Districtsbeker- Voor Forum Sport en Voorschoten’97 stond zaterdagmiddag het eerste officiële duel van dit seizoen op het programma. Het was een mooi moment om te kijken hoe de teams er voor staan na weken met oefenpotjes in de voorbereiding. Voor verdedigers Ian Bruggeman en Matthijs de Jong was deze krachtmeting extra bijzonder, zij kwamen afgelopen zomer over van eersteklasser Forum Sport. Trainer André Lourens trof eveneens zijn oude club, waar hij zo’n twintig jaar gewerkt heeft. Voor hen was het net wat specialer dat Voorschoten’97 de drie punten in eigen huis kon houden na een late goal van Shemiel Constancia.

Vanaf het eerste fluitsignaal was het duidelijk dat het voor de ploegen een lastige wedstrijd zou gaan worden. Het duel begon rommelig, wat leidde tot hier en daar een kleine kans. Beide teams waren duidelijk nog aan het zoeken naar de juiste oplossing. Ook het weer speelde hier een rol in. Voor de toeschouwers was het op het met zon overgoten Sportpark Adegeest prima vertoeven, voor de spelers waren de omstandigheden zwaarder.

Beide ploegen hadden vlak voor rust een grote mogelijkheid om met een voorsprong aan de thee te gaan. Na een corner van de onbetwiste aanwinst Ronnie Verplancke ontstond er een kleine scrimmage voor het doel van Forum Sport. De bal eindigde echter ver naast het doel. Een paar minuten later kregen de Voorburgers na een mooie solo een vrije trap net buiten de zestienmeter. Het schot van Gino Lauwers eindigde in de kruising, ware het niet dat de sterk keepende Justin van Look de bal net op tijd over het doel kon tikken.

Na rust ontstond er gemopper langs de kant. Voorschoten’97 had hier en daar wat mogelijkheden, maar de eindpass was echter vaak niet goed. Het hoog verdedigende Forum Sport zorgde ook voor de nodige keren buitenspel. Als de geel-groenen er wel doorheen kwamen, was het vaak ook direct gevaarlijk. De gevaarlijke Oualid Maatoug ontving een aantal goede steekpasses vanuit het middenveld en was met zijn snelheid een plaag voor de Voorburgse verdediging. Uiteindelijk was het ruim een kwartier voor tijd ook een steekpass waaruit de enige treffer van de wedstrijd viel. Peer van Paasen zag de opening in de verdediging en zette de ingevallen Constancia in een keer alleen voor de keeper. De spits rondde koelbloedig af. Even later een zelfde situatie, waarin Maatoug na een prachtige pass van Van Paasen de kans niet kon verzilveren.

Lourens was na afloop content met de zege: ,,Ik denk dat we als tweedeklasser trots mogen zijn met een overwinning op deze eersteklasser. We konden bij vlagen niet alleen meekomen, maar hadden hier zelfs met een grotere overwinning het veld af kunnen stappen. Er komt steeds meer vastigheid in het team, ondanks dat het goede voetbal nog wel vaak gepaard gaat met momenten dat het allemaal nét niet is.” Ondanks deze fraaie overwinning wil Lourens nog niet te optimistisch zijn over komend seizoen: ,,Het zal in deze competitie erg druk worden in het linkerrijtje. Ik ken de tegenstanders ook nog niet allemaal even goed, wat het inschatten lastig maakt.” Op de vraag of promotie mogelijk is, reageert Lourens kalm: ,,Ons doel is het hoogst haalbare. Wij bereiden ons voor op 26 finales.”

Voorschoten’97 – Forum Sport 1-0 (0-0). 73. Constancia 1-0.

Opstelling Voorschoten’97: van Look, de Jong, Koek, Baggerman, Valies (60. Moll), Manuputty, Verplancke, van Paasen, Maatoug, Iliopoulos (68.Constancia), Chikhi (83.de Koning)

Opstelling Forum Sport: Jouvenaar, van Diepenbeek, Lauwers, van Breukelen, Ploemen, de Graaf, L’ami, Steenvoorden, Frederik (27. de Jong), Dijkhuizen (68. Saurwalt), du Chatenier (58. Bojaada)

Foto’s: met dank aan Aad van der Knaap van Haaglandenvoetbal!!