Op vijftienjarige leeftijd speelde Marcel IJzendoorn nog voor het toenmalige VNA aan de Boshuizerkade. Omdat de club destijds geen A-jeugd ter beschikking had, verliet de huidige trainer van Foreholte de Leidse club (in 2003 fuseerde Voetbal Na Arbeid, red.). Nu, 33 jaar later, zal IJzendoorn terugkeren naar de bekende straat in de sleutelstad. Na een goed gesprek eerder werd gisteravond beklonken dat de in Leiderdorp woonachtige oefenmeester na dit seizoen op de bank zal plaats nemen bij FC Boshuizen, een van de twee clubs die nog over is op het adres waar het destijds allemaal begon.

De mededeling dat de club en IJzendoorn er waren uitgekomen en een korte reactie werden gisteravond al geplaatst op deze website, maar in dit artikel een ruimere reactie van de oud-doelman, wiens zonen ook tussen de palen staan overigens. ,,Het speelde al wat langer en de club had al snel het idee dat het rond zou komen. Ik was daar wat voorzichtiger in, want ik had uiteraard zo ook mijn wensen en plannen. Gisteravond hebben er echter prima gesprekken plaats gevonden. Ik sprak met de huidige assistent-trainer (Ronald van Wattum, red.), de stafleden en het bestuur. Mijn goede gevoel werd bevestigd. Bij deze club liggen er mogelijkheden. Natuurlijk is het geen tweede of derde divisie club dus het gaat hier over andere budgetten voor spelers, maar er wordt wel ambitie uitgesproken en dat strookt met mijn wensen en ambitie.”

Vervolgend: ,,De club realiseert zich dat er wat gedaan moet worden om in de hoofdklasse te kunnen gaan spelen, maar daarvoor hebben beide partijen plannen en dat maakt dat ik deze uitdaging heel graag aan zal gaan. Een fors gedeelte van de selectie ken ik wel en daar zit muziek in. Omdat Foreholte ook op zondag speelt, heb ik ze pas eenmaal zien spelen dit seizoen. Dat was in een onderlinge wedstrijd voor de districtsbeker. Het zal zeker gaan gebeuren dat ik vrienden en kennissen op FC Boshuizen af ga sturen om te zien hoe de spelers het doen en wat er nodig is om vervolgstappen te kunnen maken. Ik heb voorlopig nog een fikse klus bij Foreholte te verrichten, maar natuurlijk ben ik ook met de toekomst bezig. Voor mij is het een goed teken dat de gesprekken 2,5 uur duurden. Dat voelde goed, want zo heb ik al een aardig inkijkje kunnen krijgen in de keuken van de club.”

Hoewel het niet het belangrijkste is voor IJzendoorn voelt het wel een beetje als terugkomen. ,,We woonden toen in de Groenhovenstraat in Leiden en via de Rijn en Schiekade was je binnen en poep en een scheet op de Kade. Ik heb daar een mooie tijd gehad en dat wil ik nu als trainer ook gaan beleven. Bij Foreholte hebben we de afgelopen jaren veel goed werk neergezet en ik zie het zitten om dat bij deze club (deels) te kopiëren. Ook in Voorhout was en is men ambitieus, maar je moet wel goed kijken wat er verder nodig is wanneer je promoveert. Veel tweedeklassers zijn na hun promotie meteen weer gedegradeerd. Als FC Boshuizen de stap kan maken naar het derde amateurniveau wordt er van de organisatie ook meer gevraagd en moet je je ook kunnen versterken. Het is mij duidelijk geworden dat er mogelijkheden zijn op dat gebied en daarom zijn we er uiteindelijk snel uitgekomen.”