Tweede klasse C (zaterdag)- DoCoS kan zaterdag in de hervatting van het gestaakte duel tegen HVC ’10 zichzelf een goede dienst bewijzen, maar ook buurman Valken ’68. DoCoS neemt verder afstand van de twaalfde plaats, die aan einde van het seizoen nacompetitie om behoud betekent, wanneer de 1-1 tussenstand over de streep wordt getrokken of wanneer er tegen HVC ’10 wordt gewonnen. In dat geval behoudt Valken ’68, bij de huidige stand, zicht op de nacompetitie om promotie.

Het restant van het op 3 februari gestaakte duel van DoCoS tegen HVC ’10 is van belang voor beide ploegen, maar ook voor de titelfavorieten en kandidaten voor een plek in de nacompetitie om promotie naar de 1e klasse én om behoud van het 2e klasserschap. Voor koploper Die Haghe, achtervolgers UVS, Valken ’68 en Honselersdijk als ook voor TAVV, de nummer twaalf op de ranglijst, de nummers negen, RCL, en tien, Lugdunum, is het belangrijk of DoCoS en HVC ’10 in de resterende nog te spelen 37 minuten tot scoren komen.

Tien tegen elf

DoCoS tegen HVC ’10 begint zaterdagmiddag om half drie bij een stand van 1-1 in de 8e minuut van de tweede helft. Er moeten 37 minuten worden gespeeld, waarbij DoCoS met elf spelers begint en HVC ’10 met tien spelers. In februari werd het duel tussen beide ploegen gestaakt nadat een van de HVC-spelers een rode kaart had gekregen.

Plek 12 en nacompetitie

DoCoS kan bij een gelijkspel of winst verder weglopen van de twaalfde, door TAVV, bezette plek in de 2e klasse C. De afstand is vijf punten en kan dus worden vergroot naar zes punten (bij en gelijkspel), en bij winst naar acht punten. Een overwinning van DoCoS betekent, ook vanwege het positieve doelsaldo van DoCoS in vergelijking met TAVV, dat DoCoS eigenlijk niet meer bevreesd hoeft te zijn dat de ploeg door Ter Aarders wordt achterhaald in de drie in mei te spelen competitieronden. Bovendien passeert DoCoS bij een gelijkspel of winst stadgenoot Lugdunum op de ranglijst. Wel resteert er nog een scenario dat DoCoS in mei alles verliest en TAVV alles wint, maar dat lijkt wel erg onwaarschijnlijk.

Tweede periodetitel

Voor HVC ’10 staat de tweede periodetitel op het spel. Die Haghe heeft de leiding in de tweede periode, HVC ’10 komt bij winst op gelijke hoogte. Eindigt het duel zaterdag in een gelijkspel of in een overwinning van DoCoS dan kan Die Haghe feesten want is het periodekampioenschap een feit en deelname aan de nacompetitie om promotie na 23 speelronden voor de Hagenaars een zekerheid.

Wanneer HVC ’10 wint, moet er worden gerekend en zullen vooral Die Haghe, UVS, Valken ’68 en outsider Honselersdijk, de nummers een, twee, drie en vier van de gewone ranglijst, meerekenen. Wint HVC ’10 zaterdag met twee doelpunten of meer verschil van DoCoS dan pakt HVC ’10 de tweede periode en verzekert de ploeg uit Hoek van Holland zich van een plek in de nacompetitie om promotie. In dat geval zou op basis van de huidige stand in de competitie en in de derde periode Valken ’68 uitgeschakeld zijn voor een plek in de nacompetitie. En weten de ploegen uit de top-4 dat een plek in de top-2 noodzakelijk is om nacompetitie om promotie te spelen.

Toch top-3

Een plek in de top-3 is voor Die Haghe, UVS, Valken ’68 en Honselersdijk toch voldoende voor de nacompetitie om promotie wanneer Lugdunum, de winnaar van de eerste periode, alsnog als twaalfde eindigt. (En dan laten we even buiten beschouwing dat de kans bestaat dat niet UVS of Honselersdijk, de huidige koplopers in de derde periode, maar de huidige nummer drie Voorschoten ’97 de derde periode pakt).

Beslissingsduel

Maar het kan ook net zo goed zijn, dat er zaterdag in de 2e klasse C nog geen enkele beslissing valt. Wanneer HVC ’10 bij DoCoS met 1-2 wint, eindigen Die Haghe en HVC ’10 met evenveel punten en precies hetzelfde doelsaldo en dezelfde doelcijfers gelijk op de eerste plaats in de tweede periode. In dat geval – wat zich alleen voordoet bij een uitslag van 1-2 – schrijven de reglementen van de KNVB voor dat er sowieso een beslissingswedstrijd moet worden gespeeld tussen Die Haghe en HVC ’10. (Bij een winst van 2-3 of meer wordt HVC ’10 periodewinnaar omdat de Hoek van Hollanders dan meer doelpunten hebben gemaakt dan Die Haghe). Zelfs wanneer Die Haghe er in slaagt, zijn huidige eerste plaats in de competitie te handhaven en algeheel kampioen te worden, moet er in dat geval toch ergens in de komende weken een beslissingsduel worden gespeeld tussen Die Haghe en HVC ’10, mits het zaterdag dus 1-2 zou worden.

37 minuten voetbal

Het duel tussen DoCoS en HVC ’10 zaterdag is dus niet alleen van belang voor beide ploegen, maar ook voor de koplopers in de gewone stand, in de derde periode en voor de teams die strijden tegen plek 12. De aftrap van de laatste 37 minuten tussen DoCoS en HVC ’10 is zaterdagmiddag om 14.30 uur op het sportpark van DoCoS aan de Haagse Schouwweg met een indirecte vrije schop voor DoCoS op enkele meters voor het strafschopgebied (in het midden van het veld) van DoCoS.

Bron: Henk Bouwmans, DoCoS