Valken’68-Nieuwkoop

Na een stroeve start in 2018 heeft Valken’68 in de laatste twee wedstrijden weer wat meer van zich laten spreken. De 2-6 zege op CVC Reeuwijk liet aan duidelijkheid weinig te wensen over en ook DSO moest er aan geloven (2-0), ondanks het feit dat de Valkenburgers die tweestrijd met negen man eindigden. De overwinningen op deze laagvliegers heeft gemaakt dat de ploeg van Arie van Duijn zich op de tweede plaats heeft genesteld. Eigenlijk ook wel een positie waarop minimaal werd gerekend, voorafgaand aan het seizoen. Komende zaterdag komt Nieuwkoop naar ‘t Duyfrak, alweer een ploeg die onderin te vinden is. Sterker nog, de nieuwkomer heeft pas zes punten verzameld en vecht samen met CVC om de laatste plaats. Die stek verplicht volgend seizoen voor het spelen in de derde klasse, terwijl de nummer dertien nog een herkansing krijgt via de nacompetitie. Valken’68 aast ook op de nacompetitie, maar dan met inzet om volgend jaar als eersteklasser door het leven te gaan. De geel-roden boekten eerder een gedecideerde 0-5 zege op de degradatiekandidaat. SVC’08 en Lugdunum hebben ondertussen als achtervolgers drie punten achterstand op de ploeg van Van Duijn.

Lugdunum-HVC’10

De Leidse ploeg gaat de negende thuiswedstrijd van het seizoen spelen. Uit de eerdere acht wedstrijden werden vijftien punten behaald. HVC’10 speelde uit zeven wedstrijden en kwam tot nu toe uit op negen punten met onder meer twee overwinningen. Het verschil op de ranglijst is vijf punten in het voordeel van de Leidenaren die vierde staan. De ploeg uit Hoek van Holland bivakkeert op de zesde plaats, maar moet nog wel een wedstrijd uitspelen tegen DoCoS. Dat zal overigens pas op 28 april gebeuren. Lugdunum is na een bliksemstart afgezakt, niet in de laatste plaats door een blessuregolf van bepalende spelers. De kikkers lijken niet meer in de problemen te komen, maar een paar zeges zijn nog wel van harte welkom. En daarna is het uitbollen geblazen richting de nacompetitie voor wellicht wel promotie. Begin november werd de eerste tweestrijd beslist in het voordeel van de groenhemden. Soufiane Boukhidous treffer was destijds genoeg voor de overwinning.

Voorschoten’97-UVS

Wie de eerste ontmoeting bijwoonde, kon zijn of haar ogen niet geloven. UVS was dolende en daar profiteerde het ontketende Voorschoten’97 maximaal van. Al snel werd de wedstrijd beslist en de ploeg van André Lourens liep uiteindelijk uit naar een fraaie 0-4 zege. Dat was op dat moment wel nodig voor de groen-gelen, want de start van de competitie liet te wensen over. UVS beleefde in de eerste weken van november niet zijn beste weken, maar krabbelde daarna wel op. Na de winterstop heeft de Leidse ploeg een zekere schwung te pakken en er wordt ondertussen ingezet op minimaal een positie in de top vijf. Daar staat Voorschoten’97 op zich ook niet ver vanaf, maar bij een nederlaag tegen de blauwwitten moet er toch ook nadrukkelijk naar beneden worden gekeken. De verschillen zijn vooralsnog klein te noemen en de kans bestaat dat de spanning aanblijft tot het einde van het seizoen. Nick Guijt en Jessin Kharbouch (2) en Tim Koning waren in de eerste ontmoeting trefzeker. Stefan Roodakkers is uiteraard op zoek naar eerherstel in de tweede confrontatie en sprak destijds meer dan heldere taal. ,,We speelden als lamzakken en hebben onze debuterende jonge keeper (Jesse Haak, red.) in de kou laten staan.” De trainer van de Leidenaren heeft na die wedstrijd dus meer reden gehad om tevreden te zijn gezien de sprong op de ranglijst. De laatste wedstrijd van Voorschoten’97 stemde Lourens ook tevreden, hoewel zijn ploeg ‘vergat’ te winnen op bezoek bij RCL (1-1). Tenslotte nog een minder bericht voor de groengelen: middenvelder Richard Bakker zal de club gaan verlaten. De ex-speler van MMO heeft een handtekening gezet bij ARC..

