Tweede klasse C (zaterdag)- ,,Man, je wilt niet weten hoe opgelucht ik ben”, waren de eerste woorden van RCL-trainer Henk Buyn vlak na afloop van de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen HVC’10. ,,Eindelijk, we hadden deze overwinning zo nodig. We hebben een goed trainingskamp gehad in Spanje, maar uiteindelijk gaat het erom dat we competitiewedstrijden winnen. Ik ben heel blij dat dit nu gelukt is.”

De reactie van de Leidse trainer in Leiderdorpse dienst was begrijpelijk. Na een slechte serie van zes wedstrijden, waarin slechts 1 schamel puntje werd gehaald,  kon RCL eindelijk weer drie punten toevoegen aan het tot nu toe teleurstellende puntenaantal. Met bij vlagen uitstekend voetbal in met name de tweede helft werd de opponent uit Hoek van Holland terzijde geschoven. Het enige wat het duo Buyn en Ron Sinteur hun manschappen konden verwijten is dat zij het krachtsverschil niet duidelijker in de eindscore tot uitdrukking hadden gebracht.  Nu bleef het voor de Racing-aanhang billenknijpen tot ver in blessuretijd, waarin  Isi Adima RCL eindelijk in veilige haven loodste.

Na een gelijk opgaand eerste half uur,  met  daarin een paar goede reddingen van RCL-doelman Andrew Bontje, was het HVC’10 dat de leiding nam.  Na een goede voorzet vanaf de rechterkant was het HVC-spits Jurgen Warbout die Bontje kansloos liet (0-1). Goed doorzetten van Thom Wijnalda leidde kort daarna de gelijkmaker in.  De spits reageerde alert bij een te korte terugspeelbal van een HVC-verdediger waarna Michael Schouten dankbaar kon profiteren (1-1).  Met Schouten is trouwens één van de uitblinkers aan Leiderdorpse kant genoemd. In zijn vrije rol achter Wijnalda en Adima was hij zwervend over het veld een voortdurende plaag voor de HVC’10 verdediging.  Naast  Schouten maakte ook  de jeugdige rechtermiddenvelder Amgad Elouath een sterke indruk bij de rood-witten. Elouath was voortdurend aanspeelbaar, sterk aan de bal en beschaamde het in hem gestelde vertrouwen van Buyn en Sinteur bepaald niet.

In de tweede helft was RCL, dat uit moest wijken naar kunstgras, veruit de bovenliggende partij maar duurde het tot een kwartier voor tijd voordat RCL eindelijk aan de leiding kwam. Na een handsbal van een HVC verdediger legde scheidsrechter Kuup de bal op de stip.  Aanvoerder Wijnalda nam zijn verantwoordelijkheid en knalde de 2-1 in de touwen. In het resterende kwartier kreeg RCL zeker nog vier keer een honderd procent kans maar tot een doelpunt kwam het vooralsnog niet. Een oude voetbalwet zegt dat dit een voorbode is van een doelpunt aan de andere kant, maar zover kwam het voor RCL gelukkig niet.  Schouten over deze fase: ,,Jammer dat we de wedstrijd niet eerder op slot konden gooien, we maakten het zo onnodig lang spannend. Eén ongelukkig moment en het staat weer gelijk.”

Na de bevrijdende 3-1 van Adima was de vreugde groot in het Leiderdorpse kamp en kon het feest beginnen. De festiviteiten op het koude veld verplaatsten zich al snel naar binnen. De eerste  overwinning na maanden kon trouwens niet op een beter moment komen. Omdat  RCL het schitterende nieuwe clubhuis recent officieus heeft geopend kon daar het feestgedruis worden voortgezet.  Dubbel feest bij RCL dus . De pas geopende bierpompen deden hun werk en draaiden op volle toeren.

Schouten zelf liet overigens het  ‘Leiderdorpse Carnaval’ voor wat het was en koos voor het echte werk. Uitgedost als zijn favoriete speler, Liverpool-vedette Mohamed Salah,  spoedde hij zich kort na afloop  van de wedstrijd naar Breda omdat hij  persoonlijk wilde controleren of Het Feest Van Het Zuiden echt zo gezellig is als wordt beweerd…..

RCL – HVC’10 3-1 (1-1). 38. 0-1 Warbout,  40. 1-1 Schouten, 80. 2-1 Wijnalda (strafschop), 93. 3-1 Adima. Scheidsrechter : Kuup. Toeschouwers : 150

Opstelling RCL: Bontje, De Kroon, Van Westrienen, Van Bemmel, De Boer, Kroneman,  Elouath,  Nagtegeller, Adima, Schouten (76.Van Gent) , Wijnalda, Nagtegeller.

Foto’s: J.P. Kranenburg (een uitgebreide fotoreportage volgt nog)