De rust lijkt weer wedergekeerd op de Kooltuin. Na een turbulente periode, met slechte resultaten en het daaropvolgende ontslag van trainer Hein van Heek, kan er nu weer gedacht worden aan de toekomst. Het team zit weer in een positieve flow en is klaar voor de tweede seizoenshelft, denkt verdediger Mart Spierdijk. Een dag voor de derby tegen Ter Leede ziet de 24-jarige mandekker genoeg positieve ontwikkelingen.

,,We staan er nu veel beter voor dan een aantal maanden terug”, vertelt Spierdijk, die af en toe nog terugdenkt aan de eerste seizoenshelft. ,,We draaiden een goede voorbereiding, maar in de competitie liep het totaal niet. Iedereen had zich er meer van voorgesteld. Op een gegeven moment gingen we tegen onszelf voetballen en voerden we alleen maar de druk op. Dan krijg je irritaties onderling. Het dieptepunt was wel de 4-1 nederlaag in de districtsbeker bij de reserves van Quick Boys. Dat was tegelijkertijd het kantelpunt.”

Vlak voor de bekeruitschakeling zetten de Katwijkers Van Heek aan de kant. Daarna volgt een nieuwe start met eerst assistent Huig Hoek als interim-trainer en later Jimmy Simons die het stokje van Hoek overneemt. ,,Los van het feit dat een nieuwe trainer ook weer nieuwe ideeën meebrengt, is het sowieso goed om opnieuw te beginnen als het team totaal niet draait”, vindt Spierdijk. ,,Alles begint dan weer op nul en iedereen wil zich ineens weer bewijzen. Op zo’n moment is er ook weinig gezeik onderling, want anders kom je weer slecht over op de nieuwe trainer.”

De verdediger, woonachtig in Leiden, ziet ook dat Rijnvogels weer kan schakelen als het even niet draait. ,,We hebben weer een plan B. Daar trainen we nu ook specifieker op en iedereen weet dan ook wat hij moet doen. Vorig seizoen in de derde divisie hadden we daar ook al vaak last van. Plan A wisten we wel. Maar als we te maken kregen met een tegenslag, konden we daar niet mee omgaan en gingen we rare dingen doen. Ik noem als voorbeeld het duel met Capelle van afgelopen seizoen. We stonden 2-0 voor, kregen een rode kaart, maar dan is er nog niets aan de hand. Maar we wisten niet hoe we dat moesten uitspelen, waardoor we uiteindelijk verloren.”

Als Spierdijk terugkijkt op zijn eigen prestaties in de eerste seizoenshelft, is hij zeker niet tevreden. ,,Nee, ik was gewoon niet constant genoeg. Ik heb regelmatig een basisplaats gehad, maar ik maakte af en toe fouten. Vorig seizoen was ik stabieler als verdediger. Dat wil ik nu weer worden.”

Net zoals FC Rijnvogels zelf. Volgens de voormalig jeugdspeler van RCL en UVS zijn de Katwijkers helemaal klaar voor de tweede seizoenshelft en de derby tegen Ter Leede. ,,We hebben een goed trainingskamp gehad in Sevilla. Daar zijn we nóg hechter geworden als groep en ook de trainer heeft ons beter leren kennen. Dat is heel belangrijk. Voor de winterstop hebben we prima resultaten geboekt en het is nu zaak om die lijn door te trekken. Eerder dit seizoen verloren we nog van Ter Leede met 0-1, maar die score had toen ook hoger kunnen zijn. Ik denk dat we ze nu meer tegenstander kunnen bieden. We zijn doordachter en slimmer.”

Op dit moment ontbreken Kevin Wijmer en Jaap van Duijn nog vanwege blessures. Zij zullen zaterdag niet spelen. ,,Jaap (van Duijn, red.) kreeg afgelopen dinsdag in het oefenduel met Forum Sport een schop. Hij heeft acht hechtingen in zijn been. Dus hij zal niet beginnen in de basis. Voor de rest is iedereen fit. We zijn er klaar voor.”

FC Rijnvogels:

Positie: 15-18-18-21 (10e)
Periode 1: 10-8-9-15 (14e)
Periode 2: 5-10-9-6 (3e)
Thuis: 8-8-5-9 (13e)
Uit: 7-10-13-12 (6e)
Grootste zege: 1-3 Smitshoek (uit)
Grootste nederlaag: 0-3 Achilles Veen (thuis)
Thuis: 3 keer nul gehouden
Thuis niet gescoord: 4 keer niet gescoord
Uit: 1 keer nul gehouden
Uit niet gescoord: 2 keer niet gescoord