Tweede klasse C (zaterdag)- Na alle euforie en feestelijkheden afgelopen week bij de officiële opening van het nieuwe clubgebouw, was de nederlaag van de Leiderdorpse club van klasse in de uitwedstrijd tegen het Zoetermeerse DSO een vreselijke afknapper. Dat was niet alleen de 3-2 nederlaag, maar ook het vertoonde spel en het gebrek aan de juiste wedstrijdmentaliteit. Hierdoor komt RCL, gezien de resultaten van de andere clubs in de onderste regionen, weldegelijk (weer) in de gevarenzone.

In een wedstrijd waar het gaat om zo ver mogelijk van de onderste plaatsen af te komen verwacht je toch een grotere inzet en meer onverbiddelijkheid. Toch zag het er na zo’n half uur spelen voor de bezoekers nog wel aardig uit. Na een flets begin van beide partijen, waarin er weinig gebeurde, was het Amgad Elouath die een goed genomen hoekschop knap inkopte en de score opende. Daarvoor waren er wel wat kleine kansjes voor de Zoetermeerders te noteren geweest via de behendige Jermy Burke en Tim Lamboo, maar dat bracht de toeschouwers op het sfeerloze sportpark Bentwoud voorlopig nog tot weinig enthousiasme.

Wel leverde het Leiderdorpse tegendoelpunt wat meer actie op van de gastheren.  Zo moest RCL-goalie Andrew Bontje twee keer goed en handelend optreden bij enkele afstandsschoten, maar kort daarna was hij toch geslagen toen de lastige Chris Hagi hem de baas was en de stand weer gelijk trok. Wel kwam dit doelpunt min of meer tot stand door het weifelend en onvoldoende ingrijpen van de RCL-defensie. Het enige daarna vermeldenswaardige tot het rustsignaal van scheidsrechter Korbee was een flitsende actie over links van Melvin van Gent. Meer dan een hoekschop leverde dat niet op.

De  tweede helft was nog geen twee minuten oud of het stond al 2-1. De Leiderdorpse defensie was op dat moment nog niet helemaal bij de les. Dat was de maker van het eerste doelpunt, Chris Hagi, wel en profiteerde daar dus dankbaar van. Daarna was het wederom keeper Bontje die met knap werk zijn ploeg op de been hield. Dat lukte hem omstreeks de 55e minuut ook, toen er een ware scrimmage voor zijn doel ontstond. Het bleef gelukkig bij alleen maar even heftig schrikken, diep ademhalen daarna en een korte blessurebehandeling van de keeper.

Na een kwartier werd het allemaal anders. Keeper Bontje moest zijn doel uitkomen om dreigend onheil tegen te gaan, maar daarbij raakte hij zijn  tegenstander die daarbij dankbaar omver rolde. Strafschop dus voor DSO en rood voor Bontje. Of die rode kaart voor die actie was of omdat hij daarbij de scheidsrechter wat onheus bejegende was niet duidelijk. Wat wel duidelijk was dat Isi Adima het veld moest ruimen om reserve-keeper Arie van der Niet de ondankbare taak te geven deze strafschop te ondergaan. Leslie van den Berg mocht dit vonnis voltrekken en maakte daarbij geen fout. Met de 3-1 stand op het scorebord en met tien man moest men wel verder.

Groter onheil dreigde, het werd zelfs even knap lastig, maar daarna kwam er toch de nodige strijdlust in het team. Misschien wat laat, maar dat gaf de vele meegereisde supporters toch weer wat hoop op misschien nog een puntje. Tien minuten voor het einde werd de inzet beloond toen invaller Remy Libbenga een gave voorzet los liet op Thom Wijnalda. Deze werd door een duw in de rug afgehouden van het inkoppen van de bal, waarna de scheidsrechter de tweede strafschop van deze wedstrijd toekende, maar dit keer voor RCL. Nu was het invaller Tommy Sinteur die dit karwei vlekkeloos afrondde en de stand op 3-2 bracht. De nu aandringende bezoekers kregen nog wel wat kleine kansjes op meer, maar daar bleef het bij. Kort voor het einde moest keeper Van der Niet nog wel even zijn kwaliteit tonen, dat lukte, maar het verlies in deze teleurstellende partij stond vast.

Trainer Henk Buyn was na afloop zwaar ontgoocheld. Niet alleen vanwege de uitslag, maar nog meer over de inzet, de kunde en de strijdlust van zijn team. ,,Als je ziet hoe er verdedigd wordt en er nauwelijks duels gewonnen worden dan begrijp ik dat niet. Dit is een degradatieduel, dan moet je alles geven. Als je dan ziet dat de tegenpartij vier gele kaarten op loopt en wij geen enkele, dan vraag je je af waarom er niet feller ingegaan wordt. Ook zie je dat we op dit moment kunde, zelfvertrouwen en ervaring missen. Kijk maar naar wie bij ons allemaal ontbreken en welke in deze klasse onervaren jongens wij dan in moeten brengen. Dan begrijp je het wel, maar toch had er meer strijdlust en inzet getoond moeten worden en helaas was dit vanmiddag niet zo. DSO is ook geen wereldploeg, maar deze nederlaag had voorkomen moeten en kunnen worden.”

Volgende week moet het thuis beduidend beter. Of dat in de derby tegen Lugdunum gaat lukken is de vraag. Daarvoor lijkt de ploeg op dit moment niet in de juiste vorm te verkeren, zowel op technisch, tactisch als mentaal vlak. Maar misschien levert de ambiance van het nieuwe clubhuis volgende week wel een wonderbaarlijke opleving en extra inspiratie op. Het zal nodig zijn om de twaalfde plaats weer te verlaten.

DSO-RCL 3-2  (1-1). 34. Elouath 0-1, 39. Hagi 1-1, 47. Hagi 2-1, 63. van den Berg 3-1 (pen.), 80. Sinteut 3-2 (strafschop). Scheidsrechter: Korbee.

Opstelling DSO: Takken, Ligeon (De Wit), Lops, Weber, Burke, Semil (Visser), Hagi, Van den Berg, Lamboo, Ebing, Tolman.

RCL; Bontje, De Kroon, Kroneman, Van Westrienen, De Boer, Van der Tak (Sinteur), Elouath (Libbenga), Van Bemmel, Adima (Van der Niet), Wijnalda, Van Gent.