Romano van der Stoep (FC Rijnvogels) blikt terug op seizoen 2017-2018

1). Algemene indruk over het seizoen.

,,Het was een seizoen met twee gezichten. Onder Hein van Heek en met Jimmy Simons . Eentje voor de winterstop en erna. Waarbij we niet als gehoopt goed begonnen aan het seizoen met het uiteindelijk tot stand komen van het ontslag van Hein. Dat was zeer lastig voor de club maar zeker voor de groep. Na de winterstop onder Simons hebben we ons goed herpakt waarbij we bijna een periode hebben kunnen binnen slepen.
Denk dat we toch op een goed plekje zijn geïndigd en volgend seizoen hiermee door kunnen. Noordwijk werd overigens de terechte kampioen.

2). Het seizoen is al met al tegengevallen. Waar ging het mis?

,,Gelijk bij de eerste wedstrijd , die verzuimden we om te winnen. Dan is er nog niet veel aan de hand maar als je de twee wedstrijden daarop ook niet wint gaat het aan je knagen en worden de mensen op de club onrustig en gaat dat meespelen in het spel wat je speelt , zeker als de wens is uitgesproken direct terug te promoveren. Ondanks de slechte resultaten zat het spel ook niet mee. We kwamen niet in een goede vorm en dat wisten we niet snel genoeg om te zetten. Alles bjj elkaar genomen zorgde dat voor een slecht 1e seizoenshelft.”

3). Wat ging er wel goed?

,, Niet heel veel, dat is een grapje natuurlijk. Ik denk wat ons door dit seizoen heen heeft geholpen is de sterke band die we hadden binnen onze groep. Niet alleen met de spelers hoor ook met de staf, zeker ook toen Hein er nog was. We waren bewust van onze kwaliteiten en dat we door hard te knokken en 1 team zouden blijven de resultaten vanzelf wel weer kwamen. Met als gevolg dat het er na de winterstop ook uitkwam. Dat hebben wij als team neergezet samen met de staf.”

4). Wat vond je de beste wedstrijd?

,, Ik denk dat dit voor iedereen anders is. We hebben na de winterstop een  paar goede wedstrijden gespeeld. Als ik er dan toch eentje mag uitkiezen was dat voor mij de eerste wedstrijd na de winterstop. We wonnen met 0-3 van Ter Leede. We hadden ze waar we ze wilden hebben. Ze hadden in de 2e helft veruit het meeste balbezit, precies wat ons plan was. Maar dit keer sloegen wij heel effectief toe. Tactisch stond het goed en in de wedstrijd zelf had ik echt het gevoel dat de band die onze groep zo sterk maakte er in de wedstrijd echt uitkwam en dat we op elkaar vertrouwden. En dat bleek ook, 3-0 winnen bij Ter Leede is een goede prestatie en dat was het begin van een goede reeks.”

5). Wat vond je de slechtste wedstrijd?

,,Poeh, daar zaten er een hoop van bij. Ik neem dan de wedstrijd tegen Noordwijk. Waarom die? Omdat we die dag de periode hadden kunnen winnen met een overwinning. Maar wat we die weken daarvoor lieten zien was niet terug te zien die zaterdag (4-1 nederlaag, red.). Alles wat ons zo sterk maakte was die dag weg. Voetballend waren we 2e helft niet eens zo slecht maar het spelen als team was zeer matig. We werden die pot uiteindelijk heel kwetsbaar.”

6).  Welke tegenstander heeft je verrast of doen verbazen?

,,Dat is moeilijk te zeggen omdat ik de meeste tegenstanders vooraf niet kende. Ik vond wel dat Hoek voetballend een van de beste teams had. En ver‘ s-Gravenzande verraste mij dit seizoen. Omdat ze zijn gepromoveerd en toch een sterk seizoen hebben gedraaid en dat resulteerde in een mooie plek op de ranglijst.”

7). Had je meer verwacht van dit seizoen?

,,Het klinkt misschien gek omdat wij van de 3e divisie komen maar eerlijk gezegd heb ik het zien aankomen. De uitgesproken wens om bovenin mee te draaien deed ons de das om. Tuurlijk moet je die ambitie hebben, maar je moet wel realistische doelen hebben. We zijn dat jaar ervoor zeer slecht geëindigd. En we gingen zo ongeveer op de zelfde voet verder. Dat is een stukje waar de club beter over had moeten nadenken en waar ze hopelijk nu van hebben geleerd.”

8). Er vertrekken een paar spelers. Ken jij de nieuwkomers?

,,Ja dat van die vertrekkende spelers is zeker jammer. We hadden echt een goede groep en dat was ook onze kracht vergeleken met het jaar ervoor. Alleen zo werkt het nou eenmaal in het voetbal. Ik ken niet heel veel spelers die gaan komen. Met Sammy Zandbergen heb ik in de jeugd bij ADO gespeeld en toen was die hij al een van de betere voetballers. Verder ken ik nagenoeg niemand maar daar hebben we in de voorbereiding tijd zat voor.”

9). Je was samen met Ivailo Staal gedeeld topscorer met twaalf doelpunten. Verbaast dit jou als middenvelder?

,,Vooraf ga je er niet vanuit dat twee middenvelders topscorer worden. Maar Arno Dijkstra was een tijd afwezig en Joost Leonard vertrok vroegtijdig. Al hoewel ik van mezelf weet dat ik elke wedstrijd in scoringspositie kom dus van mezelf ben ik niet verbaasd. Ik vind juist dat ik er nog meer moest maken. Ik ging van 15 goals uit dus het is toch niet helemaal geslaagd. Ivailo daarentegen was sterk bij elke standaardsituaties voor de goal , en met zijn loopvermogen kwam die vaak genoeg voor de goal om een doelpunt te kunnen. Ik denk twee terechte topscorers over het hele seizoen gezien. Haha!”

Statistieken FC Rijnvogels:

Gespeeld: 30-44-47-41 (6e)

Thuis: 15-22-23-18 (11e)

Uit: 15-22-24-23 (5e)

Periode 1: 10-8-9-15 (14e)

Periode 2: 10-20-19-12 (3e)

Periode 3: 10-16-19-14 (7e)

Grootste zege thuis: 7-1 (Nootdorp)

Grootste nederlaag thuis: 0-3 (Achilles Veen)

Grootste zege uit: 0-3 (Ter Leede)

Grootste nederlaag uit: 4-1 (Noordwijk), 3-0 (AFC)

Thuis nul gehouden: 4 keer

Thuis niet gescoord: 5 keer

Uit nul gehouden: 3 keer

Uit niet gescoord: 5 keer