Tweede klasse C (zaterdag)- DoCoS heeft zich door een krappe 2-3 zege in en op Nieuwkoop voor het moment naar een veilige positie gespeeld. De ploeg van Nico van der Salm passeerde door de vierde zege van het seizoen RCL en is nu tiende, pal achter het net als de Leiderdorpers ook verliezende Voorschoten’97. Linksback Rowin Peet wilde de overwinning niet groter maken dan het is, maar sprak wel van opluchting. ,,Deze driepunter was nodig en dat wisten we. De winst kwam ons ook toe, hoewel het uiteindelijk niet eenvoudig ging. Met de aanwezige kwaliteiten moeten wij in staat zijn om te klimmen naar de middenmoot. Zeker nu we de meeste spelers weer aan boord hebben. Ik maak me niet druk over de goede afloop.”

DoCoS had maar zes punten voorsprong op de promovendus en nummer 13 en dus was er sprake van een zespuntenwedstrijd. In de eerste helft waren de gasten beter en dat leverde voldoende kansen op. Een voorsprong bleef echter uit. Sterker nog; de thuisploeg kwam nogal fortuinlijk op 1-0. Een schot werd van richting veranderd en daardoor was goalie Joris van Harmelen kansloos. ,,Die goal kwam voort uit een onterecht uitgedeelde vrije trap. Er was geen sprake van een handsbal namelijk. We raakten na die achterstand niet in paniek omdat we al hadden laten zien dat we beter waren en de 1-1 liet niet zo lang op zich wachten. Dat was een prima goal van ons. Simon Joubij draaide open, vond de mee opgekomen Michael van Voorthuijzen en zijn voorzet werd binnen gewerkt door Sven Ravensbergen.”

Voor die doelpunten had Thomas Goebel de 0-1 eigenlijk al moeten maken op aangeven van doelpuntenmaker Ravensbergen. En zo kreeg DoCoS wel meer mogelijkheden, maar halverwege was de tweestrijd toch echt nog in balans.

,,Er lag veel ruimte achter hun defensie en daar hebben we voor de pauze te weinig gebruik van gemaakt. Jammer, want dan speel je een andere tweede helft en heb je de controle. Nu kregen we na de rust ook nog de 2-1 om de oren. Dat was eigenlijk ook een eigen doelpunt en daarmee werd het er niet makkelijker op, maar we konden aanzetten en de druk opvoeren. Dat resulteerde in de 2-2 van Joubij. Danny Maaskant knikte in en de rebound was voor onze middenvelder. We roken bloed en wilden meer. Simpelweg omdat we voelden dat er winst in zat. Wel waren we te slordig, maar zij kregen eigenlijk helemaal geen kansen meer en we gingen voor de 2-3.”

Die kwam er uiteindelijk voor Van der Salm en de zijnen. Vlak voor tijd kende de arbiter van dienst een strafschop toe, die door Chris van Empel feilloos werd binnen geschoten. ,,Of het er eentje was weet ik niet. In elk geval nam de speler met de sliding een risico, want die was roekeloos. Daarna was het nog even overleven, maar we hielden stand en gezien de ranglijst is dat lekker uiteraard.”

Peet had sowieso vertrouwen in zijn ploeg ongeacht het resultaat. ,,We herbergen teveel kwaliteit om onderin te eindigen. We weten dat we het kunnen en er is altijd vertrouwen gebleven. Het zat niet mee met blessureleed, maar geleidelijk aan kan de trainer weer keuzes maken. Ja, het is jammer dat Van der Salm stopt. Maar ook wel begrijpelijk. Vier jaar trainerschap achtereen is niet niets en de club, trainer en spelersgroep gaan straks goed uit elkaar. Dat is ook veel waard. Ik ben benieuwd naar zijn opvolger. Als trainer ken ik hem niet, maar het kan een frisse wind betekenen en dat lijkt mij prima. Voorlopig moeten we eerst voor zorgen dat we verder klimmen. HVC’10 is een nieuwe uitdaging. Zij hebben vier punten meer en bij weer een zege komen we in de buurt van een plek die ons meer past.”

Nieuwkoop – DoCoS 2-3 (1-1). 18. Jasper Langeree 1-0, 28. Sven Ravensbergen 1-1, 46. Roland Kooijman 2-1, 66. Simon Jouby 2-2, 89. Chris van Empel (penalty) 2-3.

Opstelling: Joris van Harmelen, Michael van Voorthuizen, Danny Maaskant, Tim Gonlag, Rowin Peet, Joshua Overvliet (85. Steven Knijnenburg), Simon Jouby, Sven Ravensbergen, Thomas Goebel (70. Nils Slingerland), Chris van Empel, Lars de Ridder.

Foto’s: met dank aan R. van Abswoude