellendig gevoeld in 17 jaar seniorenvoetbal. De 6-0 thuis tegen Portugaal in de eerste wedstrijd van het seizoen was echt een prima wedstrijd! Druk naar voren, kansen afmaken en de nul houden. Met 9 man in de laatste minuut gelijk spelen tegen VELO was ook een mooie teamprestatie. We streden toen echt voor elkaar en dat werd uiteindelijk beloond.”

Voor zover bekend, hoe ziet de selectie er voor volgend seizoen uit?

,,Voor volgend seizoen lijkt de situatie hetzelfde als afgelopen seizoen, veel jongens gaan/moeten weg en er zullen er nog meer voor terugkomen. Verder is Marcel IJzendoorn de nieuwe trainer geworden. Ik weet dat de TC en Marcel al heel lang met het binnenhalen van nieuwe spelers bezig zijn. Er zijn al verschillende spelers ”gehaald”. Een aantal heeft al eens meegetraind, maar een groot deel ook niet. Het zal afwachten worden, maar ik ben er van overtuigd dat er volgend seizoen weer een sterk FC Boshuizen zal staan. Juist ook omdat er niet alleen naar voetbalkwaliteiten wordt gekeken, maar ook naar de persoon achter de voetballer, mentaliteit etc. Het stoort me wel mateloos als spelers eerst ‘ja’ zeggen en dan vervolgens toch weer hier vanaf zien…! Tegenwoordig ben je bijna uniek als je je aan je woord houdt.”

Wat kan je zeggen over je eigen prestaties van afgelopen seizoen, en wat zijn de plannen voor komend seizoen?

,,Dit seizoen was voor mij ook een lastig jaar. Met veel ruimte in je rug spelen en weinig saamhorigheid in het team is het als aanvoerder lastig om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen/houden. Hierdoor heb ik me dit jaar achterin wel eens eenzaam gevoeld met de andere verdedigers en kwam er veel (onnodige) druk op ons te staan. Ik heb geprobeerd om veel te coachen, spelers te sturen, positief te blijven een voorbeeld te zijn op trainingen en tijdens  wedstrijden. Het is ook mij niet gelukt om de hele groep bij elkaar te houden en er een wij-gevoel bij iedereen in te krijgen. Dat stoort me nog het meeste.

Volgend seizoen zal ik gewoon nog volwaardig speler van FC Boshuizen zijn. Het is wel zo dat ik op sommige momenten niet als speler maar als trainer op het veld zal gaan staan om Marcel te ondersteunen. Dit zal vooral de derde training in de week zijn en eventueel bij (vriendschappelijke) wedstijden. Ik heb niet voor niets mijn TC3 en TC2 al in bezit. Na een aantal jaren jeugdteams te hebben getraind en twee jaar niks is dat op dit moment de beste optie. Ik kan zelf voetballen en al bij een ervaren trainer meekijken hoe hij alles doet en ook zelf de eerste stappen in het seniorenvoetbal zetten. Ik word komend seizoen 35 jaar en bekijk het van jaar tot jaar. Maar mijn ambities liggen na het voetbal zeker in het trainersvak.”

De tegenstanders die mij zowel in positieve als negatieve zin hebben verbaasd zijn?

,,Unitas en Hoogland waren sterke(re) tegenstanders. De rest was erg aan elkaar gewaagd. BMT was een opmerkelijke tegenstander, zal ik maar zeggen…”.

Hoe was de samenwerking tussen jou en trainer Jasper de Muijnck?

,,Ik had met Jasper een hele fijne samenwerking. Hij besprak veel zaken met mij. Dit waren ook organisatorische dingen, waar ik weer veel van geleerd heb met het oog op later. Zijn trainingen waren goed voorbereid en zijn professionaliteit en gedrevenheid was erg hoog en erg fijn om onder te werken. Hij was recht voor zijn raap, heel eerlijk en duidelijk ook naar mij toe, iets wat ik erg heb gewaardeerd. De wedstrijdbesprekingen middels powerpoint presentaties waren misschien iets te hoog gegrepen voor FC Boshuizen, maar ik heb er van genoten!”

Wat ik als laatste nog wil zeggen is ……………

,,Als laatste wil ik een bijzonder woord richten tot de vrijwilligers en supporters van FC Boshuizen. Het zijn er niet veel, maar ze zijn goud waard. Ze zijn er altijd, doordeweeks tijdens de trainingen,  oefenwedstrijden op dinsdagavond tegen FC bal op het dak en tijdens de soms verre uitwedstrijden. Ik ga geen namen noemen, maar iedereen binnen FC Boshuizen weet over wie ik het heb. We hebben deze mensen afgelopen seizoen meerdere keren laten zitten en dat was erg pijnlijk. Volgend seizoen beloof ik dat we het goed zullen maken!!”

Een zeer openhartig interview met de sympathieke captain van de Leidse club, die wij ook komend seizoen weer zullen gaan volgen. De Leidenaren beginnen de voorbereiding op zondag 29 juli, binnenkort zullen waarschijnlijk nog meer versterkingen bekend worden gemaakt. Houdt u onze site in de gaten want het is in ieder geval al wel zeker dat er een zeer opmerkelijke transfer heeft plaatsgevonden. Wordt vervolgd dus.

Statistieken:

Totaal gespeeld: 24-26-50-61 (11e)

Thuis: 12-10-29-29 (11e)

Uit: 12-16-21-32 (7e)

Periode 1: 12-17-28-24 (6e)

Periode 2: 12-9-22-37 (12e)

Grootste zege thuis: 6-0 (Poortugaal)

Grootste nederlaag thuis: 1-5 (Nieuwerkerk)

Grootste zege uit: 0-3 (Delft)

Grootste nederlaag uit: 7-2 (Spartaan’20), 5-0 (Den Hoorn)

Thuis nul gehouden: 2 x

Thuis niet gescoord: 1 x

Uit nul gehouden: 3 x

Uit niet gescoord: 2 x