Best of the rest. Dat is de titel waar de LAV-clubs in de tweede klasse C  de tweede seizoenshelft slechts nog voor lijken te strijden, los van de twee nog te vergeven periodetitels uiteraard. Op Die Haghe staat dit seizoen immers geen maat.

Tien punten voorsprong hebben de Hagenaars, het voorbije seizoen nota bene gepromoveerd, inmiddels op naaste achtervolger Lugdunum. Virtueel staat Valken ’68 overigens op die tweede plaats: de formatie van Arie van Duijn loopt al twaalf punten achter, maar heeft nog wel een wedstrijd tegoed. De Valkenburgers hadden de competitie afgelopen zaterdag nog spannend kunnen houden, maar hadden in het onderonsje met de koploper niets in te brengen: 2-0. ,,Wij wisten hoe Die Haghe zou beginnen, namelijk er vol op klappend,en daar zijn wij niet goed mee omgegaan’’, aldus doelman Erwin Van der Nagel. ,,De focus van ons lag volledig op deze wedstrijd maar wie ons de eerste helft heeft zien voetballen zag geen team dat moest winnen om de aansluiting te behouden en de jacht in te zetten. Een mindere dag hebben kan, maar qua beleving en strijd hebben de meesten het vandaag niet laten zien en dat is een kwalijke zaak. Het liefste koop ik voor iedereen een spiegel met de vraag kijk hier eens goed in en vraag jezelf af of je er in deze wedstrijd wel alles aan hebt gedaan en als men eerlijk is dan kunnen er maar een paar recht in de spiegel kijken. Zonder namen te noemen, maar de spelers die het vandaag hadden moeten doen en waar je het ook van zou mogen verwachten hebben ons vandaag in de steek gelaten. Er is nog niets beslist want een aantal jaren geleden stond HVC’10 ruim tien punten voor en toen werden wij alsnog kampioen maar het woord kampioenschap moeten wij voorlopig maar even niet meer uitspreken.’’ Klare taal van de rossige goalie, die komende zaterdag met zijn ploeg op jacht gaat naar eerherstel, op bezoek bij subtopper Honselersdijk. Die ploeg won tamelijk verrassend bij SVC’08 (2-3) bij de hervatting van de competitie en is de geelroden genaderd tot op slechts twee punten.

Ook Lugdunum is er veel aan gelegen de negatieve spiraal te doorbreken. De Leidenaren begonnen fantastisch aan het seizoen, met zeven overwinningen, een gelijkspel en bijbehorende eerste periodewinst, maar inmiddels is de klad er behoorlijk in gekomen. Uit de laatste vijf wedstrijden behaalden het elftal van Henk de Cler en Jan Wansink slechts twee punten en vooral de nederlaag van afgelopen zaterdag deed pijn. Thuis tegen UVS, de eerste (officiële) Kikkerpolderderby in meer dan een kwart eeuw (de laatste was in het seizoen 1981-1982, RT), werd met 1-3 verloren.  ,,Ik denk dat we de eerste helft heel goed speelden, vanuit de organisatie’’, aldus routinier Houssin Bezzai, vanaf de stip nog wel de maker van de 1-0. ,,Van daaruit kregen we wat kansjes en ook een penalty mee. In de tweede helft komt de klad er op een gegeven moment in en laat je wat steken vallen. En dat maakt UVS het goed af, moet ik zeggen. Maar het was een leuke pot. Die Haghe? Daar zijn we op dit moment helemaal niet mee bezig. In die positie zijn we ook niet. We hebben in de eerste maanden het maximale eruit gehaald en nu bekijken we het gewoon van wedstrijd tot wedstrijd.’’ Een periodetitel heeft zijn ploeg zo gezegd al op zak, dus wat dat betreft kan Lugdunum ook vrijuit voetballen. Dat geldt zeker nog niet voor de komende tegenstander, TAVV. De Ter Aarders zijn, na een dramatische competitiestart, echter wel aan een indrukwekkende opmars bezig. Uit de laatste zeven wedstrijden werden zestien punten bijeen geharkt.

