In de tweede klasse C staat de derby tussen Lugdunum en UVS op het programma. Het is de eerste ontmoeting tussen de twee ploegen dit seizoen. De groenhemden raakten voor de winterstop na het binnenhalen van de eerste periodetitel het spoor bijster, terwijl UVS de eerste competitiehelft middels een 3-0 zege op RCL juist met een goed gevoel afsloot. Welk van de twee teams een succesvolle herstart kent wordt zaterdag duidelijk. Tobias Schaafstra (Lugdunum) en UVS’er Thomas van Rest blikken vooruit.

Na een voortvarende competitiestart, uitmondend in het veroveren van de eerste periodetitel, kende het gepromoveerde Lugdunum een teleurstellend vervolg. Uit de laatste vier duels voor de onderbreking behaalde de formatie van de coaches Jan Wansink en Henk de Cler slechts twee punten. Met een achterstand van zeven punten op Die Haghe bivakkeren de “kikkers” nu op de tweede plek. ,,We hebben een goede groep, maar de selectie is smal. Door blessures hebben bijvoorbeeld ook spelers met – zeg maar – kleine pijntjes moeten spelen. En dan moet je na zestig minuten wel eens afhaken. Vooral de afwezigheid van de geblesseerde Adam Atif woog zwaar. En terwijl andere clubs kunnen terugvallen op spelers uit het tweede elftal, ontbreekt bij ons die mogelijkheid”, verklaart de 30-jarige Schaafstra de terugval (op de eerste foto tegen Valken’68, 0-0)

De drie jaar geleden ,,voor de liefde” naar Den Haag verhuisde Leidenaar is in het dagelijks leven werkzaam als consultant bij het in Ypenburg gevestigde StarApple. ,,We zijn een partij die bedrijven adviseert bij het binnenhalen van i.t.-personeel. Door m’n werk heb ik het trainingskamp van m’n club in Torremolinos moeten missen. Dat laatste geldt ook voor Ozan en Cem Isitir. Die hadden schoolverplichtingen. Voor de rest is iedereen mee geweest. Ik heb gehoord dat het erg geslaagd was. Er werd tweemaal per dag getraind en ze speelden er één wedstrijd tegen een plaatselijke club. Die wonnen ze met 2-1. En voor het overige was het bijzonder gezellig”, aldus Schaafstra.

,,We hebben een elftal dat bestaat uit spelers die het hart op de tong hebben”, vervolgt hij.  ,,We kunnen goed voetballen, maar als er fouten worden gemaakt laten we dat ook aan elkaar weten. Tegenstanders vinden dat vaak vreemd, terwijl het voor ons vrij normaal is. Op momenten dat het bij ons niet loopt hebben de mensen het daar altijd over. Na afloop praten wij er zelf in de kleedkamer nog heel even over na en daarna is alles weer snel vergeten en wordt het altijd weer gezellig.”

In de equipe van Wansink en De Cler is Schaafstra (foto 2 tegen Zwammerdam, seizoen ’16’-’17) veelal achterin te vinden. ,,Ik speel meestal centraal in de defensie en ook wel als verdedigende middenvelder. Een enkele keer word ik in de spits geposteerd. Dat ik dit seizoen een keer scoorde heeft daar trouwens niets mee te maken. Dat was tegen Voorschoten vanuit een penalty. Ik ben een speler die het moet hebben van inzet en agressie, zeg maar van het fysieke. Hard werken, bikkelen en af en toe een mooi balletje geven. Maar niet iemand van de fluwelen touch, waarover sommigen bij ons wel beschikken”, meent Schaafstra, die naast zijn activiteiten bij Lugdunum ook nog eens een keer of vier per week de sportschool (,,Lekker aan de gewichten trekken en het lijf zo strak zien te houden”) bezoekt.

