Deze week is er gekozen voor de Leidse derby tussen DoCoS en UVS als Krakerrr van de Week. Ook nu zonder andere clubs tekort te willen doen. Die clubs komen overigens allemaal voorbij in de diverse voorbeschouwingen. Een deel van deze voorbeschouwing was hedenmorgen ook terug te lezen in het Leidsch Dagblad. Nu echter nog uitgebreider een vooruitblik met de beide trainers. Namens DoCoS Ron de Roode en Steef Roodakkers spreekt als oefenmeester van UVS.

De periodetitel ging aan UVS voorbij afgelopen weekend en aan de eindeloos lijkende succesreeks kwam een einde. Voorschoten’97 was de ‘dader’ door met 0-1 te winnen van de blauw-witten. Sinds medio december 2017 was er in competitieverband niet meer verloren. Slechts in de nacompetitie van het vorige seizoen ging het eenmaal (teveel) fout. DoCoS verloor eveneens, HVC’10 kwam een 0-3 zege ophalen uit Leiden, en zakte naar de twaalfde plaats. Komende zaterdag treffen de twee Leidse clubs elkaar aan de Haagse Schouwweg.

Er zijn acht wedstrijden gespeeld. Wat is jullie tussentijdse conclusie over de prestaties?

De Roode: ,,We zijn goed gestart, maar de laatste weken is het minder. Het is niet zo dat we worden weggespeeld, maar we stralen niet genoeg uit. Om te winnen moet je wat extra’s kunnen brengen. De ploeg zal met meer passie moeten gaan spelen. Dat heb ik wat gemist de laatste tijd. Er zijn links en rechts wat repeterende persoonlijke fouten gemaakt en dat kwamen we in die wedstrijden niet meer te boven. Denk aan Te Werve en afgelopen zaterdag tegen HVC’10. Wij zullen keihard moeten werken elke pot en dat ook uit willen stralen. Al met al zijn we vooralsnog te wisselvallig en dat moet eruit. Ik heb er vertrouwen in dat het stabieler zal worden.”

Roodakkers: ,,Ik ben zeker tevreden over onze resultaten. Uiteraard was er grote teleurstelling afgelopen zaterdag. Dit was een tik op de kin. Er zijn buitenstaanders die ons als de kampioen zien, maar we spelen zeker niet als een kampioen. De vraag is echter of er wel serieuze kampioenskandidaten zijn in deze klasse. De verschillen zijn heel klein. Wel mag duidelijk zijn dat er met VELO rekening gehouden zal moeten worden. Hun eerste en tweede elftal pakten de periodetitel en ik weet dat er spelers zijn overgekomen van de zondagtak. Met FC Boshuizen was dat een opponent en ik weet dus dat ze veel goede spelers aan boord hebben. Wat wij laten zien is zeker degelijk, maar de groep is niet heel breed. Het wegvallen van ons tweede elftal is geen positieve ontwikkeling. Tegen vooral HVC’10 en Voorschoten’97 hebben we goed voetbal laten zien, maar de beloning bleef uit. Zeker tegen Voorschoten’97 hebben we in de slotfase getracht te forceren, maar helaas viel de goal aan de andere kant. Een prijs veroveren had ons kunnen helpen, maar als je het breder trekt dan kan ik moeilijk stellen dat het slecht gaat.”

Hoe staat het met de fitheid van de groep voor de kraker?

De Roode: ,,Helaas is Jeroen Boogmans (ex-UVS, red.) uitgeschakeld voor de rest van het seizoen. Hij gaat geopereerd worden aan zijn knie. Meniscus-en kruisband problematiek. Sean Armitage was terug, maar kampt nu met een nieuwe spierblessure in de dij. Of hij inzetbaar zal zijn, is vooralsnog een groot vraagteken. Dit duo zou mijn beoogde centrale verdedigingsblok gaan vormen en dit is dus wel een streep door de rekening. Chris van Empel is gelukkig wel terug en Sven Ravensbergen komt er weer aan van een blessure.

