Afgelopen week werd bekend dat RCL een opvolger heeft gevonden voor Stefan Luykx. De huidige trainer, die al geruime tijd buitenspel staat, blijft wel aan bij de Leiderdorpers. Luykx zal zich gaan ontfermen over de jeugd, de vrouwentak en blijft op de achtergrond betrokken bij de hoofdmacht. Faizel Soekhai, woonachtig in Leidschenveen, wordt de nieuwe hoofdtrainer en pal na het zetten van de handtekening werd de huidige trainer van DSO aan de tand gevoeld.

Vorige week won uitgerekend DSO van RCL. Jouw nieuwe club werd dus de das omgedaan.

,,Het was een bijzondere wedstrijd voor mij. Uiteraard ben ik nu nog in dienst van DSO dus ik was blij met de winst. Ik heb mezelf er wel op betrapt dat ik veel naar RCL-spelers keek. Hoe handelden ze, hoe was de omgang met elkaar en meer van dat soort zaken. Ik had mijn spelersgroep voor de wedstrijd ingelicht dat ik de trainer zou worden van de tegenstander en dat RCL vast extra gemotiveerd zou zijn om mij te laten zien wat ze in huis hebben. Dat pakte goed uit voor mijn spelers, want die waren uiteindelijk net even feller. Toch weet ik tegelijkertijd dat RCL genoeg kwaliteit in huis heeft om er net als DSO in te blijven.”

Hoe ben je in contact gekomen met RCL?

,,Nadat bekend werd dat ik DSO zou verlaten, is het snel gegaan. Ik wist van de situatie van Stefan af en ik wilde hem vooral niet voor de voeten gaan lopen. De club had interesse, maar de club wilde er eerst wel uitkomen met Stefan. Dat is gelukt en daarna nam de club nog een keer contact met mij op. Binnen twee gesprekken waren we er uit. Ik heb mijn keuze op gevoel gemaakt. RCL leek mij een prachtige uitdaging. De club kende ik al jaren omdat er twee neefjes speelden en dus kwam ik wel eens in Leiderdorp. Daarnaast speel ik al jaren tegen ze. Ik ben een gevoelsmens en het gevoel bij deze club was direct goed. Mijn naam viel ook bij RKDEO en bij een hoger spelende club uit de Rotterdamse regio, maar voor mij was al snel duidelijk dat het RCL zou worden.”

RCL speelt altijd lastige wedstrijden tegen DSO. Hoe zie jij dat?

,,Dat is andersom net zo. Er was en is altijd veel respect voor elkaar, maar er is altijd sprake van een gelijk opgaande strijd. Beide ploegen hebben de intentie om verzorgd en aanvallend voetbal te spelen. Dat heb ik ook straks voor ogen als ik hier eenmaal zit. Het moet voor de volgers uitnodigend zijn om naar te kijken. DSO is qua club groter, maar is toch goed te vergelijken met de vereniging uit Leiderdorp. Ik moet wel zeggen dat ik mij nu al verheug op het spelen op dit complex. In het najaar van 2017 speelden we hier en toen zaten we nog in een keet om ons om te kleden. Moet je nu eens kijken hoe het complex is veranderd. Dat gaat de club een boost geven.”

Uiteraard wil je goed afsluiten bij DSO, maar je zult de verrichtingen van RCL ook nadrukkelijk volgen. De derde klasse zou pijnlijk zijn.

,,Met DSO wil ik mij zo snel mogelijk veilig spelen. We beleven een moeizaam jaar, maar ik geloof in de goede afloop. Voor RCL ligt dat niet anders. De stand zegt mij echter niet heel veel. Het gros van de clubs staat nog boven op elkaar en als je tweemaal achtereen wint, ziet de wereld er al weer anders uit. RCL heeft genoeg kwaliteit om weg te komen van de huidige positie. Mocht dat onverhoopt niet lukken en het gaat fout via de nacompetitie dan wacht mij een andere uitdaging. Dan moeten we zorgen dat we weer heel snel op niveau terug zijn. Ik ben daar echter helemaal niet mee bezig. Zowel DSO als RCL zijn ambitieuze clubs en daar pak ik graag mijn rol in.”

