Leidenamateurvoetbal en het Leidsch Dagblad werken al enige tijd samen. Elke donderdag wordt het Leidse voetbal in de krant extra uitgelicht met uiteenlopende berichtgevingen. Zo stond er gisteren een interview in met Nick van Bemmel van RCL. Nu nog even via deze website, voor belangstellenden die het artikel (nog) niet lazen. En ook nog uitgebreider. Van Bemmel over RCL, zichzelf en zijn visie.

De tweede klasse C op zaterdag is dit seizoen nauwelijks te voorspellen. Berkel, UVS en VELO waren eerder koploper en sinds twee weken zwaait Voorschoten’97 de scepter. Toch verloor de ploeg van André Lourens afgelopen zaterdag al voor de vierde keer en kropen de ploegen nog meer in elkaar. Docos, de huidige nummer acht, staat slechts op zes punten van de koploper en de nummer voorlaatst verzamelde na elf wedstrijden pas negen punten minder. Enkel het elke week zwaar gemankeerde TAVV blijft ver achter. RCL startte stroef met vijf punten uit zes wedstrijden, maar won drie keer in november en staat na de winst op de hekkensluiter uit Ter Aar van j.l. zaterdag zomaar vijfde met vier punten minder op de teller dan Voorschoten’97. In het beste geval kan RCL de winterstop nog in gaan als tweede, maar verloopt het slotweekend juist slecht dan kan het wegvallen naar plaats negen.

Leidenaar Nick van Bemmel, middenvelder bij de Racing Club, spreekt van een ‘krankzinnige competitie’. ,,Er is sprake van een enorme gelijkwaardigheid. Het verschil zit vooral in ploegen die een fysieke spelopvatting hebben en de meer voetballende ploegen. Uiteindelijk zegt dat dus niet zoveel over de krachtsverhoudingen. Het gaat de laatste tijd bij ons wat beter en de wind zit mee. De huidige positie is best verrassend te noemen. Wanneer iemand na een wedstrijd of vijf had voorspeld dat wij nu op deze positie zouden staan, was hij of zij voor gek verklaard. We hebben één helft echt goed gevoetbald op bezoek bij SVC’08, maar voor het overige is het voor verbetering vatbaar. Na UVS uit (2-0 verlies, HK) hebben we de koppen bij elkaar gestoken met de staf en een aantal ervaren spelers en onze visies gedeeld. We speelden een aardig eerste kwartier, maar daarna tikten we de ondergrens aan. Dat kon echt niet. Het gevoerde gesprek heeft baat gehad en ik vind het ook belangrijk dat een trainer open staat voor feedback. Faizel Soekhai is zo’n trainer en na UVS zijn er veel meer punten binnen gekomen.”

Vorig seizoen verliep uitermate moeizame voor RCL en pas laat werd de tweede klasse veilig gesteld. ,,Dat was echt pijn lijden. Er gebeurde ook veel bij de club. Stefan Luykx viel weg, een deel van het bestuur stapte op, een nieuw complex en de focus was niet altijd op het voetbal gericht. We zitten nu in een proces om daar uit te komen en dat vergt tijd, ook al vanwege een aantal nieuwe spelers die moesten worden ingepast en de talrijke blessures waar we mee te maken kregen. Gelukkig is de groep nu weer aanmerkelijk groter, hoewel Michael Schouten na komende zaterdag negen maanden niet inzetbaar meer zal zijn vanwege een noodzakelijke operatie aan zijn enkel. Hij was juist weer in vorm aan het komen en speelt bij ons op de niet minst belangrijke positie. Op ‘10’ gaan we hem missen. Daar staat tegenover dat Leroy van Westrienen en Sander Blijleven terug zijn en dat ook Robin Brasker er weer aan komt. Er staat weer meer een basis van waaruit we kunnen voetballen.”

Over zijn eigen spel is Van Bemmel niet altijd even tevreden. ,,Ondertussen speel ik weer op ‘6’ en die positie past mij het beste. Vorig seizoen is bij mij niet in de koude kleren gaan zitten en met een drukke baan en een net gekocht huis in Rijswijk was mijn focus ook niet altijd voldoende. Afgelopen zaterdag pikte ik mijn eerste doelpunt mee en het gaat geleidelijk aan weer beter. Ik probeer de jonge spelers te coachen en te begeleiden, maar dan moet je het zelf ook wel laten zien.”

De grootste onrust lijkt ondertussen achter de rug bij de nog altijd ambitieuze Leiderdorpse ‘sleeping giant’. ,,Door het bestuur ben ik met nog wat spelers gevraagd voor klankbordsessies en dat vind ik een prima ontwikkeling. Ik ben van mening dat RCL weer een vooral prestatieve vereniging moet zijn. De derde helft is leuk, maar ik ben geen speler die vrede heeft met middelmaat. Na het renoveren van het complex en de veranderingen op bestuurlijk niveau is het nu de hoogste tijd om te investeren in de toekomst op voetbalgebied. Zo is ook het hoofdveld een hoofdpijndossier en dat is niet van vandaag of gisteren. In bepaalde maanden van het jaar is goed voetbal simpelweg onmogelijk. Ik heb gelukkig het idee dat er ruimte aan het ontstaan is en dat is heel belangrijk voor onze selectie. De club moet nu vooruit. Uitstel van doorpakken, zou funest zijn. Ik zie ons nu als degelijke middenmoter, maar voorlopig kan het nog alle kanten op met ons. De teamgeest is er zeker, maar het spel moet verbeteren. Qua verzamelde puntjes valt het me gelukkig niet tegen na een weer moeizame start.”

Van Bemmel zit op zich op zijn plaats bij RCL. ,,Ik heb met mijn 28 jaar geen ambitie meer om hoger te spelen. Dit is mijn belangrijkste hobby, maar zeker niet de hoofdzaak in mijn leven. Tegelijkertijd wil ik wel bij deze club het maximale eruit halen. Als dat streven er niet is, kan je beter stoppen. In potentie kan ons team hoger eindigen. Daar gaan we ook voor, maar het kan nog steeds teveel vriezen of dooien bij ons. Daarom zou het lekker zijn om het jaar uit te gaan met winst op HVC’10. Dan staan we er aardig bij. Elk punt moet je koesteren. TAVV bijvoorbeeld mag nu wel ver achterop liggen, maar zij hebben vorig seizoen ook laten zien strijdbaar te blijven. Geen enkel potje is makkelijk in deze klasse.”

Over de nieuwe trainer tenslotte wordt positief gesproken. ,,De juiste man op de juiste plaats. Het is een ervaren trainer, die kan coachen en leiding geven. Hij mengt zich echter ook makkelijk in dolletjes met de groep. Het is voor mij en andere spelers belangrijk dat hij discussies niet uit de weg gaat. Zo kan je met elkaar werken naar het beste resultaat.”