Tweede klasse C (zaterdag)-DoCoS had eindelijk de messen weer eens geslepen. Collectief strijdend voor elke meter riep het herinneringen op aan de succesvolle ploeg van vorig seizoen. Voetballend ging het naarmate de wedstrijd vorderde ook steeds beter. Trainer Nico van der Salm had genoten van zijn mannen: ,,Dit hebben we een tijd niet gezien en ik ben heel blij dat die gasten zo voor elkaar geknokt hebben. Het was na vooral die 2-2 echt leuk om te zien hoe ze met z’n allen er voor werkten; een hele fraaie zege mogen we dit wel noemen.”

DoCoS had de laatste twee wedstrijden verloren en de positie die een nacompetitie om lijfsbehoud garandeerde kwam akelig dichtbij. Op zo’n moment heb je liever geen koploper op bezoek. Het onkwetsbare was er echter wat vanaf bij de bezoekers: van de drie laatste wedstrijden gingen er twee verloren, waaronder een tegen één van de staartploegen, CVC Reeuwijk. Of dit de thuisploeg een oppepper gaf of het besef, dat er nu toch echt punten gepakt moeten worden blijft onduidelijk, maar feit is wel dat de roodwitten er vanaf de eerste minuut stonden.

Een extra impuls gaf nog eens de snelle voorsprong via Chris van Empel. Hij werd op maat bediend door Nils Slingerland die een lange rush bekroonde met een prima voorzet. Die Haghe antwoordde met gedegen en goed voetbal. Hoewel DoCoS zich op eigen helft groepeerde lukte het de bezoekers vaak een vrije man te vinden. Tot twee keer toe greep keeper Joris van Harmelen uitstekend in om een snelle gelijkmaker te voorkomen. DoCoS was met snelle counters ook een paar keer razend gevaarlijk, maar verzuimde Die Haghe een tweede dreun te verkopen.

Het was juist de thuisploeg die een tik kreeg. Van Harmelen leek te laat met zijn reactie, een Die Haghe aanvaller viel over zijn uitgestrekte armen met een penalty tot gevolg. Een te impulsief en gemakkelijk gegeven strafschop, zo was later iedereen het er over eens. De gelijkmaker die de strafschop tot gevolg had veranderde echter in de rest van de eerste helft en aanvankelijk ook in de tweede helft niets in het wedstrijdbeeld. De Hagenaars voetbalden wat soepeler, maar hadden te maken met een voor iedere meter strijdend DoCoS. Een sublieme individuele actie van Sami Aoulad Said zette de koploper dan toch op voorsprong. Eerst verschalkte hij op de vierkante meter zijn directe tegenstander en gaf ook Van Harmelen met een subtiel stiftje het nakijken. De doodsteek voor de thuisploeg? Geenszins.

Merkwaardigerwijze probeerde Die Haghe niet door te drukken, maar liep achteruit. DoCoS rook bloed en zette steeds meer druk. Er lukte veel, heel veel bij de roodwitten en via uitstekend voetbal ging men op zoek naar de gelijkmaker. Van Empel bewees maar weer eens een neusje te hebben voor de juiste plek en de juiste tijd. Hij scoorde na een slim passje de 2-2. Nog was de koek niet op voor de Leidenaren. De eer om de winnende te scoren was voor de zwoegende en zwetende Jorrit Bouwmans die van dichtbij koppend scoorde. Het was nog even billenknijpen, maar de zege ging verdiend naar de brigade van Van der Salm.

Matchwinnaar Bouwmans grijnsde van oor tot oor na afloop: ,,Geweldig. Winst tegen de koploper en dat na de teleurstellingen van de afgelopen weken. Dat heb ik dan van horen zeggen, want ik speel meer in het tweede. De zege van vandaag smaakt natuurlijk nog eens extra lekker omdat ik de winnende maakte. Geen woorden, maar daden had de trainer van tevoren gezegd. Ik denk dat we dat gedaan hebben. Hij heeft denk ik het ‘oude’  DoCoS weer gezien. Dit geeft zelfvertrouwen voor de rest van de wedstrijden.” Van der Salm was niet alleen zeer content met de strijdwijze: ,,We hebben ook veel kansen gecreëerd. Denk maar aan die kopbal van Steven Knijnenburg die ook een doelpunt had kunnen opleveren. In meerdere opzichten louter winst vandaag.”

Grote verliezer van dit weekend was TAVV dat alle concurrenten zag winnen. DoCoS gaat volgende week op bezoek bij RCL en dat belooft opnieuw een knaller te worden. De tweede klasse C is de spannendste afdeling van de laatste jaren. Wekelijks smullen is het devies!

DoCoS-Die Haghe: 3-2 (1-1). 9. Van Empel 1-0, 20. De Jong 1-1, 58. Aoulad Said 1-2, 72. Van Empel 2-2, 85. Bouwmans 3-2. Scheidsrechter: Van Ekelenburg. Toeschouwers: 175.

Basisopstelling DoCoS: Van Harmelen, Van Voorthuizen, Maaskant, Knijnenburg, Jouby, Van Empel, Slingerland, De Ridder, Bouwmans, Maat, Overvliet.

Basisopstelling Die Haghe: Drost, Bakker, Nuanor, Nelson Quarty, De Kleer, Wittmaekers, Ooijvaar, Aoulad Said, Van der Starre, Rosario Lopes Landim,, De Jong.

Foto’s: R. van Abswoude