De Leidenaar rekent erop dat zijn team zich aan het einde van de rit in elk geval bij de eerste drie bevindt: ,,Het gaat tussen Die Haghe en ons en misschien maakt Valken’68 nog een kans. Hoe dan ook, de nacompetitie hebben we al. Mochten we promoveren dan is een kwaliteitsimpuls wel nodig natuurlijk. En zeker in de breedte moet er een man of vijf bij. Maar goed, eerst UVS. Dat beschikt over een prima voetballend, tactisch sterk team. Zelf heb ik er ook een jaar of zes gespeeld. Ik ken de UVS-school. We moeten ze niet in hun spel laten komen en er dus volle bak tegenaan gaan: ze afbluffen. En dan zo snel mogelijk het verschil maken om te winnen.“

Opponent UVS kent tot nu toe een wisselvallige jaargang. Met een achterstand van veertien punten op koploper Die Haghe bezet het gezelschap van coach Steef Roodakkers op dit ogenblik de zesde plaats. ,,We hebben van Die Haghe en Valken’68 gewonnen. Dat zijn ploegen die ruim boven ons staan. Maar daar staat tegenoven dat we bijvoorbeeld tegen Reeuwijk en HVC’10 onnodig punten lieten liggen. We hebben soms moeite om het spel te maken, treuzelen te lang om diepte in ons spel te brengen. Tegen aanvallend ingestelde ploegen lukt dat ons vaak beter. Daarnaast hebben we regelmatig moeite met scoren. Ik meen dat we tegen Reeuwijk wel twintig kansen creëerden. Toch werd het maar 3-3. Verder zijn we nogal eens slordig, ongeconcentreerd. Pluspunt is dat we de voor de winterstop ingezette lijn – winst op RCL – in de afgelopen periode hebben doorgetrokken. De drie wedstrijden die we speelden om de LAV-cup, tegen DoCoS, Rijnvogels onder 21 en Noordwijk onder 21, hebben we allemaal gewonnen. Dat geeft vertrouwen”, vertelt de 25-jarige Van Rest.

De import-Leidenaar (op foto 1 en 2 tegen Valken’68, respectievelijk Jaco van der Bent en Ronald van Delft)belandde ruim vier jaar geleden bij UVS, nadat hij eerder uitkwam voor Monster en HBS: ,,Ik ben in Monster geboren en ging later spelen bij HBS in Den Haag. Voor die club heb ik een aantal wedstrijden in het eerste elftal gespeeld, toen nog in de topklasse. Omdat mijn vriendin in Leiden studeerde en ikzelf aan de Universiteit van Amsterdam communicatie en marketing deed was het praktisch om naar Leiden te verhuizen. En zo kwam ik bij UVS. Op dit moment werk ik ook in Leiden, bij Naturalis. Dat komt mooi uit. Het is een van de verschillende opdrachtgevers van mijn werkgever Jonge Honden, een in Utrecht gevestigd adviesbureau van jong-afgestudeerden.”

Van Rest acteert, net als Schaafstra, overwegend in de laatste linie. ,,Ik ben er om de spits van de tegenstander uit te schakelen. Dat vind ik leuk. De duels aangaan en ze winnen, dat gaat me in het algemeen prima af. En dan de bal simpel inleveren bij iemand met de juiste kleur. Mijn middag is goed als mijn tegenstander niet heeft gescoord. En het is natuurlijk nog mooier als wij dat zelf dan wel voldoende doen. Alhoewel we tot nu toe wisselvallig presteren, heb ik het bij UVS erg naar m’n zin. De instelling is in vergelijking met vorig jaar een stuk verbeterd. Elke wedstrijd gaan we er nu volle bak in en we gunnen elkaar ook wat. Het spelplezier is duidelijk toegenomen. We hebben ook best een aantal keren al iets moois laten zien. De komende tijd moet het de insteek zijn om de opgaande lijn van de afgelopen weken door te trekken en op die manier zien zo hoog mogelijk te eindigen. Dan kunnen we wellicht een periodetitel meepakken. Het is mijn ambitie om met UVS naar een hoger niveau door te groeien, dus…”

De UVS’er kijkt vol vertrouwen uit naar het treffen met de stadgenoot. ,,Ik heb er heel veel zin in om tegen onze buren te spelen. Het is toch een van de mooiste tegenstanders om van te winnen. Naar mijn gevoel komt de wedstrijd voor ons ook op een goed moment. Zij waren de laatste tijd zeker niet in goeden doen. En bij ons speelt Thom de Vries na zijn blessure weer mee, een echte spits. Fijn om die er weer bij te hebben. We zullen dus erop knallen en doen wat we eerder al tegen Die Haghe en Valken deden: winnen”, besluit Van Rest.