Eén van de meest verrassende regionale voetbaltransfers van de afgelopen zomer onder de tweede en derde divisie was misschien wel de keuze van Michael Schouten voor RCL. Schouten, ex-jeugdinternational met clubs als (Jong)Sparta, VVSB en FC Boshuizen op zijn CV, koos voor een overstap van 2e Divisionist VVSB naar de Leiderdorpse tweedeklasser. Toch was deze overgang minder verrassend dan op het eerste oog lijkt. Schouten,  ooit begonnen als 5-jarige pupil bij RCL, had diverse redenen om naar Leiderdorp te verkassen.

,,Het afgelopen seizoen bij VVSB was voor mij geen fijn voetbaljaar met veel blessures. Pendelend tussen het 1e en 2e elftal heb ik vorig seizoen nooit echt mij draai weten te vinden. Ik wilde gewoon weer lekker voetballen. Ook het feit dat mijn vriendin en ik vorig jaar een huis in Leiden hebben gekocht en  mijn drukke werkzaamheden ( Schouten is werkzaam als rijinstructeur bij Han Lacourt in Leiden, SN ) speelden een rol bij mijn keuze.”

De start van RCL dit seizoen was veelbelovend. Voor de uitwedstrijd tegen Lugdunum leek zelfs de koppositie binnen handbereik te zijn. De grote nederlaag (4-0) in Leiden bleek achteraf het begin te zijn van de vrije val van de equipe van interim-trainers Henk Buyn en Ron Sinteur. Momenteel bivakkeren de Leiderdorpers vlak boven een gevreesde P/D-plek.

,,De wedstrijd tegen Lugdunum was voor mij een kantelmoment. Ondanks de ruime nederlaag, die ik overigens terecht vond, hebben wij ook goede kansen gehad om de wedstrijd naar ons toe te trekken. Lugdunum was die dag echter zeer efficient in de afwerking en sinds die wedstrijd leek bij ons de stabiliteit van de eerste wedstrijden wat verdwenen.”

Hierna werden er nog slechts enkele punten bij elkaar gesprokkeld en werd de winterstop afgesloten met een serie van vier nederlagen. Desondanks is Schouten blij in de Bloemerd en heeft hij geen spijt van zijn beslissing om voor RCL te kiezen. ,,Ik voetbal bij RCL met veel plezier en het is een leuke spelersgroep. Natuurlijk is onze huidige klassering teleurstellend, zeker na zo’n sterk begin. We beginnen 8 januari weer met trainen en vertrekken 18 januari naar Spanje voor een trainingskamp van vier dagen. Met uitzondering van Sander Blijleven die langdurig geblesseerd is, kan iedereen binnenkort weer fit bij de groep aansluiten. Ik verwacht dat we na de winterstop weer een stijgende lijn kunnen oppakken.”

Nadat RCL-trainer Stefan Luykx genoodzaakt was om nog voor de start van dit seizoen zijn taken als oefenmeester (voorlopig) neer te leggen,  nam het duo Sinteur en Buyn zijn functie waar. Volgens Schouten heeft deze trainerswissel nauwelijks invloed op de gehad op de behaalde resultaten. ,,Luykx staat bekend als een goede trainer, maar ook Ron en Henk hebben het prima gedaan. De slechte resultaten van de laatste wedstrijden zijn de trainers niet aan te rekenen. We zijn als spelersgroep dan ook blij dat ze toestemming hebben gekregen om het seizoen  als hoofdtrainers bij ons af te maken.”

Ziet Schouten RCL als eindstation van zijn voetballoopbaan? ,,Op dit moment wel, maar je weet nooit wat de toekomst brengt. Gezien mijn leeftijd (Schouten is 25 jaar, SN) zouden mijn beste voetbaljaren nog moeten komen. Ik wil echter eerst hier bij RCL mijn meerwaarde voor de ploeg bewijzen. En we moeten als team gaan knallen.”

RCL:

Positie: 11-13-18-25 (1oe)

Periode 1: 8-13-15-15 (5e)

Periode 2: 3-0-3-10 (14e)

Thuis: 5-12-13-4 (5e)

Uit: 6-1-5-21 (14e)

Grootste zege: 5-0 Nieuwkoop (thuis)

Grootste nederlaag: 6-2 HVC’10 (uit), Lugdunum 4-0 (uit)

Thuis: 3 keer nul gehouden

Thuis niet gescoord: o keer niet gescoord

Uit: 0 keer nul gehouden

Uit niet gescoord: 3 keer niet gescoord