Een zenuwslopend weekend staat te wachten in de tweede klasse C op zaterdag. Voor Valken’68 is het alles, iets of helemaal niets. Verslaat de brigade van trainer Arie van Duijn op eigen veld nummer vijf SVC’08, dan heeft het met zekerheid een plek in de nacompetitie binnen als hoogst geklasseerde ploeg achter de kampioen. Maar verspeelt koploper Die Haghe op eigen veld punten, dan kan Valken zelfs nog kampioen worden. Onmogelijk is het zeker niet. Al moet er zelf wel eerst worden gewonnen. Bij verlies blijft de formatie van Van Duijn mogelijk met lege handen achter als UVS wel wint. ,,Aan de ene kant is het mooi dat we nog steeds kans maken op het kampioenschap, aan de andere kant gaan je gedachten ook terug naar al die wedstrijden dit seizoen waarin we onnodig punten hebben verloren”, baalde verdediger Matthijs de Mooij toch een beetje ondanks de 0-2 zege bij DoCoS.

Lugdunum, dat dicht bij de gevarenzone staat, moet bij Honselersdijk minimaal een punt pakken om nacompetitie te ontlopen. De Leidenaren staan drie punten voor op nummer twaalf TAVV. Blijft de formatie van Jan Wansink de Ter Aarders voor op de ranglijst, dan volgt nog een toetje in de nacompetitie voor promotie naar de eerste klasse. Al zal dat wellicht te hoog gegrepen zijn. Een andere toetje wil men niet op de Kikkerpolder. Want als Lugdunum verliest en TAVV wint, dan geeft het doelsaldo de doorslag. Maken de mannen van Niels Slottje de achterstand van vijf in doelsaldo goed ten opzichte van de ‘kikkers’, dan speelt Lugdunum nog nacompetitie tegen degradatie naar de derde klasse. In dat geval komt de plek in de nacompetitie voor promotie vrij en gaat deze naar de hoogste geplaatste ploeg zonder periodetitel. Dat kan dus nog Valken’68 of UVS zijn. Eerder dit seizoen eindigde Lugdunum-Honselersdijk in 1-1. Hetzelfde resultaat levert dus handhaving op.

Bij UVS zal de wedstrijd in Honselersdijk ongetwijfeld veel worden gevolgd. De Westlanders staan namelijk aan de leiding in de derde periode en de blauwwitten staan daar slechts één punt achter. Als de nummer drie van de algehele ranglijst thuis wint van HVC’10 en de ploeg uit het Westland verspeelt punten, dan kunnen de Leidenaren zich mogelijk op gaan maken voor de nacompetitie. Al moet Voorschoten’97 dan ook punten verspelen. Een andere optie om de nacompetitie te bereiken is dat Valken’68 verliest en UVS de tweede plek overneemt. Het kan dus nog alle kanten op. Toch heeft het team van trainer Stefan Roodakkers niets meer in eigen hand.

Voorschoten’97 heeft maar één mogelijkheid om een periode binnen te hengelen: winnen in de streekderby tegen RCL en hopen dat Honselersdijk niet wint. In dat geval spelen de Voorschotenaren in de nacompetitie. De eerdere ontmoeting van afgelopen februari leverde een 1-1 gelijkspel op in Leiderdorp via doelpunten van Shemiel Constancia (Voorschoten) en Isi Adima (RCL). André Lourens en zijn mannen willen natuurlijk zo snel mogelijk weer terug naar de eerste klasse, waar het vorig seizoen nog uit degradeerde. Wellicht kan dan op den duur weer de weg omhoog worden ingezet door de grootste club (qua teams) van Zuid-Holland. RCL is na het gelijkspel (1-1) tegen UVS definitief veilig. De Leiderdorpers kunnen zich gaan richten op volgend seizoen, maar zullen ongetwijfeld met een winst de zomerstop in willen.

Datzelfde geldt voor DoCoS. De formatie van de vertrekkende coach Nico van der Salm wil de competitie goed afsluiten bij laagvlieger CVC Reeuwijk. De Reeuwijkers zijn nog in strijd tegen directe degradatie en dus kunnen de Leidenaren hen pijn doen. TAVV vecht voor z’n laatste kans om de nacompetitie tegen degradatie te ontlopen. Dan moeten de Ter Aarders zelf – het liefst – met zo groot mogelijke cijfers van hekkensluiter Nieuwkoop winnen, terwijl Lugdunum moet verliezen. De eerdere confrontatie met Nieuwkoop eindigde in 1-1.  ,,We gaan het zien en beleven”, sprak TAVV-aanvaller Lyndon de Bruijn. ,,Het mag duidelijk zijn dat we voor de tweede klasse een te krappe selectie hebben gehad. Dan kom je dus in de problemen. Er is net niet genoeg kwaliteit aan boord en daar moeten we van hebben geleerd. De club is ook druk doende voor volgend seizoen. Met wat versterkingen erbij kan je net even het verschil maken in deze klasse.”