Tweede klasse C (zaterdag)- Het is geen uitzondering als een interland of belangrijke wedstrijden in de Champions League worden vooraf gegaan door een voorbeschouwing van een kwartiertje of drie. Het is evenmin een uitzondering als hierbij talloze open deuren worden in getrapt en men in herhaling valt. Bij het restant van de wedstrijd DoCoS versus HVC’10 was 45 minuten nog aan de krappe kant geweest om alle details eens onder de loep te nemen.

Een kort resume dan maar: op drie februari werd de wedstrijd kort na rust gestaakt toen de scheidsrechter na aanhoudende protesten van de bezoekers de wedstrijd afblies. Daarvoor had hij de rode kaart al voorgehouden aan een speler, de trainer en de grensrechter van HVC’10. Op dat moment was de stand 1-1 en het algemeen gevoel was dat DoCoS zou doordrukken in de resterende tijd. De staking was balen voor de Leidenaren dus. De resterende 37 minuten stonden zaterdagmiddag op het programma. De situatie op het veld en de ranglijst waren echter danig veranderd. De ploeg uit Hoek van Holland wist in tegenstelling tot het eerste deel van de wedstrijd nu precies waar het aan toe was en kon een frisse start maken. Dat scheelde een slok op een borrel vergeleken met de situatie in februari toen het chaos en irritatie binnen de ploeg was en meer kaarten op de loer lagen. Meer nog: HVC’10 kon bij winst met twee doelpunten verschil zelfs periodekampioen worden. Aan motivatie geen gebrek dus. Dat gold ook voor DoCoS dat zich bij winst praktisch veilig wist. Dat was nog lang niet alles. Henk Boumans, namens DoCoS,  had zelfs een compleet A-viertje nodig om alle gevolgen van de uitslag te bespreken. Stof tot discussie te over vooraf.

Rood-wit begon dus in feite met enige tegenzin aan het duel. Niet ten onrechte voelde men zich gestraft voor het wangedrag van de tegenstander, ondanks het feit dat deze met tien man moest starten. Het dreigde zelfs op een ijs- en ijskoude douche voor de Leidenaren uit te draaien. Al na amper acht minuten kwam HVC’10 op voorsprong toen Joris van Harmelen lelijk in de fout ging bij een hoge bal die uit een vrije trap het doelgebied in draaide. Hij kreeg de ogenschijnlijk makkelijke vangbal niet klemvast. Steven Escalona zei ‘dank je wel’ en tikte de bal tegen het net. Na afloop nam aanvoerder Danny Maaskant het op voor zijn doelman:  ,,Hij keept het hele seizoen al ijzersterk. Een foutje van een keeper is echter dodelijk, wij als veldspelers maken ook fouten, maar die blijven meestal onbestraft.”

DoCoS had duidelijk even moeite om de klap te verwerken. HVC’10 speelde op het scherpst van de snede en joeg verbeten op elke rood-witte speler in balbezit. DoCoS probeerde met meer overleg te spelen. Trainer Nico van der Salm maande zijn mannen vooral veel de buitenkant te benutten en gebruik te maken van de numerieke meerderheid. Kansen leverde dat nauwelijks op. In de slotminuten kreeg de ploeg dan toch waar het minimaal recht op had. Danny Maaskant, bij gelegenheid in de spits opgesteld, kopte van dichtbij in en leek te scoren. Een fenomenale reactie van de doelman van de Hoek van Hollanders voorkwam dat echter. Het leer belandde evenwel voor de gretige voeten van Chris van Empel die tot oneindige vreugde van de Leidse aanhang de 2-2 maakte.

Hoewel DoCoS in de extra tijd nog aandrong bleef het bij een gelijkspel. Aanvoerder Maaskant, die verrassend in de spits speelde, en daar vele kopduels won nog eens: ,,We hadden al drie weken niet gescoord en dan is dit toch een opluchting. Het dreigde fout te gaan, heel bitter vooral gelet op de voorgeschiedenis. De vorige keer misten zij een heleboel jongens en dreigden overlopen te worden. De staking was hun fout en daar leken ze wel heel gelukkig vanaf te komen. Het was een opluchting dat Chris nog scoorde in de slotfase. We staan nu zes punten los van TAVV, maar pas op he, we zijn er nog niet. We moeten nog drie punten pakken in drie wedstrijden en dan zou TAVV alles moeten winnen. Dat moet wel lukken, maar ook in de laatste wedstrijd mogen we CVC Reeuwijk niet onderschatten. Met dit puntje moeten we maar tevreden zijn.”

Door deze uitslag is Die Haghe kampioen van de tweede periode. De kans is groot dat deze club kampioen wordt en dan wordt de strijd om de tweede plek tussen UVS, Valken’68 en ook nog Honselersdijk buitengewoon boeiend. Het is zeker nog niet gespeeld in de tweede klasse C. Bijna alle ploegen spelen nog ergens om..

Basisopstelling DoCoS: Van Harmelen, Knijnenburg, Gonlag, Goebel,  Van Voorthuijzen, Maaskant, Joubij, De Ridder, Van Empel, Slingerland, Overvliet.

Basisopstelling HVC10: Poortman, Glenn van den Bos, Boon, Escolana, Smits, Bouwhuis, Kay van den Bos, Semil, Storm, Sterrenberg.