Elke week kiest onze redactie voor een zogeheten Krakerrr van de Week. Dat kan gaan om een topper, een degradatieduel, een burenruzie, een dorpsderby of er is een andere reden om juist één wedstrijd uit te kiezen. Alle clubs gaan wekelijks mee in de algemene voorbeschouwingen en elke week staan de spotlights dus vooral op 1 of 2 clubs. Zo ook deze week. RCL en Voorschoten’97, in 2C,  staan zaterdag tegen elkaar aan de aftrap en daar viel onze keuze op.

In de tweede klasse C stelt zowel RCL als Voorschoten’97 tot nu toe teleur. De Racing Club,  de laatste seizoenen steevast bovenin te vinden, bivakkeert in de gevarenzone en datzelfde geldt voor de gedegradeerde formatie van coach André Lourens. Aanstaande zaterdag ontmoeten de ploegen elkaar, voor het eerst dit seizoen, op De Bloemerd. Leiderdorper Ewoud Kroneman en Nick Guijt (V’97) blikken vooruit.

De 22-jarige Kroneman maakt pas sinds kort deel uit van het rood-witte standaardteam: ,,Ik heb de afgelopen jaren steeds in het tweede elftal gespeeld. Dat was ook nu weer het geval. Door een aantal blessures kwam er bij het eerste een plekje vrij en die kans heb ik na de winterstop gepakt. Ik speel centraal achterin. Dat was voor mij niet helemaal onbekend, want dat heb ik vroeger in de jeugd ook wel gedaan. Maar in het tweede speelde ik de laatste tijd op tien en daarvoor op zes of acht. Het was nu wel weer even wennen. En het gaat best goed. Ik sta samen met Leroy (van Westrienen, red.) in het hart van de verdediging en de samenwerking met hem en onze keeper Andrew (Bontje, red.) verloopt prima. We verdedigen in de zone en schakelen zo de spits van de tegenstander uit. Daarnaast houd ik er zelf van om voor voetballende oplossingen te kiezen, dus om voor de opbouw van achteruit te zorgen. De lange bal gaat me wel goed af, maar liever zoek ik de combinatie. Verder is de klik met Leroy belangrijk. En die is er. Hij coacht me en we steunen elkaar veel. We voelen elkaar goed aan. Al met al is de trainer heel tevreden”, vertelt de rechtspoot.

Sinds Kroneman – derdejaars student commerciële economie aan de Hogeschool Leiden – in het keurkorps van trainer Henk Buyn opdraaft, vergaarde RCL zeven punten uit vier duels. Daarmee bezetten de roodwitten op dit moment de tiende plek. De voorsprong op de nu door DSO bezette twaalfde plaats, leidend tot het spelen van nacompetitie, bedraagt slechts twee punten.

,,Het team heeft voor de winterstop met flink wat tegenslagen te maken gehad. Vooral veel blessures. Daarna volgde het trainingskamp in Torremolinos en daar hebben wij veel positieve energie aan overgehouden voor de tweede helft van het seizoen. Dat vertaalde zich daarna niet meteen in een overwinning, maar de opgaande lijn werd wel doorgezet. Het spel is beter geworden en het zelfvertrouwen is gegroeid.”

Dat bleek ook tijdens de laatste wedstrijden. Bij CVC pakten de Leiderdorpers een (op zich niet meevallend) puntje mee en vervolgens kregen HVC’10 en Nieuwkoop slaag. ,,Aan het begin van het seizoen was de doelstelling om bovenin mee te draaien. Dat hebben we dus inmiddels moeten bijstellen. We moeten nu gewoon maar van wedstrijd tot wedstrijd zien punten te pakken. Het maakt niet uit hoe. En dan zien we verder wel waar het schip strandt”, aldus Kroneman.

