Districtsbeker- Na het bekertreffen tegen zondagtweedeklasser ROAC zocht UVS met lege handen de kleedkamer op. Ondanks veelvuldig balbezit kwamen de mannen van Steef Roodakkers zaterdag in Rijpwetering niet tot scoren. De paarshemden  wisten na de pauze UVS-doelman Koen Verlooy éénmaal te verschalken en deze treffer bleek  uiteindelijk voldoende voor de zege van de thuisploeg (1-0).

Al vanaf het begin was het duidelijk met welke tactiek de manschappen van Hein Leliveld UVS wilden bestrijden. Met een zeer hecht defensief blok ( 5 verdedigers hangend rond de zestien meter, die ook in balbezit stijf achterin bleven) gokte ROAC in de omschakeling op de kwaliteiten van aanvaller Thijs van Seggelen. UVS mocht van ROAC de bal hebben, maar  doelrijpe kansen leverde dit niet op.  Het was juist ROAC dat de eerste mogelijkheid van de wedstrijd mocht noteren, maar Dick Heemskerk wist van dichtbij zijn voet niet voldoende tegen de bal te zetten. Ook hierna was UVS niet bij machte om de ROAC-defensie te kraken, zodat de ploegen met een bloedeloze brilstand aan de thee mochten.

In de 2e helft maakte Ruben Leugering plaats voor Ayoub El Houari en deze wissel bracht direct meer dreiging in het spel van de blauw-witten. Na een kwartier spelen ebde dit aanvankelijke overwicht van de bezoekers wat weg, waarna de gastheer zijn kans rook. Na een gebrek aan communicatie in de UVS-verdediging kwam de bal bij invaller-spits Joost van den Bosch, die van afstand fraai uithaalde (1-0). UVS probeerde nog van alles om de gelijkmaker te forceren (spits Soufiane Boukhidous kwam in het veld voor Daan van der Zwaan en centrale verdediger Mart Spierdijk werd als stormram naar voren gestuurd), maar ook dit mocht niet baten. Toen vlak voor tijd Berend Verdoes van dichtbij ook nog  eens het aluminium raakte, was het duidelijk dat er zaterdag voor UVS niets te halen viel op het Hertogspark.

Na afloop sprak Roodakkers zijn teleurstelling uit over de nederlaag, maar hij zal stiekem blij zijn dat de mankementen van zijn ploeg  juist op dit moment aan het licht zijn gekomen. Het blijkt dat de prima oefenwedstrijden van UVS tegen 2e Divisionist Quick en zaterdag eersteklasser Huizen geen enkele garantie zijn voor een goede competitiestart. Tegen dit soort voetballende ploegen is UVS op zijn best, maar teams van dit kaliber en een open spelopvatting  zullen de Kikkerpolder-bewoners in de competitie niet wekelijks treffen. Sterker nog, het is waarschijnlijker dat veel tegenstanders dezelfde tactiek als ROAC zullen gaan hanteren : het balbezit aan UVS overlaten en zich ingraven rondom hun eigen strafschopgebied.

UVS heeft op papier ook komend seizoen weer een sterke spelersgroep, die voetballend weer tot beste ploegen van de tweede klasse gerekend mogen worden. Roodakkers is als trainer ervaren genoeg om te beseffen dat niet de beste spelers, maar de sterkste formatie nodig is om tot eind van het seizoen om de prijzen mee te blijven doen. De UVS-trainer heeft nog 3 trainingsweken de tijd om te sleutelen aan zijn favoriete formatie en zijn spelers te overtuigen dat alleen ‘mooi voetbal’ niet voldoende is om het gewenste zilverwerk binnen te halen. De komende twee zaterdagen staan voor UVS opnieuw bekerwedstrijden op het programma, waarna op 22 september de Leidenaren de competitie starten met een uitwedstrijd bij regiogenoot Valken’68.

ROAC – UVS  1-0 (0-0) 62. 1-0 Van den Bosch. Scheidsrechter : Afalah

Opstelling ROAC: Van der Poel, Bakker, Boere, De Haas, F. Heemskerk, Den Dekker, Van der Poel, Van Seggelen (46. Van den Bosch), Wagter, Hupkes, D. Heemskerk.

Opstelling UVS :Verlooy, Verlaan, Menken, Spierdijk,  Pison, Leugering (46. El Houari), Van der Weijden, Adima (66. De Vries), Driessen, Verdoes, Van der Zwaan (70. Boukhidous).