Tweede klasse C (zaterdag)- ,,Bij ons zou dit niet gebeuren’’, aldus Cees Ahsmann. De voorzitter van de rugbyclub DIOK was zaterdag op uitnodiging van DoCoS-voorzitter Jasper van Marwijk speciaal gekomen om te kijken naar Docos-HVC ’10. Ahsmann zag dat duel al na 53 minuten worden gestaakt na aanhoudende protesten van de club uit Hoek van Holland. ,,Zo ben ik wel lekker vroeg thuis. Ze zullen straks wel vragen: ’wat doe jij hier nu al?’’’, lachte hij.

In het kader van de samenwerking tussen DIOK en de Leidse voetbalclub, die beide gebruik gaan maken van het nieuwe kunstgrasveld, spraken de twee voorzitters met elkaar om vervolgens samen de wedstrijd te bekijken. Ashmann had zich ongetwijfeld wat anders voorgesteld van het duel, hoewel het begin nog vrij onschuldig oogde.

De bezoekers kenden een goede start en namen al binnen twee minuten de leiding. HVC liet zichzelf vervolgens uit het spel halen door zich keer op keer bezig te houden met scheidsrechter Robert Jan de Mik.

DoCoS profiteerde daarvan en kwam nog voor rust langszij via een benutte strafschop van spits Chris van Empel: 1-1. Ook over die beslissing ontstond discussie aan de kant van de Hoek van Hollanders, waarbij zowel de grensrechter als de trainer werden weggestuurd.

Na de pauze leek de rust wedergekeerd, totdat Michael van den Bos na het zoveelste commentaar met twee gele kaarten in korte tijd moest vertrekken. De HVC-aanvoerder weigerde daarna van het veld te gaan, volgens de arbiter.

,,En er kwamen zeven spelers om mij heen staan. Dan houdt het wat mij betreft op. Ik kom van ver om hier voor m’n lol te fluiten, maar het respect van HVC-kant ontbrak’’, sprak De Mik na afloop.

De arbiter uit Oud-Beijerland had in de eerste helft al keer op keer gewaarschuwd voor commentaar, maar daar werd geen gehoor aangegeven. De assistent-trainer van de Hoekse gasten bood in de bestuurskamer z’n excuses aan. Het kwaad was echter toen al geschied.

DoCoS-trainer Nico van der Salm baalde van de staking. ,,Ik weet niet precies wat er is gezegd of gebeurd, maar dit is voor alle partijen vervelend. Wij willen gewoon voetballen. Ik had het gevoel dat wij de wedstrijd na die slechte openingsfase onder controle hadden. Dan komt dit op een slecht moment. Nu is het afwachten wat er gebeurt. Wat dat betreft zijn wij geen partij. Het is nu aan HVC, de scheidsrechter en de KNVB. Ik had alleen mijn spelers al beloofd dat ze vrij zouden zijn tijdens het inhaalweekend, maar dat gaat waarschijnlijk nu niet door.’’

In de bestuurskamer discussieerden alle betrokken partijen flink met elkaar om in de toekomst dit soort situaties te voorkomen. ,,Misschien zou een tijdstraf helpen bij een gele kaart?’’, werd er aan de bestuurstafel geroepen. ,,Net zoals ze bij rugby doen. Daar is tenminste respect voor de scheidsrechter. Dan zijn we ook gelijk af van het commentaar.’’

Basisopstelling DoCoS: Van Harmelen, Van Voorthuijzen, Maaskant, Gonlag, Peet, Goebel, Van Meegen, Ravensbergen, Joubij, De Ridder, Van Empel.