Voorbeschouwing- Nico van der Salm vertrok na een succesvolle periode bij DoCoS en werd opgevolgd door Ron de Roode. Enkel in het laatste seizoen ging het niet allemaal crescendo bij de Leidse club, maar de tweede klasse bleef het niveau waarop ook dit seizoen kan worden gespeeld. De Roode zag wat spelers vertrekken, maar gaat er vanuit toch sterker te zijn geworden met een aantal nieuwe spelers en een groep die er al stond en is doorgegroeid. Geheel vlekkeloos verliep de voorbereiding tot nu toe niet. Een kijkje in de keuken van de club uit het Morskwartier.

De Roode: ,,Mijn eerste indrukken zijn absoluut goed. Er wordt hard getraind en ik heb al veel progressie gezien in de eerste weken. Wat minder prettig is: aardig wat spelers kampen met blessures en dat maakt het werken met de groep wel lastiger. Het is allemaal niet ernstig gelukkig, maar door de afwezigheid van een aantal spelers is het lastig te bepalen waar we staan.”

Opvallend is dat juist enkele nieuwelingen, binnen gehengeld om sterker voor de dag te komen, moesten afhaken in de voorbije weken. De opvolger van Van der Salm: ,,Sean Armitage kwam over van FC Boshuizen en kreeg vorige week last van een vorig seizoen opgelopen blessure. Dat hoeft niet dezelfde nasleep te krijgen als destijds, maar het is even een kruisje achter zijn naam. Jeroen Boogmans kwam over van UVS en zijn knie draaide op slot. Adam Atif verliet Lugdunum en is even weggevallen door een hamstringblessure. En zo zijn er nog een paar spelers, die juist goed waren begonnen maar inmiddels even moeten passen. Dat is simpelweg jammer, maar we hebben nog ruim twee weken voor de start van de competitie en ik ga er vanuit dat we dan de boel weer aardig bij elkaar hebben.”

Al met al is De Roode tevreden met de breedte van de groep. ,,We werken met 24 man, waaronder twee keepers. Bijna elke positie in het elftal is dubbel bezet dus dat is prettig werken en goed voor de onderlinge concurrentiestrijd. Ik zie een gretige groep en ze tonen dat er met plezier wordt gewerkt. Ik heb zo mijn ideeën over het spelletje en dat probeer ik over te brengen. DoCoS wil ik een gezicht geven gebaseerd op eigen initiatief nemen. Balbezit is belangrijk en we moeten uitgaan vanuit de eigen kracht. Dat was vorig seizoen, veelal noodgedwongen, anders. Dat is dus wennen voor de groep. In de eerste weken zag ik ook wel dat spelers moeite hadden met die omschakeling, maar tegen Foreholte voor de beker ging het al beter (2-1 verlies, red.). Als je met DoCoS terugbladert dan heeft mijn voorganger fantastisch werk verricht. Twee jaar terug werd een topseizoen gedraaid. In het tweede jaar tweede klasse ging het moeizamer, maar uiteindelijk kwam het goed. Natuurlijk streven we er naar om weer zo’n seizoen neer te zetten als in ’16-’17.”

DoCoS leverde op zeker in qua lengte. Verdedigers Danny Maaskant, Tim Gonlag en Steven Knijnenburg staan niet meer op de lijst en deze kopsterke spelers, in verdedigende en aanvallende zin, zullen worden gemist. De Roode: ,,Dat klopt, maar Armitage en Boogmans staan ook uitstekend hun mannetje. En met de andere spelers die zijn gekomen, is er ook sprake van aanwinsten. Zoals gezegd zit het niet geheel mee met blessures, want ook Rick Siere en Sven Ravensbergen zitten even in de lappenmand. Stuk voor stuk jongens die het prima deden in de eerste weken van de voorbereiding.”

De ex-speler van onder meer FC Den Haag voelt zich al wel helemaal thuis bij de club. ,,Veel spelers ken ik van jongst af aan en dat voelt vertrouwt. En het is top hoe de begeleiding geregeld is. Ik voel dat we met zijn allen ergens mee bezig zijn en daarvoor is er vertrouwen dat het een mooi seizoen kan worden. Het is voor nu lastig in te schatten waar we staan ten opzichte van de opponenten. Ik denk niet dat er clubs uitgesproken favoriet zijn of dat ze ver boven de rest uitsteken. Het zal in deze klasse vaak gaan om details. Scherpte is elke week noodzakelijk om resultaat te boeken.”

Anders dan andere trainers in deze klasse noemt De Roode geen enkele naam van een andere club. ,,Ik ben met DoCoS bezig en dat is voor mij het enige dat telt. Het maakt voor mij ook niet uit of spelers jong of oud zijn of hier al 100 jaar spelen, bij wijze van spreken. Het sterkste elftal speelt en daar vertrouw ik op. Straks zien we wel wat we waard zijn, maar we bepalen zelf onze rol.”

Gebleven: Chris van Empel, Enno van Wieringen, Joris van Harmelen, Jorrit Bouwmans, Joshua Overvliet, Kars Bisschop, Lars de Ridder, Michael van Voorthuijzen, Mitchel Klein, Mitchel van Abswoude, Pieter Maat, Rick Siere, Rowin Peet, Simon Joubij, Sven Ravensbergen, Thomas Goebel, Tijn van Meegen

Mutaties:

Gekomen: Adam Atif (Lugdunum), Nick van Wingerden (UVS), Ronnie de Roode (Noordwijk), Sean Armitage (FC Boshuizen), Bilial Karasahin (Lugdunum), Sandjai Gajadin (Lugdunum), Luc Quelhorst (lager elftal), Jeroen Boogmans (UVS), Ron de Roode (trainer), Joop Tegelaar (assistent-trainer)

Vertrokken: Danny Maaskant ( Sporting Leiden), Tim Gonlag (stopt), Steven Knijnenburg (stopt), Nils Slingerland (Meerburg), Nico van der Salm (geen club)

Programma eerste drie competitiewedstrijden:

22/09: Soccer Boys (uit)

29/09: Valken’68 (thuis)

06/10: RCL (uit)