Zelf hoopt Kroneman, afgelopen weekend één van de uitblinkers tegen Nieuwkoop, zijn steentje te mogen bijdragen aan de verdere wederopstanding van het Leiderdorpse vlaggenschip. ,,Vanaf m’n zevende speel ik bij RCL en het was mijn streven om hier in het eerste van m’n cluppie te voetballen. En zo ver is het nu. Ik heb er veel plezier in en wil natuurlijk graag in het elftal blijven. Maar goed, eerst maar eens komende zaterdag tegen Voorschoten de lijn van de afgelopen weken doortrekken. Ik ga voor een 2-0 overwinning. Daarna zoek ik in ons prachtige, nieuwe clubhuis Nick Guijt en m’n achterbuurjongen Kai Vijlbrief, als hij tenminste meedoet, wel op.”

 

Dat duo maakte, evenals Jessin Kharbouch, de afgelopen zomer de overstap van RCL naar Sportpark Adegeest. ,,Ach, vanaf m’n jeugd voetbalde ik bij RCL en ik had het gevoel dat ik aan iets nieuws toe was”, verklaart Guijt. ,,Meerburg toonde vorig seizoen interesse voor me en dat had men bij Voorschoten’97 opgevangen. Die club heeft toen contact met me gezocht en na een goed gesprek met de trainer was de keuze snel gemaakt. Kai en Jessin hebben hetzelfde ervaren. Dat zij ook naar Voorschoten zijn gegaan heeft het voor mij wel wat makkelijker gemaakt.”

Bij de geelgroenen veroverde Leiderdorper Guijt meteen een basisplaats. ,,Ik ben eigenlijk een voorhoedespeler, maar ik sta nu op tien. Ik ben een speler die het van zijn kracht en loopvermogen moet hebben en toen ik in de aanval stond had ik een neusje voor de goal. Dat is dit seizoen nog niet het geval, al scoorde ik in de laatste wedstrijd wel. Ik leverde dit seizoen wel flink wat assists af, maar ik hoop dat nu ik gescoord heb dat lijntje toch ook door te kunnen trekken.”

De 21-jarige fitnessinstructeur bij SportCity Leiderdorp behaalde met zijn nieuwe club evenveel punten als zijn oude vereniging: twintig uit vijftien duels. Teleurstellend voor een equipe die een jaargang eerder nog op een niveau hoger acteerde. ,,Tegen ploegen die willen voetballen doen we het goed. Puur qua voetbal denk ik dat we bij de top drie horen. Dat blijkt wel uit onze resultaten tegen Lugdunum, Valken en Die Haghe. Maar tegen teams die laag staan en inzakken is er sprake van nonchalance. Dan onderschatten we ze en gaat een aantal spelers niet tot het gaatje. En dat mag niet. Qua instelling, het leveren van strijd, moet het echt beter. Soms komen we ook wat slimmigheid tekort: een beetje tijdrekken als dat zo uitkomt, een balletje wegschieten, enzovoorts. Dat zie je bij andere ploegen wel. In deze competitie kan iedereen van iedereen winnen. Het is een sterke klasse. De laatste wedstrijden spelen we in een wat andere formatie en gaat het ook beter.”

 

 

De 0-0 remise bij Valken’68, de nummer twee van de ranglijst, gevolgd door een 2-0 zege op Honselersdijk bevestigen inderdaad het door Guijt geschetste beeld. ,,We staan nu op de negende plek, maar als we de inhaalwedstrijd tegen RCL winnen, klimmen we gelijk naar de zesde plaats. Ik reken op veel publiek en verwacht dat het een pittig potje wordt. Moge de beste winnen. En dat zijn wij. Na afloop zoek ik dan graag oude bekenden op, maar in het veld gaat de knop wat dat betreft echt om. We moeten als Voorschoten er zo snel mogelijk voor zorgen dat we weer naar boven kunnen kijken en zien bij de eerste vijf te komen. En wie weet zit er dan nog een periodetitel in. Ik hoop hier sowieso te slagen en me verder goed te ontwikkelen. Het liefst voetbal ik zo hoog mogelijk”, besluit Guijt.

Foto’s Guijt (met dank aan Saam de Mooij)

Foto’s Kroneman (met dank aan RCL)