Honselersdijk-TAVV

Alweer een wedstrijd waarbij de verliezer nadrukkelijk naar beneden zal moeten kijken. Een driepunter levert juist weer zicht op richting de subtop. Het kan allemaal in deze boeiende tweede klasse. Dat de verschillen klein zijn in deze klasse werd ook al aangetoond in de eerste confrontatie tussen beide ploegen. TAVV won op eigen veld met 5-4. De formatie van Niels Slottje speelde een sterke eerste helft en ging na rust vrolijk door met scoren. Na de 5-0 vonden de Ter Aarders en ogenschijnlijk welletjes en dat leverde nog bijna stront aan de knikker op. De oranjehemden kwamen terug tot 5-4 en de thuisploeg moest nog alle zeilen bijzetten om geen puntverlies te lijden. Op de ranglijst heeft TAVV op dit moment een punt meer binnen gehengeld dan Honselersdijk (22 om 21). TAVV heeft even vaak gescoord als doelpunten geïncasseerd, terwijl de gastheer van zaterdag er twee in de plus staat. Andermaal een bewijs van de geringe verschillen.

SVC’08-DoCoS

De laatste wedstrijd van DoCoS werd in winst omgezet tegen Lugdunum en die driepunter bracht de brigade van Nico van der Salm voor het moment op een veilige plaats. Maar wat is die waard gezien de puntenaantallen van de clubs? De enige zekerheid, naar alle waarschijnlijkheid althans, die elf clubs hebben is dat ze geen eerste, dertiende of veertiende meer zullen worden. Daar tussen is nog van alles mogelijk. Op papier speelt de Leidse ploeg wel een zware wedstrijd. Fusieclub SVC’08 staat derde en DoCoS is elfde. Het eerste treffen eindigde in de voorlaatste maand van november in 1-1, waarbij het Leidse doelpunt voorzien werd van een handtekening van Steven Knijnenburg. SVC speelde vorig seizoen nog in de eerste klasse en werd via de nacompetitie veroordeeld tot degradatie. De ploeg uit Scheveningen wil het verloren terrein weer spoedig terugwinnen. Maar daar heeft DoCoS niets mee te maken. Een eventuele zesde overwinning zou zeer wenselijk zijn om wat meer lucht te krijgen.

DSO-RCL

Andermaal zijn de belangen groot in deze wedstrijd. DSO is de huidige nummer twaalf en dat zou aan het eind van het seizoen betekenen dat de ploeg uit Zoetermeer nacompetitie zou moeten gaan spelen voor lijfsbehoud. Degradatie naar de derde klasse zou voor deze vereniging een meer dan forse streep door de rekening zijn. Dat gelft evenwel ook voor RCL. De Leiderdorpers zijn de voorbije weken aan de beterende hand, maar de tiende positie geeft nog niet al teveel zekerheid. Het verschil tussen deze elftallen bedraagt drie punten. Het doelsaldo van DSO is net iets beter. Met andere woorden; mocht RCL onderuit gaan dan kan het weer wegzakken naar plaats twaalf. Wordt er echter gewonnen van de ploeg van de na dit seizoen vertrekkende Faizel Soekhai dan kan zelfs opeens plaats zes worden ingenomen. Het kan dus ook hier alle kanten op. In elk geval is zeker dat er veel spanning op zal staan op sportpark Bentwoud. De eerste wedstrijd werd door RCL met 1-0 gewonnen. Thom Wijnalda was de gevierde man met een van zijn acht gescoorde treffers tot nu toe.