Elke wedstrijd is op dit moment van de competitie belangrijk en makkelijke vrachtjes bestaan niet. Derby’s zijn er in 2C volop en dat blijft zo tot op de laatste speelronde. Dan komen Voorschoten’97 en RCL nog tegen elkaar uit. Voor die tijd spelen de Leiderdorpers nog vijf andere wedstrijden, waaronder tegen TAVV (uit) en UVS (thuis). De Racing Club speelt derhalve nog viermaal tegen een regioclub, want zaterdag komt eerst DoCoS op visite. De Leidse ploeg speelt eveneens nog vier derby’s. Eerst dus in Leiderdorp, op 21 april tegen TAVV thuis, op 12 mei in de Kikkerpolder tegen UVS en een week later op eigen bodem tegen Valken’68. Of die streekduels nu een voordeel zijn of nadeel valt niet te voorspellen. Feit is dat RCL en DoCoS de punten snoeihard nodig hebben om uiteindelijk niet uit te komen op de twaalfde positie. De nummers 13 en 12 spelen immers in de nacompetitie om lijfsbehoud.

Bij RCL is het zaterdag groot feest. Voor het grote publiek wordt dan het nieuwe clubgebouw officieel geopend. Er zijn tal van activiteiten waarover elders meer op deze website. Het vlaggenschip wil niets liever dan de feestdag nog groter te maken en daarvoor dient DoCoS dus verslagen te worden. De ploeg van Nico van der Salm tankte echter zelfvertrouwen door koploper Die Haghe vorige week te kloppen. De ploeg uit Den Haag nam nog wel de leiding, maar Chris van Empel en Jorrit Bouwmans verstoorden Haags succes en daardoor werd het bovenin ook weer spannender. RCL won ook in de voorbije speelronde. SVC’08 liep al snel een achterstand op, maar binnen een poep en een scheet was het alweer gelijk in de Bloemerd. Dat leek de eindstand te worden, maar in de slotfase snelde Isi Adima ervan tussen en zijn doelpoging liep succesvol af.

Zowel DoCoS als RCL kregen zo iets meer lucht omdat TAVV op eigen veld fors onderuit ging tegen UVS (1-5). Daardoor heeft DoCoS nu een gaatje van drie punten te pakken en de formatie van Henk Buyn en Ron Sinteur (of eigenlijk Stefan Luykx die gelukkig weer regelmatig te zien is bij de roodwitten, red.) staat vier punten los van de Ter Aarders. Daarbij moet wel vermeld worden dat DoCoS nog altijd een wedstrijd open heeft staan. Het restant van de eerder gestaakte ontmoeting tegen HVC’10 wordt echter pas ingehaald op 28 april.

Eerder dit seizoen waren RCL en DoCoS aan elkaar gewaagd (zie het wedstrijdverslag van destijds):

https://www.leidenamateurvoetbal.nl/2017/voetbalnieuws-leiden/ruimte-voor-verbetering-bij-docos-en-rcl-2/

Een punt in dit stadium kan weliswaar helpen, maar op voorhand zullen zowel RCL als DoCoS toch inzetten op een driepunter. Dan zal het geloof in een goede afloop gewis toenemen. Vorig seizoen speelden de ploegen ook al tegen elkaar. In Leiden domineerde RCL en won met 3-5. In de return was de krachtsverhouding op het veld anders te noemen, maar toch trok RCL ook toen aan het langste einde (2-0). Beide teams beleefden een uitstekend seizoen en werden respectievelijk tweede en vierde en bereikten de nacompetitie, die minder goed afliep. Dit seizoen hebben de beide ploegen het aanmerkelijk lastiger, mede ingegeven door veel blessureleed en toch ook wel een krappe selectie. Een van deze teams is in elk geval op zeker volgend seizoen tweedeklasser. Na zaterdag weten we wellicht iets meer, hoewel de ontknoping ook zomaar zou kunnen vallen op de slotdag (26 mei). Speelronde 21 is er eentje om naar uit te kijken, maar dat zal vast niet anders zijn dan in speelronde 22 tot en met 26. Een bezoekje aan de Bloemerd komende zaterdag lijkt onze redactie een aanrader.

Foto’s: J.P. Kranenburg (uit seizoen 2016-2017)