Tweede klasse C (zaterdag)- Tegen het einde van de reguliere tijd was het nog steeds spannend in Ter Aar. TAVV hing nog steeds in de wedstrijd tegen UVS, vooral omdat de Leidenaren verzuimd hadden eerder afstand te nemen. Niet veel later was de kloof alsnog geslagen. De thuisploeg ging er uiteindelijk liefst met 1-5 vanaf tegen de nummer drie van de ranglijst en zag bovendien de nummers elf en tien winnen en verder weg lopen.

Het was een ronduit boeiende middag geweest tussen de twee clubs die normaliter uitkomen in het blauw en wit. Bij uitwedstrijden ‘verkleurt’ UVS  echter in een tenue die welhaast licht geeft. Waar TAVV nog gedicteerd had in de heenwedstrijd en gedecideerd won (0-3), was het nu UVS dat vooral de lakens uitdeelde. De ploeg van Steef Roodakkers trad aan zonder de zieke William van Vliet en geblesseerde Sem Plezier, maar de zorgen aan de kant van de gastheer waren beduidend groter. Kilometervreter Kevin van Wijk bleef geblesseerd aan de kant, Edwin Pieterse was een weekendje weg, Chiel Konings zit een schorsing uit en Yassine El Mariami komt misschien niet meer in actie dit seizoen vanwege een kwetsuur. Eerder vielen Youri Looyestijn en Roy van den Berg al weg bij de ploeg van Niels Slottje.

Het was aan de resultaten van de pakweg laatste anderhalve maand te zien dat TAVV gemankeerd is. De ploeg draait bepaald niet meer zo soepel als in een tijd voor en even na de winterstop en zeker in de fase dat UVS eerder werd getroffen. UVS daarentegen is gaan draaien en heeft zich door een reeks prima uitslagen juist genesteld in de top vijf.

De stand op de ranglijst was terug te zien in de verhoudingen op het veld. UVS greep de thuisploeg direct bij de kladden. TAVV liet dat ook toe en wilde vooral gegroepeerd voor de dag komen om het de opponent zo lastig mogelijk te maken. Bart van der Weijden kreeg al snel de eerste kans, maar de middenvelder was nog niet warm en volleerde de bal hoog over het doel van Chris van der Zwet, de vervanger dus van Pieterse. Jesse Modderaar kopte in de beginfase een keer naast aan de overzijde. Gevaarlijker werd het na bijna een kwartier spelen. Thom de Vries mikte in de korte hoek en Van der Zwet moest zich strekken. Bij de volgende aanvallende aanval was het wel raak voor de gasten. De Vries brak door over rechts en gaf de bal op maat op Berend Verdoes, die wel raad wist met deze aangever. Het tweetal zou zeker niet voor het laatst aan de deur rammelen van Slottje en de zijnen.

Op een voorzet van Marcello Walcott kwam De Vries een paar tenen tekort om de 0-2 binnen te duwen en de spits mikte kort daarop uit de draai niet ver over. De 0-2 kwam ook niet op het scorebord toen Kenneth Maaskant opeens opdook in de vijandelijke zestien. Zijn inzet werd gesmoord door de voeten van Van der Zwet en de rebound werd door Ruben Leugering rakelings over gelift. Het gaf aan dat UVS de regie in handen had en dat TAVV niet mocht mopperen dat het niet op grotere afstand werd gezet.

Min of meer uit het niets had TAVV echter alsnog op gelijke hoogte kunnen staan. Kort voor de pauze dook Lyndon de Bruijn op met het hoofd. Dit nadat Yannick Otto met een heerlijke lange bal Bjorn Valentijn op rechts aan het werk had gezet. Diens voorzet had door de spits tot doelpunt gepromoveerd moeten worden, maar Jesse Haak kwam met de schrik vrij. Even daarna plantte Stefan Rijsdam een vrije trap in de zestien, die door Haak niet kon worden geklemd. Otto kon niet profiteren. De verdediger prikte het leder naast.

Na de vermakelijke eerste helft volgde er een nog meer beklijvende tweede rondgang. UVS liet de bal lekker lopen en de lopende mensen bleven een probleem voor TAVV. Het was wachten op de genadeklap van de ploeg die al sinds kort voor de onderbreking van de competitie ongeslagen is. De ingevallen Nick Scheurwater, die dat met verve deed overigens, zette Verdoes aan het werk waarbij de middenvelder nu de man van de assist werd op een fraaie kopbal van De Vries: 0-2.

