Sinds vorig seizoen is er een samenwerkingsverband tussen onze redactie en het Leidsch Dagblad. Elke vrijdag wordt het Leidse voetbal in de krant extra uitgelicht met uiteenlopende berichtgevingen. Vandaag stond het volgende interview op papier. Nu nog even via deze website (en iets uitgebreider), voor belangstellenden die het artikel (nog) niet lazen. Dit keer in de spotlights: Thom de Vries van het succesvolle UVS.

Een kampioenschap is nog niet uit het hoofd gezet, maar op dit moment is het bereiken van de nacompetitie voor UVS in elk geval meer dan reëel. In de slotwedstrijd voor de winterstop won de ploeg van Steef Roodakkers afgetekend van RCL (3-0) en daarna denderden de blauwwitten alsmaar door. Onderweg werden slechts drie ‘haltes’ aangedaan. SVC’08, Die Haghe en Valken’68 verloren niet van UVS, maar de ongeslagen status sinds medio december is er nog steeds voor de nummer twee. Met zevenentwintig punten uit elf duels na RCL thuis werd de achterstand op koploper Die Haghe verkleind van veertien naar vier punten.

 

Spits Thom de Vries, na de winterstop terug na een slepende hamstringblessure, heeft wel een verklaring voor de flow. ,,We hebben altijd geloof gehouden in betere resultaten dan we die boekten in de eerste pakweg tien wedstrijden. Dat levert succes op. We raakten beter ingespeeld op de tegenstanders en de trainer heeft altijd vastgehouden aan zijn visie en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. De sfeer is ontzettend goed en er is geen sprake van groepjesvorming. Het mooie is ook dat de wissels niet mokken en dat we er niet minder van worden als er eenmaal gewisseld moet worden. Op de training vliegen de brokstukken er ook vanaf en dat alles maakt dat iedereen plezier heeft.”

Net als de meeste ploegen was de Leidse formatie de voorbije twee weekenden vrij. Was dat belemmerend voor het ogenschijnlijk niet te stoppen UVS? ,,Mij maakte het niet zoveel uit. Spelen is altijd lekker wanneer het goed loopt. Aan de andere kant konden zo de pijntjes links en rechts verdwijnen en zo kunnen we fit aan de finales beginnen. We willen de flow vasthouden en dat kan ook gewoon na een paar weken van rust.”

UVS speelt zaterdag thuis tegen stadsgenoot DoCoS en daarna wacht in Leiderdorp RCL. Op de slotdag komt HVC’10 op bezoek. ,,Geen enkele tegenstander onderschatten wij. Toch ben ik ervan overtuigd dat we nog drie successen gaan boeken en dan zien we wel waar we staan. DoCoS is vooral gevaarlijk bij dode spelmomenten met hun luchtmacht. Dat wapen moeten we zien te elimineren. RCL is een sterk team, maar beide ploegen moeten we in onze huidige vorm kunnen verslaan. In de laatste wedstrijd spelen we tegen een ploeg die nu al klaar is. Verder moeten we afwachten of Die Haghe de druk aan kan. Het zou lekker zijn wanneer RCL daar zaterdag wat kan weghalen. Dan wordt het gaatje wel erg klein met de lijstaanvoerder.”

Een kampioenschap is geen halszaak meent De Vries, maar de club heeft wel de intentie om binnen enkele jaren weer hoger te spelen. ,,De club heeft ambities en dat is ook de reden dat ik FC Rijnvogels verliet voor UVS. Ik wil uiteindelijk ook weer hoger spelen. Bij voorkeur hier, want ik heb het waanzinnig naar mijn zin. Als ik kijk hoe de selectie er volgend seizoen uitziet dan kan ik niet anders stellen dan dat die zeker waardig is voor de eerste klasse. Er is gericht gekeken naar versterkingen en de club haalt niet om het halen. Het zou prachtig zijn als we nu al de stap kunnen maken, maar anders moet het volgend seizoen gebeuren. Het gaat nu al tijden erg goed, maar we hebben nog niets. Ik wil er geen rekening mee houden dat we straks met lege handen staan. We kunnen nog kampioen worden, de periodetitel pakken of een periodetitel overnemen. Dus we gaan er vol voor met ook nog eens een fitte groep.”

 

De Vries, na de winterstop al acht keer scorend en tal van andere keren de aangever bij weer een Leids doelpunt, is deze week in Litouwen geweest. ,,Ik werk bij een bedrijf dat luxe rozen importeert voor de groothandel en af en toe betekent dat reizen voor mij als vertegenwoordiger/relatiebeheerder. Het klopt dat ik dus de dinsdagtraining heb moeten missen, maar daardoor heb ik afgelopen maandag extra getraind met de trainer. De focus op de finale is er en we laten dus niets lopen om het succesvolle proces in gevaar te brengen.”

De in Leiden twee jaar samenwonende De Vries laat de toekomst nog open voor zichzelf. ,,Eerder heb ik contact gehad met clubs, maar koos ik voor UVS. Dat is mij gaandeweg steeds beter gaan bevallen. Door mijn blessure ben ik even teruggeworpen, maar daarna is het gaan lopen. De goede vorm wil ik vasthouden en met UVS een prijs pakken. Er moet heel wat gebeuren wil ik van club switchen. Daar ben ik echter helemaal niet mee bezig. We kunnen wat moois neerzetten en dat telt. Het plezier spat er vanaf en daar gedij ik prima bij.”

Tenslotte nog even ‘verderop’ gekeken. UVS heeft ook de finale bereikt van de Rabobank LAV Cup. De finaledag (23 juni) staat gepland na de nacompetitie. ,,Ook daar kijken we naar uit. We hebben het toernooi serieus genomen en dan is het erg leuk dat je ook daarvoor om de prijzen speelt. Ter Leede 2 en RCL zijn mooie tegenstanders. Wie het fitste is tegen die tijd zal winnen. Vorig seizoen was dat FC Boshuizen. Nu liggen er voor ons kansen.”