Tweede klasse C (zaterdag)-Wedstrijd 1 duurde tot de dertigste minuut. Valken’68 heerste op alle fronten, kwam via een penalty op 0-1 en leek een zeer makkelijke en ruime overwinning te gaan boeken. RCL had geen enkel weerwoord en speelde een verloren wedstrijd, zo leek het. Pal na de 0-1 vergaloppeerde Marc Langeveld zich danig; na een op hem begane overtreding reageerde hij nogal heftig wat hem een gele prent opleverde. De speler vond het nodig om met een cynisch applaus te reageren op de kaart wat hem een tweede keer geel, dus op rood, kwam te staan. Wedstrijd twee begon waarin de rollen volkomen waren omgedraaid. Valken’68 stond met de rug tegen de muur en trok uiteindelijk met 2-1 aan het kortste eind.

Bij aanvang van de wedstrijd stonden beide ploegen op acht punten en dat was zeker voor de Valkenburgers teleurstellend te noemen. De ploeg leek echter het herstel gevonden te hebben door uit de laatste vier wedstrijden acht punten te halen. De mooie zege op ARC onder 23 in de Rabobank LAV Cup j.l. dinsdag leek de goede vorm nog eens te bevestigen. Valken’68 startte inderdaad voortvarend en drong de thuisploeg ver terug. Twee grote kansen waren vooralsnog niet aan de mannen van Arie van Duijn besteed. Selmo Kurbegovic stond na een subtiel steekpassje van Geoffrey Smit oog-in-oog met keeper Andrew Bontje, maar zijn inzet ging via de doelman tegen de paal. Joey Zandbergen kreeg een fraaie kopkans maar raakte het leer geheel verkeerd.

Een strafschop was er voor nodig om de bezoekers op voorsprong te zetten. Kurbegovic reageerde op een diepe bal, maar werd in het strafschopgebied getorpedeerd door Bontje. Zo leek het van een afstandje bezien. De doelman had in ieder geval de schijn tegen. Toeschouwers die vlakbij het gebeuren stonden meldden echter dat de bal al gespeeld was en dat de aanvaller amper of niet geraakt was. Voor de scheidsrechter, die in een split second moest beslissen was het echter duidelijk: strafschop. Jaco van der Bent liet het tumult koeltjes van zich afglijden en scoorde vanaf elf meter de openingstreffer.

Het leek de opmaat voor een simpele zege tot het ongelukkige moment van Langeveld waar hij in de rust zich bij zijn teamgenoten voor verontschuldigde. Of daarmee alles vergeven en vergeten zal zijn is nog maar de vraag. Feit is dat de bezoekers vanaf dat moment een verloren wedstrijd speelden. Via de rappe en balvaardige Kurbegovic probeerde Valken’68 nog wel via uitvallen een tweede doelpunt te scoren, maar het was toch vooral de rood-witte thuisploeg die de dienst uitmaakte. Twee vrijwel identieke doelpunten uit stilstaande situaties gaven uiteindelijk de doorslag. Uit een corner kopte eerst Sem Overduin raak en even later deed de amper twintig seconden ingevallen Ali Barokzay hetzelfde. ,,Daar ging een wel heel duidelijke overtreding aan vooraf”,  brieste Van Duijn na afloop. ,,Erwin van der Nagel werd in de rug gelopen en dat doelpunt had nooit mogen tellen.” Protesten hielpen niet, zodat Valken voor de derde keer mocht aftrappen. Inmiddels had Kurbegovic geblesseerd het verlaten en de bezoekers konden zich niet meer oprichten.

Goed keeperswerk van Van der Nagel voorkwam een derde treffer van de brigade van Faizel Soekhai. Na afloop kon Van Duijn het nog amper bevatten: ,,Het is niet te geloven. We spelen een half uur zo goed en krijgen dan een in mijn ogen terechte strafschop. Dat lijkt de opmaat voor een zege en die hadden we ook zeker behaald als we met elf man hadden gespeeld. Mark besefte zelf dat hij fout zat, maar we konden bij de leidsman weinig goed meer doen na de penalty. Dan krijgen we op een knullige manier twee goals tegen en dat maakt het nog eens extra zuur. We hebben verloren ja, maar we toonden in het eerste half uur aan, dat we uitstekend kunnen voetballen. Op die basis moeten we gewoon weer verder. En daar wil ik het wel bij laten.”

Zijn collega Soekhai was vanzelfsprekend een heel gelukkig man na afloop, maar erkende dat zijn ploeg in het eerste half uur overlopen werd. ,,We lieten ze teveel voetballen en hadden het geluk dat er bij hun een man werd weggestuurd. Dat gaf ons de kans om de ruimte te zoeken en ook te vinden. Anders dan tegen DSO, waarin we ook een overtalsituatie hadden, zetten we nu door goed voetbal de tegenstander met de rug tegen de muur. Dat we uit een stilstaande situatie scoorden heeft niets met toeval te maken. We hebben daar zo lang op getraind en dat wierp vandaag zijn vruchten af. Een pluim voor de ploeg.”

Frappant was het dat Barozay met zijn eerste balcontact gelijk scoorde. Soekhai nog eens: ,,Ali is natuurlijk goed voor een basisplaats, maar was licht geblesseerd. Roy Elkerbout viel ook prima in. Melvin van Gent speelde vandaag zijn eerste wedstrijd in het tweede na zijn blessure en sluit ook weer aan. Ik kom wat beter in mijn mensen te zitten en dat geeft nog eens extra zelfvertrouwen voor volgende week.” RCL staat nu in de brede middenmoot en kijkt voorzichtig naar boven. De wedstrijd volgende week tegen directe concurrent SVC’08 krijgt nu extra lading.

Voor de bezoekers was het een zwarte middag. Een rode kaart voor speler Langeveld en ook assistent Chris Schoneveld en grensrechter Wim Masmeijer werden achter de hekken verwezen vanwege opmerkingen op de leiding. Bij Valken vond men dat overdreven, maar de kille cijfers spreken. Dat geldt ook voor de bittere nederlaag. Excuses liggen voor het oprapen. De feiten liegen echter niet: acht punten uit even zovele wedstrijden is Valken’68 onwaardig.

RCL-Valken’68 2-1 (0-1). 30.Van der Bent 0-1, 70. Overduin 1-1, 82.  Barokzay 2-1. Scheidsrechter: Post. Toeschouwers: 125.

RCL: Bontje, De Kroon, Van Westrienen, Slottje, Glasbeek, Van Bemmel, Overduin 82. Barokzay), De Boer, Wijnalda, Schouten (46. Libbenga), Windhorst (46. Elkerbout).

Valken’68: Van der Nagel, De Vries, Zandbergen, Haasnoot, De Best (78. Roorda), Smit, De Mooy, De Lange, Kurbegovic (72. Van Delft), Langeveld, Van der Bent (46. Schaap).

Foto’s: J.P.Kranenburg

Note redactie: een samenvatting volgt later vandaag!!!!