Tweede klasse C (zaterdag)- Absoluut niets ten nadele van buurman Lugdunum, maar UVS verdiende na zesentwintig duels een nacompetitieplek. De groen-witten pakten de eerste periode, maar leden daarna bijna onafgebroken nederlaag na nederlaag. De ploeg van Steef Roodakkers kreeg juist veel meer vertrouwen na een stroeve start en presteerde van medio december 2017 tot en met afgelopen zaterdag meer dan uitstekend. Tweeëndertig punten werden vergaard in veertien duels na de winterstop en daarmee werd UVS de beste in 2C van 2018. Het bleek niet genoeg voor het kampioenschap, niet in de laatste plaats omdat de ploeg recent verzuimde DoCoS en RCL op de knieën te krijgen. Wanneer die wedstrijden gewonnen zouden zijn, was er nu misschien al feest bij Uit Vriendschap Saam. Evenwel had de ploeg ook zonder prijs kunnen eindigen en dan was er mineur geweest bij Roodakkers en de zijnen. Dat laatste gebeurde niet. UVS won de slotwedstrijd overtuigend van HVC’10 (5-0), en omdat Lugdunum werd gevloerd door Honselersdijk (eveneens 5-0, red.) en daardoor twaalfde werd, mocht blauw en wit de eerste periodetitel overnemen.

UVS eindigde als derde, maar dat had ook zomaar een tweede plaats kunnen zijn. Valken’68 maakte kort voor tijd gelijk tegen SVC’08. Bij een nederlaag was UVS over de Valkenburgers heen gewipt en zo een thuisvoordeel kunnen hebben voor de nacompetitie. Roodakkers: ,,Het had inderdaad nog mooier kunnen aflopen met wellicht twee of drie thuiswedstrijden in de nacompetitie. Wij gaan nu vooral uit spelen, maar dat hoeft niet per se een nadeel te zijn. Natuurlijk hebben er allemaal gedachtes door mijn hoofd gespeeld. Een kampioenschap kwam nog dichtbij en zat er eigenlijk gewoon nog in. Het is jammer dat we dat verspeeld hebben. Aan de andere kant had het nu ook klaar kunnen zijn en dan was het gevoel zeker onbevredigend geweest na zo’n serie. Al met al werd er een feestje gevierd op de club, want we leven nog en promotie behoort nog steeds tot de mogelijkheden.”

In het meest gunstige geval, wanneer er wordt toegespitst op onze regioclubs, kan er zelfs op 16 juni een finale uitrollen tussen UVS en Valken’68. Uiteraard zal er dan een regionale ploeg naast de prijs grijpen, maar het zou een fraai slot zijn van een sowieso spectaculaire competitie. Zover is het uiteraard nog niet, maar UVS mag in elk geval blijven hopen.

Tegen HVC’10, dat vrijuit kon spelen, had de thuisploeg geen enkele moeite. Al rap scoorde Berend Verdoes, die als middenvelder/ gelegenheidsaanvaller überhaupt veel scoorde dit seizoen. Kenneth Maaskant maakte er voor de pauze 2-0 van uit een vrije trap en in die fase moesten de gasten ook nog eens door met tien man vanwege een rode kaart na een uitgedeelde tik. In de rust kreeg UVS mee dat Lugdunum al kansloos leek tegen Honselersdijk, en er gloorde dus hoop dat het goed zou komen. Dat kwam het ook. Kris Menken scoorde kort na de doelwisseling de 3-0 en daarmee gaf hij zijn rentree kleur. Daarna werd het min of meer zomeravondvoetbal, maar de thuisploeg kon de eigen aanhang toch nog tweemaal laten opveren. Bart van der Weijden maakte het kwartet vol en mocht daar Thom de Vries voor bedanken. De vijfde treffer werd andermaal voorzien van een handtekening van de middenvelder. Met gevoel voor precisie, niet voor het eerst dit seizoen, werd de HVC’10 doelman, die te ver voor zijn doel stond, op fraaie wijze geklopt. Een passend slot van een prima middag voor UVS.

Volgende week moet de Leidse ploeg de eerste horde gaan nemen in Hellevoetsluis tegen de gelijknamige club. In 2D werd die ploeg tweede achter BVCB, dit op doelsaldo. Eerder deze week werd aangekondigd dat Hellevoetsluis een rechtszaak zou aanspannen vanwege de in hun ogen tussentijds gewijzigde competitieopzet van de KNVB (lees: doelsaldo bepalend, red). Dit zou dus nog een staartje kunnen krijgen, maar UVS is in elk geval klaar voor het toetje.