Sinds vorig seizoen is er een samenwerkingsverband tussen onze redactie en het Leidsch Dagblad. Elke vrijdag wordt het Leidse voetbal in de krant extra uitgelicht met uiteenlopende berichtgevingen. Vanmorgen stond het volgende interview op papier. Nu nog even via deze website (en nog iets uitgebreider zelfs), voor belangstellenden die het artikel (nog) niet lazen. In de schijnwerpers doelman Joris van Harmelen van DoCoS.

De sluitpost werkt sinds twee jaar als docent lichamelijke opvoeding in Den Haag. ,,Een wereldbaan. Ik werk met kinderen tussen 12 en 16 jaar en wat is er heerlijker dan werken in de sportwereld. Ik kan ze goed aan en ik vind dit geen zware baan. Wel kom ik regelmatig moe, maar vooral voldaan thuis. Het is intensief, maar ik geniet met volle teugen.”

Voor de tweede keer dit seizoen staan DoCoS en Lugdunum tegenover elkaar. In de heenwedstrijd won de ploeg van Jan Wansink en Henk de Cler met 2-1, na een wedstrijd met twee gezichten. Lugdunum dicteerde voor de pauze en de bezoekers kwamen tam en zelfs timide voor de dag. Na de pauze werd het een heuse stadsderby, maar DoCoS kon de opgelopen achterstand niet meer weg poetsen. Destijds zat Joris van Harmelen (29) nog op de bank, maar kort daarna verdrong de van SVC’08 overgekomen keeper Mitchell van Abswoude tussen de palen. De goalie had verwacht bij de eerste competitiewedstrijd al onder de lat te staan, maar dat bleek een misrekening.”

,,Twee jaar geleden ben ik vanwege mijn vriendin in Leiden komen wonen en vorig seizoen ben ik een aantal keer bij DoCoS gaan kijken. Omdat het heen-en weer gereis naar SVC’08 mij ging tegen staan, wilde ik een overstap maken naar een Leidse club. Ik voelde al snel dat deze familieclub bij mij paste en zo heb ik mezelf aangeboden. Mitchell en ik moesten dus de tweestrijd aangaan en aanvankelijk koos de trainer voor hem. Zijn goed recht natuurlijk. De verschillen zijn ook klein tussen ons, maar ik had een andere keuze verwacht. Het maakte me echter sterker en uiteindelijk kreeg ik mijn kans en ik hoor regelmatig van derden dat ik het goed doe. Dat geeft geen garantie, maar het is zaak dat we elkaar scherp houden.”

Van Harmelen startte als ‘broekie’ bij HBS, een roemruchte club uit zijn geboorteplaats. Hij schopte het tot de selectie, speelde een aantal wedstrijden in het eerste, maar werd meer ingezet bij het tweede. ,,Dat heb ik een tijd volgehouden, maar ik werd het ritme van keepen in 2 en bank zitten bij 1 spuugzat. Aan HBS bewaar ik verder geweldige herinneringen. Ik heb daar vriendschappen voor het leven opgebouwd. Bij SVC’08 kende ik ook diverse spelers en dat werd mijn tweede club en ik keepte daar zes jaar.”

Van Harmelen woont nu dicht bij DoC0S en zijn keuze bevalt hem uitermate. ,,Deze club heeft zeker raakvlakken met SVC’08, enkel is de mentaliteit van Hagenezen en Scheveningers anders dan van Leidenaars. DoCoS heeft een hechte groep en het is zeker mijn intentie om hier langer te spelen.”

Op dit moment is DoCoS slechts twaalfde op de ranglijst, hoewel er elke week flink stuivertje wordt gewisseld. ,,We staan zeker te laag en moeten in de middenmoot kunnen eindigen. Over een wedstrijd of vier zal er meer duidelijk zijn. Ik wil er niet aan denken, maar als we degradatievoetbal moeten gaan spelen dan ben ik ervan overtuigd dat we dat kunnen.”

De stadsderby tegen Lugdunum leeft binnen de club volgens Van Harmelen. ,,Die gasten kennen elkaar allemaal. Voor mij is deze wedstrijd niet speciaal en dat is misschien wel een voordeel. Eerlijk gezegd had ik in mij ‘Haagse’ periode nog nooit van Lugdunum gehoord. Natuurlijk weet ik ondertussen dat ze het voor de winterstop geweldig hebben gedaan. Ze zaten in een flow. Toch heb ik vanaf de bank kunnen zien dat we daar een gelijkspel hadden kunnen pakken. We begonnen erg slap, maar met wat meer brutaliteit had de nederlaag alsnog voorkomen kunnen worden. Voor komende wedstrijd zie ik het wel zitten. Wij moeten onze kwaliteiten maar weer eens tonen om weg te komen onderin. Van Lugdunum weet ik dat ze de nodige spelers missen. Ik heb er vertrouwen in en voorspel een 2-0 zege. Onze spits Chris van Empel scoort er twee.”

Uitslagenbord laatste duels tussen de Leidse clubs:

17/18: Lugdunum-DoCoS 2-1 (2C)

15/16: DoCoS-Lugdunum 2-3 (3A), Lugdunum-DoCoS 1-1 (3A)

13/14: DoCoS-Lugdunum 6-1 (3A), Lugdunum-DoCoS 1-1 (3A)