Ook RCL moest er afgelopen weekend aan geloven (0-2), door twee goals van Stefan Rijsdam. Het was voor de tobbende Leiderdorpers alweer de vijfde nederlaag op rij en (interim-)trainer Henk Buyn vindt zijn ploeg inmiddels dan ook terug in de gevarenzone. Ondanks de nieuwe zeperd bleef aanvoerder Thom Wijnalda optimistisch: ,,We hebben echt een goed trainingskamp gehad in Torremolinos. Hard gewerkt in een goede sfeer. En dan krijg je dit. Ik begrijp er echt niets van. We moeten er echter geen drama van maken. TAVV is natuurlijk niet de minste tegenstander. Laten wij nou eens op een voorsprong komen, dan wordt het anders beloof ik je. We hebben jonge talenten en ervaren jongens en samen komen we er echt wel uit. Laten we het niet over de jongens hebben die geblesseerd zijn of zo. Met deze groep komt het echt wel goed. Het gaat een keer meezitten en dan gaan we de punten pakken. Niemand hoeft zicht werkelijk zorgen te maken om RCL, het komt goed’’, verzekert de spits. Zaterdag kan alvast een eerste stap gezet worden in het herstel: dan is hekkensluiter CVC Reeuwijk gastheer voor de Racing, een duel dat simpelweg drie punten móét opleveren.

Beter gemutst zijn ze momenteel in het kamp van UVS. De zege in de burenruzie is een flinke opsteker voor het elftal van Stefan Roodakkers, dat dit seizoen wisselvallig presteert, maar wel gewoon op een – met SVC ’08 en Honselersdijk – gedeelde vierde plek staat. SVC ’08 kan het dit weekend echter van zich afschudden, want de Wassenaarders zijn zaterdagmiddag te gast op de Kikkerpolder. ,,Het is natuurlijk wel heel erg lekker om hier te winnen’’, sprak Roodakkers na de winst bij Lugdunum. ,,We hebben goed gebruik gemaakt van de ruimte die op een gegeven moment ontstond. De eerste helft waren we nog wat timide in de duels, maar dat hebben we na rust rechtgezet.’’ Goed nieuws voor de trainer was bovendien de rentree van spits Thom de Vries, na een pittige hamstringblessure. ,,We hopen dat ‘ie nu echt los gaat komen, want we hadden hem toch wel op een bepaald aantal doelpunten ingeschat. En scoren blijft voor ons toch wel een probleem. Vandaag scoorde Thom dan wel niet, maar hij was wel bij alle drie de goals nauw betrokken.’’ Wellicht dat de van FC Rijnvogels overgekomen oud-Quick Boyzer zijn treffers bewaard heeft voor het treffen met SVC ’08.

Voorschoten ’97 blijft een ploeg van uitersten. Het elftal van André Lourens won ruim van tegenstanders als UVS (0-4), SVC ’08 (3-0) en Lugdunum (5-1), maar ging bijvoorbeeld weer kansloos onderuit tegen Valken ’68 (1-6), Docos (0-3) en afgelopen zaterdag nog op bezoek bij DSO: 3-0. ,,Dat jojo-gebeuren moet eruit’’, beseft ook verdediger/middenvelder Jordy Manuputty . ,,En ook mag duidelijk zijn dat een snelle achterstand door ons telkens slecht wordt verteerd. Het is jammer dat we nu weer naar beneden moeten kijken. We waren juist bezig om verder te klimmen dus dit is wel een streep door de rekening.’’

Wellicht dat de groengelen zaterdag weer een stap in de goede richting kunnen zetten. Dat zal zeker geen vanzelfsprekendheid zijn, want met Die Haghe doet de ongenaakbare koploper van 2C Adegeest aan. De heenwedstrijd, op de openingsdag van het seizoen, leverde de Voorschotenaren een nipte 2-1 nederlaag op.

DoCoS kreeg wat lucht na een 2-3 zege in en op Nieuwkoop, maar de formatie van Nico van der Salm heeft nog genoeg werk te verzetten om geheel en al boven Jan te komen. De driepunter tegen de nummer voorlaatst was verdiend te noemen, maar kwam desalniettemin moeizaam tot stand. Tot twee keer moest een achterstand ongedaan worden gemaakt. Dat gebeurde via Sven Ravensbergen en Simon Joubij. In de slotminuten kreeg de Leidse ploeg een strafschop en over die beslissing werd aan beide kanten flink nagekaart na afloop. DoCoS maalde er uiteindelijk niet om en Chris van Empel al helemaal niet. De spits bleef koel en schonk zijn ploeg de overwinning. Zaterdag komt HVC’10 naar Leiden. De mannen uit Hoek van Holland staan op de zevende plaats, maar zeker nog wel in het zicht van DoCoS. In de heenwedstrijd wonnen de withemden keurig met 1-2 via doelpunten van wederom Ravensbergen en Van Empel. DoCoS doet het thuis nog niet overdreven goed met zes uit zes.  HVC’10 verloor pas eenmaal op vreemde bodem.