Tweede klasse C (zaterdag)- De ongeslagen status van UVS duurt maar voort. De succesreeks werd vorig seizoen in december ingezet. Destijds werd RCL met 3-0 slachtoffer van de Leidse dadendrang. Een slordige tien maanden later hebben de blauw-witten nog steeds niet verloren in competitieverband. Zo ook niet in de zesde speelronde van het huidige seizoen. Opnieuw moesten de Leiderdorpers eraan geloven. De 2-0 uitslag geeft wellicht nog enige spanning aan, maar die was er zaterdagmiddag niet in de Kikkerpolder. Op de openingsfase na was UVS de baas in eigen huis en een hoger uitgevallen uitslag zou de verhoudingen beter hebben weergegeven. Feit blijft dat de ploeg van Steef Roodakkers steviger aan de kop gaat, nummer twee HVC’10 verslikte zich deels in TAVV, en dat RCL bezig lijkt aan weer een moeizaam seizoen.

Bij beide ploegen stonden er slechts vijf basisspelers aan de start die er destijds in de laatste maand van 2017 ook bij waren. Dat waren aan UVS-zijde Jesse Haak, Axel Pison, Bart van der Weijden, Ruben Leugering en Berend Verdoes. Bij de roodwitten waren dat Andrew Bontje, Mitchel de Kroon, Nick van Bemmel, Michael Schouten en Thom Wijnalda. Bij de thuisploeg was er onder meer plaats ingeruimd voor drie nieuwkomers. Marvin Sloos, Kevin Driessen en zeker Mart Spierdijk lieten in deze wedstrijd zien een absolute meerwaarde te zijn bij de brigade van Roodakkers. Faizel Soekhai bracht de volgende spelers, die vorig seizoen nog elders speelden, binnen de lijnen: Mike Slottje, Roy Elkerbout en Charlie Windhorst.

In de warming-up ging het mis voor Ali Barokzay en zo kon Elkerbout aan de start verschijnen. De start was opvallend genoeg voor de ploeg uit de Bloemerd. Er werd vlot gecombineerd en vooral de ruimte voor het opkomen van De Kroon was opmerkelijk. Doelman Jesse Haak kon evenwel niet serieus getest worden in het eerste kwartier. Een eenvoudige vangbal op een inzet van Nick van Bemmel en een schot ruimschoots naast van Elkerbout konden worden genoteerd, maar daarmee was de koek al bijna op in de eerste rondgang voor wat betreft de wapenfeiten van RCL. Enkel Elkerbout knikte nog een keer naast, maar ook nu hoefde Haak niet te sidderen. Na de sterke start van Soekhai en de zijnen nam de thuisploeg de regie in handen. Het middenveld werd gedomineerd door Bart van der Weijden, Sloos, Ruben Leugering en Ayoub El Houari.

Na de aarzelende openingsfase werd de gastheer steeds gevaarlijker en het wachten was op de openingstreffer. Die kwam er ook. Een combinatie tussen Thom de Vries en Verdoes leek op niets uit te draaien, maar Leugering pikte de bal op en haalde verrassend uit. Bontje was volstrekt kansloos op de inzet van de in de laatste weken uitstekende middenvelder. Ook daarna had RCL weinig tot niets te vertellen. Een vlagsignaal van de clubgrensrechter werd overgenomen bij een volgende situatie voor de neus van Bontje. El Houari strandde nog op de sluitpost, maar daarna prikte Verdoes binnen. Niemand dacht aan buitenspel, maar tweederde van het arbitrale trio dacht daar dus anders over. Net voor de rust volgde echter alsnog een Leidse treffer. Van der Weijden slingerde een vrije trap de zestien in en daar stak Spierdijk hoog boven iedereen uit. Daarmee bekroonde de speler uit het Leidse verdedigingsblok zijn sterke optreden met een treffer.

Na de rust was er van enige oogstreling geen sprake in de matte derby. UVS liet het gas los, maar controleerde het duel volledig. RCL probeerde het met plaagstootjes, maar het duurde tot de slotminuut alvorens Wijnalda een schuiver losliet, die betrekkelijk eenvoudig kon worden gepakt door Haak. Het gaf de onmacht van de nu nummer voorlaatst aan. Wijnalda moet zich Remi hebben gevoeld aan het front. Van enige bijval was geen sprake geweest immers. Windhorst kwam totaal niet uit de verf in de tweemansvoorhoede. Opmerkelijk toch, gezien het feit dat de speler afkomstig is van een hoofdklasser. Ook Michael Schouten, eerder spelend bij VVSB en FC Boshuizen, kon geen aanvoer verzorgen en zo kon RCL eigenlijk slechts figureren tegen een degelijk spelend UVS.

Nee, de pannen werden niet van het dak gespeeld door de gastheren. Toch leek de formatie, gestoken in de ondertussen bekende neonkleur, met de rem erop te spelen en dus lijkt UVS nog lang niet het allerbeste in zichzelf naar boven te hebben gebracht. De kinderlijk eenvoudige overwinning sprak echter boekdelen over de onderlinge machtsverhouding momenteel. Zorgelijk voor RCL, want de bezieling en beleving leken achter te zijn gebleven op het eigen sportpark of in de kleedkamer. En dat in een derby, waarvan verwacht mag worden dat je die speelt met het mes tussen de tanden. Daar begint het toch allemaal mee. UVS kan volgende week al de eerste periodetitel pakken en dan lijkt het beste nog in het vat te zitten. Uiteraard is de weg nog wel lang en het gereserveerde optimisme is te billijken.

UVS-RCL 2-0 (2-0). 28. Leugering 1-0, 45. Spierdijk 2-0. Scheidsrechter: Gommans. Toeschouwers: 250.

UVS: Haak, Verlaan, Spierdijk, Driessen, Pison, Sloos, Leugering, Van der Weijden (77.Van der Zwaan), Verdoes (73.Walcott), El Houari (83.Ait El Houssi), De Vries.

RCL: Bontje, De Kroon, Slottje, Glasbeek, De Boer, Overduin, Schouten (78.Van der Tak), Van Bemmel, Elkerbout (63.Libbenga), Wijnalda, Windhorst (63.Van Westrienen).

 

Foto’s: met dank aan Sandra Akerboom. Een uitgebreide fotoreportage volgt later!