Hoofdklasse A- FC Rijnvogels heeft de eerste nederlaag van het seizoen geleden. Op de eigen Kooltuin werd met 2-4 verloren van SC Feyenoord. Halverwege leek het pleit bij een stand van 0-3 al beslecht, maar de Katwijkers verweerden zich nog na rust en konden net niet de aansluitingstreffer af drukken voor een heet laatste kwartiertje. De Rotterdammers toonden voor de pauze aan een serieuze kandidaat te kunnen zijn voor de titel.

Trainer Jimmy Simons moest weer schuiven met spelers vanwege het ontbreken van Niek Ossevoort (geschorst) en Dirk-Jan van den Oever (geblesseerd). Ook een derde verdediger bleef aanvankelijk aan de kant. Arie de Vreugd was in de voorbije week ziek geweest en moest om begrijpelijke redenen plaats nemen op de bank. Later zou de van Quick Boys overgekomen speler nog een belangrijke rol vertolken bij de thuisploeg. Voor zijn invalbeurt was er echter al het nodige gebeurd.

FC Rijnvogels startte nog voortvarend en kreeg de grootste kans in de beginfase. Jaap van Duijn zette Chadion Melfor aan het werk. De snelle buitenspeler stuitte in de korte hoek op doelman Nick van der Burg. De 1-0 had een lekker zetje in de rug geweest, want al snel bleek dat de opponent van een ander kaliber was dan de twee voorgaande tegenstanders (FC’s-Gravenzande en DFS). De thuisploeg werd in de twintig minuten volgend op de gemiste kans van het kastje naar de muur gestuurd. In die fase raakten Jeffrey Verkerk en Kevin Wijmer geblesseerd, maar de doelman en centrale verdediger konden wel verder. Bij de eerste kans van de in het blauw gestoken bezoekers was het raak. Jordy Dobber mocht een diagonale pass versturen, waarbij Van Duijn en Melfor wel meer hun best hadden mogen doen om de bonkige verdediger te stuiten. Zijn trap zeilde over de verkeerd opgestelde Ted de Man heen en zo kon Junior Obiku, zoon van Feyenoord cultheld Mike, opstomen richting het doel en Verkerk kloppen.

Melfor leek vijf minuten later de 1-1 te scoren, maar er was buitenspel geconstateerd. De scheidsrechter van dienst was stellig in deze situatie. SC Feyenoord bleef evenwel dicteren en de 0-2 van middenvelder Sandin Avdic was een gevolg van de onderlinge verhoudingen binnen de lijnen. Opvallend bij deze treffer was wel dat de defensie van de thuisploeg opnieuw niet overtuigend oogde. Serginio van Axeldongen had kort daarop een schot in huis die van richting werd veranderd. Verkerk stond aan de grond genageld, maar tot zijn opluchting en die van het thuispubliek stond de paal Rotterdams succes in de weg.

Daarna vond Simons het welletjes en de trainer greep resoluut in. De Man werd uit zijn lijden verlost, Obiku won vrijwel alle duels van de nieuweling, en De Vreugd werd gebracht. Niet voor de frontlinie, maar de ex-speler van Quick Boys werd naast Max van Steen geposteerd. Achterin ging FC Rijnvogels 1 op 1 spelen met Wijmer op de positie van De Man. De tactische wijziging was gewaagd te noemen, maar het pakte goed uit. Voor de pauze nog niet in de score, maar er kwam wel meer evenwicht tussen de beide ploegen. Van Duijn kreeg een uitgelezen kans om de 1-2 binnen te schieten, maar de buitenspeler faalde oog in oog met Van der Burg. Ook Melfor had aan de basis kunnen staan van de 1-2, maar in kansrijke positie vond de van Forum Sport overgekomen flankspeler geen medespeler. Uiteindelijk werd het nog wel 0-3 pal voor de thee. Nu was Obiku Wijmer de baas en Verkerk werd andermaal geklopt. Zo leek de tweede helft een formaliteit, maar niets was minder waar.

FC Rijnvogels drong aan en de ploeg van Raymond Frehe werd vastgezet op eigen helft. De Vreugd kreeg twee dotjes van kansen, maar in beide situaties bewees de verdediger geen spits te zijn. Daarbij werd de nummer drie eenmaal wel nadrukkelijk gehinderd door een verdediger waarbij een strafschop niet had misstaan. Tot overmaat van ramp liepen de bezoekers vervolgens nog verder uit. Voor de derde keer liet uitblinker Obiku zijn hielen zien. Over en uit dus, zou je zeggen. Echter, binnen een mum van tijd kwam FC Rijnvogels dichterbij. Met het hoofd scoorde de bedrijvige De Vreugd wel en kort daarna scoorde Max van Steen zijn derde treffer van het seizoen. SC Feyenoord had verder kunnen gaan wankelen wanneer een vrije trap van Van Duijn wel binnen was gevlogen en niet op de lat was beland. De 3-4 had een sensationele slotfase in kunnen luiden, maar zover kwam het niet. Het nam niet weg dat FC Rijnvogels een compliment verdiende voor de veerkracht. Ook trainer Simons had recht op een schouderklopje want in plaats van voor tegenhouden te kiezen, verkoos de trainer om de aanval te zoeken. Het leverde uiteindelijk geen punten op, maar wel een vermakelijke middag waarin de Katwijkers verloren van een uitstekende tegenstander.

Er valt nog genoeg te verbeteren aan de Eerste Mientlaan, maar het zou daarbij zeker helpen wanneer Simons kan beschikken over al zijn verdedigers. Nu was het daardoor zoeken en onwennigheid troef in het eerste deel van de wedstrijd en daardoor verkreeg SC Feyenoord een riante voorsprong. FC Rijnvogels zakt voor het moment weg naar de achtste plaats. Volgende week wacht in Barendrecht Smitshoek, de huidige nummer dertien van de ranglijst.

FC Rijnvogels-SC Feyenoord 2-4 (0-3). 10. Obiku 0-1, 19. Avdic 0-2, 45. Obiku 0-3, 56. Obiku 0-4, 59. De Vreugd 1-4, 61. Van Steen 2-4. Scheidsrechter: Wassink. Toeschouwers: 400.

FC Rijnvogels: Verkerk, De Man (25. De Vreugd), Wijmer, De Vlugt, Driebergen, Slegt, Zandbergen (80. Van Leeuwen), Van der Stoep, Melfor (62. Lauhouh), Van Steen, Van Duijn.

Foto’s: Piet van Kampen