Tweede klasse C (zaterdag)- De vierde van de zes Leidse stadsderby’s in deze klasse heeft een leuke middag opgeleverd. Ook voor de vierde keer kwam er een winnaar uit de bus. Het gros van de aanwezigen kon zich wel vinden in de zege van de thuisclub, hoewel Lugdunum ook zomaar met drie punten in de knip huiswaarts had kunnen keren.

DoCoS boekte een zeer welkome zege op stadsgenoot Lugdunum (2-0) en is voor het moment de nummer elf van de ranglijst en die stek moet minimaal ingenomen worden om ook volgend seizoen weer tweedeklasser te zijn. De kikkers bivakkeerden eerst lange tijd op de eerste plaats, werden gepasseerd door Die Haghe en werden na de nederlaag opgezadeld met een terugval naar de vierde positie.

De tweede klasse C lijkt op weg naar een zinderende ontknoping. Die Haghe kan de titel al bijna niet meer ontgaan, terwijl Nieuwkoop en CVC Reeuwijk de twee lelijke eendjes vormen. Alle andere ploegen blijken wekelijks aan elkaar gewaagd te zijn en dat maakt dat het dringen is om plek twee tot en met twaalf. Wedstrijden worden op details beslist en dat was niet anders in de tweestrijd tussen de beide Leidse ploegen.

Net als in de voorbije wedstrijden kwam Lugdunum weer gehavend voor de dag en in die zin komen de twee komende inhaalspeeldagen als geroepen. De brekebeentjes kunnen dan verder worden opgelapt en daarna hoopt de trainersstaf weer wat sterkhouders aan boord terug te krijgen. Zo ontbraken nog steeds Tim de Cler, Martijn van Leeuwen, Adam Atif en Soufiane Boukhidous, ofwel de as van het team van Jan Wansink en Henk de Cler. Die personele problematiek heeft DoCoS niet, maar de stand op de ranglijst vooraf maakte wel helder dat een overwinning meer dan gewenst was voor Nico van der Salm en de zijnen. De ploeg uit de Morsch doet vaak niet onder voor tegenstanders, maar teveel wedstrijden konden niet over de finish worden getrokken.

De stadsderby was van meet af aan onderhoudend. Niet altijd even oogstrelend, maar er viel genoeg te beleven. Wat te denken van de rushes van linksback Rowin Peet, de duels tussen benjamin Enno van Wieringen en routinier Houssin Bezzai, de lichtvoetigheid van Arash Latifi en de solide manier van verdedigen aan weerszijden? De onderlinge duels waren veelal fel en fair en om in bokstermen te spreken ging het vooral om puntjes scoren. Voltreffers bleven geruime tijd uit, maar dat was tevens een compliment voor de defensies.

Kansjes ontstonden er voor de pauze wel, hoewel de beide doelmannen geen overwerk te doen kregen. Simon Joubij, met de week belangrijker voor zijn team, schoof het leder een keer voorlangs en Ozan Isitir werd een keer van scoren afgehouden door doelman Joris van Harmelen, waarbij de bank van Lugdunum hands had gezien buiten de zestien en een straf claimde. Chris van Empel kreeg namens DoCoS een grote kopkans op een panklare voorzet van Lars de Ridder, maar het bleef bij 0-0.

Aan die stand leek niets te veranderen na de pauze. Beide ploegen zochten gaatjes, maar vonden die lange tijd niet. Issam Chahine kreeg dé kans op de 0-1, maar het doel werd te hoog gezocht. In het laatste kwartier zorgden individuele acties alsnog voor een beslissing. De Ridder bediende Joubij voor de 1-0 en in de extra tijd behield de ingevallen Tim Gonlag het overzicht en stelde zo De Ridder in staat Lugdunum definitief op de knieën te krijgen.

De overwinning werd gekoesterd bij de thuisploeg, maar voorlopig zullen er nog veel meer punten nodig zijn om weg te komen uit de gevarenzone. Maar daarin staat Docos bepaald niet alleen. Het verschil met Lugdunum is ondertussen overigens  teruggelopen tot acht punten.

Meer weten over de wedstrijd? Zie onze beelden en de interviews na afloop op beeld, elders op deze website.

Docos-Lugdunum 2-0 (0-0). 78. Joubij 1-0, 90.+1 De Ridder 2-0. Scheidsrechter: Kalvert. Toeschouwers: 225.

Docos: Van Harmelen, Van Voorthuijzen, Maaskant, Knijnenburg, Peet, Van Meegen (77.Overvliet), Joubij, Goebel, Van Wieringen (60.Gonlag), Van Empel, De Ridder.

Lugdunum: Wassenaar, Schaafstra, Brandt, C.Isitir, Bezzai, Latifi, Escudero, Chahine, Elbaroudi (76.Gajadien), O.Isitir, Koreman (64.Berdai).

Foto’s: R.van Abswoude