Op de achtergrond ben je vast al met volgend seizoen bezig. In welke mate?

,,Absoluut ben ik daar mee bezig. Ik heb al diverse spelers van RCL gesproken en ook met bestuursleden was ik al diverse keren in gesprek. Het is zaak om de groep bij elkaar te houden, maar ook om er wat routine bij te krijgen. Daarnaast richt ik mij graag op jeugd en die combinatie moet maken dat er volgens seizoen weer een prima groep staat. Vanzelfsprekend kan ik me nu niet al teveel bemoeien met de ontwikkelingen hier. Die tijd is er ook niet. Ik werk vier dagen als fraudespecialist in Bergen op Zoom, we hebben twee jonge kinderen en een derde is zeer binnenkort op komst. Verder ben ik druk bij DSO en ik ben een mens die veel contacten heeft in de voetbalwereld. Er is regelmatig contact met ex-spelers die ik onder mijn hoede had, andere trainers en met spelers die ik nu train. Voetbal is veranderd. Het is niet enkel de wedstrijd en de trainingen. Daaromheen praat ik in het restant van de week ook met ze. Dat wordt als prettig ervaren. Dat zal straks niet anders zijn als ik eenmaal werkzaam ben voor RCL. Ik ben het type mensenmens.”

Hoe zijn jouw contacten met Stefan Luykx?

,,We kennen elkaar al heel lang via onder meer de KNVB en als trainer waren we ook al dikwijls elkaars tegenstander. Hij was bijvoorbeeld werkzaam voor Wilhelmus toen ik bij TAC’90 op de bank zat. We liggen elkaar prima. Ik heb de club ook aangegeven dat ik graag wil helpen om hem weer te laten re-integreren bij RCL. We kunnen elkaar straks zeker gaan versterken. Bovenal hoop ik dat hij straks weer geheel lekker in zijn vel steekt.”

Het is te hopen dat je de komende weken vaak twee keer kan juichen op zaterdagmiddag.

,,Dat zou mooi zijn. Laatst verloren we met DSO en toen won RCL. Ik werd toen door bepaalde clubmensen van DSO gefeliciteerd met RCL. De grootste prioriteit is uiteraard dat DSO wint, maar ik zal de uitslagen uit de competitie nog meer gaan volgen. Als RCL dan blijkt gewonnen te hebben, kan ik een dubbel feestje bouwen.”

Dat deed de trainer ook recent op 2 maart. Soekhai werd toen 48 jaar. De nieuwe trainer van de Racing club zag voor het eerst het levenslicht in Suriname. Zijn achternaam is van Hindoestaanse komaf. Zijn neef is Steve Olfers, die menigeen waarschijnlijk wel kent uit zijn loopbaan bij onder meer Feyenoord, Sparta en PSV. Ook voetbalde hij in Azerbeidzjan en Denemarken. Soekhai zelf werkte eerder bij ADO Den Haag en bij de jeugdtak van Excelsior. Hij was verder onder meer (succesvol) hoofdtrainer van HVV, TAC’90 en DSO.

Daarop aansluitend. Bij Excelsior heb je gewerkt met Andrew Bontje en Reinaldo Nagtegeller. Hoe was dat?

,,Dat waren prima gasten en ook na die tijd had ik wel eens contact met ze. Het is leuk om straks weer met ze aan de slag te gaan. Maar zoals ik al aangaf, ik ben sowieso hongerig om in Leiderdorp te gaan werken. Voor mij en de club zal het vernieuwend en verfrissend zijn. Voor nu ligt er echter nog genoeg werk bij beide clubs. We gaan uit van een goede afloop.”

Bontje werd eerder al even gevraagd naar zijn mening over de komst van Soekhai. ,,Ik zie zijn komst helemaal zitten. Het is een trainer die veel, goed en duidelijk communiceert. Voor de club is het ook wel eens goed om iemand aan te trekken van buitenaf. Dat kan ook nieuwe inzichten geven. Het is ook fijn te horen dat de club er prima is uitgekomen met Stefan en dat beide trainers straks wat voor elkaar kunnen betekenen. Bij Excelsior heb ik met Soekhai een fijne tijd beleefd. Die zal er nu ook weer vast aan gaan komen.”