De wedstrijd leek gespeeld en vrijwel iedereen kon leven met de tussenstand op dat moment. Een dot van een kans, kort na de 0-2, werd door UVS echter verkwanseld. De Vries gaf te hard af op Van der Weijden en zo ging de mokerslag voor TAVV verloren. Modderaar kon halverwege de tweede helft De Vries ook nog van scoren afhouden en zo bleef de hoop op een terugkeer alsnog levend voor de nummer twaalf van de rangschikking. Dit ook nadat Ayoub el Houari een bal voorlangs zag gaan en Scheurwater twee pegels los liet richting de winkelhaak, maar Van der Zwet behoedde zijn ploeg voor een grotere achterstand.

En dan was daar opeens Nick Straver om de tweestrijd een andere wending te geven. Haak was kansloos op zijn inzet en prompt was TAVV weer in leven. Sterker nog; anderhalve minuut later had De Bruijn de 2-2 op zijn voet. Van dichtbij mikte hij echter op Haak. Je kunt zeggen dat de puntspeler faalde, maar de redding van de jonge Leidse doelman sprak in elk geval tot de verbeelding. Een paar tellen later, uit de resterende corner, kreeg Otto de gelegenheid om balans in de stand aan te brengen. Uitgelopen Ter Aar telde de treffer al, maar de bal zeilde over het doel van de formatie uit de sleutelstad.

De Vries dacht daarna alsnog de veilige marge van twee treffers te bewerkstelligen, maar de paal stond zijn tweede succes op dat moment nog in de weg. Daardoor had de 2-2 alsnog op het scorebord kunnen komen. Valentijn bracht de ingevallen Mitch Keijzer in stelling, maar opnieuw was daar Haak om dwars te liggen.

De scheidsrechter van dienst gaf vervolgens aan dat er niet minder dan zeven minuten zouden bijkomen en zo ging iedereen en alles er nog maar eens voor staan of zitten. De spanning werd echter in de slotminuut van de reguliere speeltijd uit de lucht gehaald. De Vries had nu meer geluk aan zijn zijde en kort daarop bracht hij zelfs zijn derde doelpunt van de middag op zijn naam, waarbij Verdoes weer aan de basis stond. Tenslotte deed ook Scheurwater nog een duit in het zakje voor de uiteindelijke 1-5. Daarmee pakte UVS alsnog een grote overwinning. Dat de Leidse ploeg prima had gespeeld en recht had op de zege mocht zeker worden vastgesteld. Geflatteerd waren de cijfers uiteindelijk wel enigszins, omdat TAVV ook zomaar alsnog een andere draai aan het gevecht had kunnen geven.

De feiten liegen in elk geval niet. UVS doet volop mee in de strijd voor de nacompetitie voor promotie en zelfs een titel is nog mogelijk omdat Die Haghe van de leg af is. Bij de Leidenaren wordt daar nog niet over gesproken, maar de vorm is er in elk geval wel gezien de beleving en het vertoonde spel. TAVV staat er duidelijk anders op, maar is zeker nog niet gezien voor wat betreft de missie om weg te komen van de gevreesde twaalfde plaats. De brigade van Slottje speelt immers nog tal van wedstrijden tegen concurrenten onderin. Maar de personele problemen helpen in elk geval niet om alle vertrouwen te kunnen hebben in een goede afloop.

TAVV-UVS 1-5 (0-1). 23. Verdoes 0-1, 60. De Vries 0-2, 79. Straver 1-2, 90. De Vries 1-3, 90.+2 De Vries 1-4, 90.+4 Scheurwater 1-5. Scheidsrechter: Van Drunen. Toeschouwers: 200.

TAVV: Van der Zwet, Valentijn, Van der Pijl (77. Van Smoorenburg), Otto, Modderaar, Verwoerd, Slottje, Vreeken (64. Keijzer), Straver, De Bruijn, Rijsdam.

UVS: Haak, Verlaan, Maaskant, Boogmans, Pison,  El Houari (89.Nieuwenburg), Van der Weijden, Leugering (87.Ait el Houssi), Verdoes, Walcott (53. Scheurwater), De Vries.