Roodakkers: ,,Isi Adima sloot bij HVC’10 uit aan, maar heeft ondertussen een gebroken teen opgelopen. Daags na die wedstrijd kreeg hij een ongelukje met de scooter. Axel Pison komt terug van een blessure en lijkt inzetbaar. Helaas is het tweede elftal dus weggevallen en diverse spelers van dat team zijn gestopt. Het kan zorgelijk worden als er teveel spelers geblesseerd raken. Sommige spelers hebben wat moeite met teleurstellingen, maar dat hoort er nu eenmaal bij als je selectie speelt. Een seizoen heeft zat wedstrijden dus de keuze van een trainer kan echt wel weer veranderen. In elk geval is het voor veel jeugdige spelers belangrijk om zoveel mogelijk minuten te pakken.”

Wat is de kracht en waar ligt de zwakte bij de komende tegenstander?

De Roode: ,,Ik praat zelden over tegenstanders en ik wil me ook niet aanpassen. Wij moeten uitgaan van onze eigen kracht en die is er gezien de eerste vier wedstrijden en het gelijke spel tegen koploper VELO. Natuurlijk lees ik ook her en der verslagen en meer en soms benut ik dat. In deze klasse gaat het voornamelijk om details. Maar eigenlijk ben ik niet echt met UVS bezig dus.”

Roodakkers: ,,Met Simon Joubij en Adam Atif heeft DoCoS creatieve middenvelders. Van Empel en Ronnie de Roode zijn prima spelers voor een tweedeklasser. Armitage ken ik goed uit mijn tijd bij FC Boshuizen. Dat is ook een uitstekende kracht, maar hij kampt met blessureleed. DoCoS moet vooralsnog sprokkelen, maar zij zullen nog net even meer brengen tegen ons dan andere tegenstanders.”

Wat zegt jullie deze Leidse derby als geboren Leidenaar?

De Roode: ,,De spelers hechten er meer waarde aan omdat ze elkaar allemaal kennen. Natuurlijk zijn het wel aparte duels, maar ik vind het belangrijker dat wij weer punten gaan pakken. Ongeacht de tegenstander. Ik hoop in elk geval op een hoop publiek, want dat maakt het leuker. Vorig seizoen zag ik de wedstrijd in de Kikkerpolder. DoCoS maakte toen vlak voor tijd gelijk en dat was zuur voor UVS in hun titelrace.”

Roodakkers: ,,Het is een leuk affiche, zoals andere derby’s dat ook zijn. We rekenen op veel weerstand, maar mijn ploeg is volwassen genoeg om daar mee om te gaan. De nederlaag tegen Voorschoten’97 is aangekomen en dat is logisch. We hebben twee kansen niet aangegrepen om de periodetitel te pakken, terwijl we lange tijd ongeslagen zijn geweest en in deze competitie bovenaan stonden. Ik maak me echter geen zorg over de verwerking van het mislopen van de prijs. Zaterdag staan we er gewoon.”

Waarom moet men zaterdag bij DoCoS zijn?

De Roode: ,,Wij hebben de punten hard nodig en winst op UVS kan ons verder helpen. Als je in deze klasse tweemaal achtereen wint, sta je ook zomaar vier of vijf plaatsen hoger. Mijn spelers voor dit duel motiveren, lijkt me niet nodig. Ik verwacht niet dat het een wedstrijd wordt waarin wordt geleund. Helaas doen veel ploegen dat wel. Ik hoop op drukte langs de lijn, maar ik besef ook dat de tijd dat jeugdspelers naar het eerste gingen kijken grotendeels voorbij is. Het zou leuk zijn als clubs jeugdtrainers enthousiasmeren om met hun teams ook eens bij het eerste te gaan kijken.”

Roodakkers: ,,Wij spelen om te winnen en dat heeft al veel leuk voetbal opgeleverd. Bij vlagen was het niveau hoog. Dat moet uitnodigen om te komen kijken. Afgelopen zaterdag was het best druk tegen Voorschoten’97 en het duel was boeiend denk ik voor de volgers. Deze pot kan zeker ook weer vermakelijk worden.”

 

Comments are closed.