Sinds vorig seizoen is er een samenwerkingsverband tussen onze redactie en het Leidsch Dagblad. Elke vrijdag wordt het Leidse voetbal in de krant extra uitgelicht met uiteenlopende berichtgevingen. Deze week stond het volgende interview op papier. Nu nog even via deze website, voor belangstellenden die het artikel (nog) niet lazen. In de schijnwerpers doelman Jesse Haak van tweedeklasser UVS.

Jesse Haak doet dit jaar VWO examen op scholengemeenschap Visser’t Hooft. Volgende maand wordt hij negentien en op dit moment woont hij nog in het ouderlijk huis in Leiden. Ondertussen staat de jongeling ook al tussen de palen van de hoofdmacht van UVS en als het voor hem meezit, vliegt hij na de zomer uit naar de States. ,,Ik moet er nog hard aan trekken om het te redden, maar ik zie dat wel goed komen. Als ik daarnaast wat testen doorsta dan ga ik mijn kans grijpen. Ik wil gaan studeren, voetballen en leven in Florida. Dat is voor mij een kans die ik met beide handen wil aangrijpen. Mocht ik niet slagen dan wil ik nog minimaal twee jaar verder rijpen bij UVS.”

Bij Meerburg begon het voor Haak. ,,In de F-jes was ik al vaak keeper, maar vanaf de E-jeugd ben ik niet meer weggekomen vanaf die positie. Ik denk ook wel dat ik een geboren doelman ben, mede door mijn lengte. Mijn achteroom was ook doelman en je ziet wel vaker binnen families dat dit terugkomt. In het tweede jaar C ben ik bij UVS terecht gekomen. Zij wilden me al eerder hebben. Achteraf heb ik daar geen spijt van, want ik heb mij door kunnen ontwikkelen. De club speelt op een hoger niveau met de jeugd dan Meerburg en er liepen toen al gediplomeerde trainers rond. Zo kon ik al vroeg landelijk spelen en bijvoorbeeld uitkomen tegen een club als NAC.”

Dit seizoen keepte Haak nog in de A-jeugd, maar nadat Niels van der Burg een zware blessure opliep en uitgeschakeld werd voor het gehele seizoen (reservedoelman Danny de Groot raakte ook geblesseerd, red.), schoof Stefan Roodakkers de jongeling door. ,,Aanvankelijk was dat niet zo succesvol. We verloren thuis kansloos van Voorschoten’97 (0-4) en daarna kregen we klop van TAVV. Mijn debuut met zeven tegengoals in twee wedstrijden had beter gekund, maar ik kreeg het vertrouwen van de trainer en het ging steeds beter. Met de ploeg, maar ook met mij en mijn vertrouwen. Inmiddels kijkt niemand binnen de selectie er nog van op dat ik in de kleedkamer zit. Het is lekker dat we na dat moeizame begin ook al driemaal de nul hebben kunnen houden.”

De sluitpost komt koel en onbewogen over en blijkt een waardig vervanger van de normaliter onbetwistbare Van der Burg. ,,Toch zit er echt wel gezonde spanning op bij mij. Maar het klopt dat ik rustig aan de bal ben, mijn trap is wel in orde en mijn lengte is simpelweg een voordeel. Wel moet ik wat minder vaak weg boksen, maar ook dat gaat al veel beter. Gelukkig heb ik nog geen blunders achter mijn naam staan en voel ik mij gewaardeerd.”

Zaterdag wacht er weer een derby. ,,Ik debuteerde dus tegen Voorschoten’97 en daar gaan we nu ook tegen spelen. Bij ons thuis speelden ze prima en hadden wij het niet. We gaan nu op voor revanche. Wanneer we winnen slaan we een gat naar de middenmoot en kunnen we ons handhaven in de subtop en gaan we misschien wel spelen voor een nacompetitieplek. Mochten we dat halen dan staat er natuurlijk nog meer spanning op, maar ik geloof dat ik dat wel aan kan. Dit niveau is weliswaar nieuw voor mij, maar het went ook wel weer snel.”

Mogelijk gaat Haak na het seizoen zijn ouders, zusje van 16 en broertje van 13 jaar verlaten. ,,Het gezin gunt mij het avontuur. Mijn zus gaat de stap over een paar jaar mogelijkerwijs ook maken. Mijn broertje zit niet zo met mijn vertrek. Hij verheugt zich erop dat hij dan de Playstation voor zichzelf heeft.”