Tweede klasse C (zaterdag)- Na een zeer povere eerste helft en een wel meeslepende tweede rondgang bleef RCL aan de juiste kant van de score staan tegen DoCoS (2-1). Het betekende de eerste driepunter van het seizoen voor de Leiderdorpers, terwijl de mannen van Ron de Roode en Joop Tegelaar juist de eerste nederlaag moesten slikken. Uiteraard heerste er meer tevredenheid bij de thuisploeg na afloop, maar gezien vooral het niveau van de eerste helft is het nog veel te vroeg voor een juichstemming bij zowel RCL als DoCoS. Daarvoor zal het beter moeten en daar liepen de trainers van beide kanten ook niet voor weg.

Bij RCL moet het vooral weer over voetbal gaan. Veel randzaken domineerden in de voorbije tijd en de kersverse voorzitter Dick van der Bijl wil achter de schermen weer orde scheppen, maar is de terechte mening toegedaan dat vooral de hoofdmacht weer kleur op de wangen moet krijgen. Vorig seizoen verliep uitermate moeizaam en dat wil de club achter zich laten. Bij DoCoS is ook de wens om er sportief een beter seizoen van te maken dan vorig seizoen. Met de zege tegen Valken’68 werd daar vorige week gehoor aan gegeven, maar een vervolg bleef uit.

Aan de kant van de thuisploeg ontbreken er nog steeds de nodige basiskrachten. Alleen van Sem Overduin wordt verwacht dat hij snel weer kan aansluiten. Voor Faizel Soekhai is het improviseren en tegen DoCoS werd er gekozen voor een systeem met twee man voorop. Uiteraard Thom Wijnalda en daarnaast Charlie Windhorst, die multifunctioneel inzetbaar is. Wel speelde de nieuweling bij zijn laatste club Nootdorp ook in de punt van de aanval. Van het tweetal werd in de eerste helft weinig vernomen. Dat had puur te maken met de aanvoer die veelal uitbleef. Aan de overkant werd puntspeler Chris van Empel ook nimmer bereikt. De creativiteit was ver te zoeken en het inleveren van de bal werd zo ongeveer tot kunst verheven. Het was om die reden dan ook bijna een wonder dat beide ploegen tot scoren kwamen.

Youri de Boer had eenmaal een puike voorzet in huis en dat was voor Wijnalda voldoende om bekwaam af te ronden. Lang kon RCL niet genieten van die voorsprong, want even later plantte Ronnie de Roode een hoekschop op het hoofd van Rowin Peet, die fraai zwevend in de lucht gedecideerd de 1-1 liet aantekenen. Verder werden er over en weer speldenprikken uitgedeeld, maar alle overtuiging ontbrak in de eindfase. Niemand zal gebaald hebben van het laatste fluitsignaal na vijfenveertig minuten met voetbal dat niet past bij de tweede klasse.

Gelukkig veranderde er wel het nodige in de tweede helft. Eerst kreeg Roy Elkerbout de kans om de 2-1 af te drukken, maar de van Oegstgeest overgekomen speler werd nogal gehinderd. De middenvelder bleef evenwel op de been, waar het wellicht aan te raden was geweest om het canvas op te zoeken. Een strafschop had dan zomaar zijn deel kunnen zijn. De nummer tien had bij zijn volgende actie meer succes. Een afgemeten voorzet werd door Windhorst keurig achter Joris van Harmelen geplaatst en dat deed de wedstrijd goed. Het tempo ging omhoog, de onderlinge duels volgenden elkaar in rap tempo op en de doelmannen moesten ook regelmatig optreden. De derby was op gang gekomen en bleef vervolgens boeien tot de slotminuten. Goed was het voetbal nog niet, maar er gebeurde veel meer en dat is voor een kijksport wel zo prettig.

Michael Schouten was dichtbij de 3-1, maar Van Harmelen kon op knappe wijze redding brengen. Even later had Lars de Ridder een fijne voorzet in huis, maar Andrew Bontje hield goed zicht op de bal. Omdat DoCoS meer en meer ruimte moest weggeven, kon RCL een paar keer uitbreken. De eindpass was echter een keer of drie niet goed. Zo bleef de 3-1 uit en dus nam de spanning toe. Simon Joubij leek de 2-2 af te drukken, maar met kunst-en vliegwerk bleef de thuisploeg overeind. Dat was in de uiterste slotfase niet anders. Opvallend was de rol van Windhorst daarbij. De aanvaller voorkwam twee doelpunten en werd zo belangrijk voor zijn team in de tweede helft. De lat werd ook nog eens geraakt en in die situatie kwam Bontje goed weg. Uiteindelijk kregen de bezoekers het niet voor elkaar de achterstand weg te werken en overleefde RCL zo hachelijke momenten.

Zo liep de amusementswaarde alsnog op, maar gaf vooral de vertoning in de eerste helft stof tot nadenken. Niet enkel voor de trainersstaf, maar zeker ook voor de spelers. Belangrijkste nieuws voor RCL was in elk geval dat er een zwaarbevochten overwinning was geboekt, waardoor de staartplaats is verlaten. DoCoS weet na deze derby dat één zwaluw nog geen zomer maakt. Al met al is er nog genoeg om te verbeteren voor de beide teams om straks een betere positie in te nemen op de ranglijst.

RCL-DoCoS 2-1 (1-1). 34. Wijnalda 1-0, 41. Peet 1-1, 58. Windhorst 2-1. Scheidsrechter: Van Lith. Toeschouwers: 225.

RCL: Bontje, De Kroon, Kroneman (46. Barokzay), Glasbeek, De Boer, Van Bemmel, Elkerbout (79.De Jong), Van der Tak, Schouten (89.Libbenga), Wijnalda, Windhorst.

DoCoS: Van Harmelen, Van Voorthuijzen, Boogmans, Overvliet (74. Maat), Peet, Joubij, Atif, Klein (75. Van Wingerden), De Ridder, Van Empel (78. Karasahin), De Roode.

Foto’s: J.P.Kranenburg

Beluister hier de soundclouds na afloop van het duel met Charlie Windhorst (RCL) en de trainers van DoCoS: