Tweede klasse C (zaterdag)- UVS had zich verheugd op een zinderende finale ten opzichte van Die Haghe. De ploeg uit Den Haag speelde gelijk tegen RCL en op dat moment liep de wedstrijd van de blauwwitten nog tegen stadsgenoot DoCoS. De achterstand kon worden teruggebracht tot twee luttele punten. Even voor het einde van de reguliere tijd scoorde Bart van der Weijden de bevrijdende 1-0 en alles leek koek en ei om de druk verder op te voeren richting de Haagse koploper. In de extra tijd verziekte Tim Gonlag de middag voor UVS. Uiteraard had de centrale verdediger daar lak aan, temeer omdat DoCoS elk punt kan gebruiken om zich veilig te spelen. Conclusie is vooralsnog dat UVS de titel vrijwel zeker vaarwel kan zeggen, dat de nacompetitie nog volop lonkt voor Steef Roodakkers en de zijnen en dat DoCoS prima papieren heeft om zich veilig te gaan spelen. Ofwel op eigen kracht of met ‘hulp’ van TAVV of Lugdunum.

De wedstrijd in de Kikkerpolder liet twee gezichten zien. Voor de pauze viel er weinig te beleven. Er werden weliswaar vier gele kaarten geïncasseerd  en daarmee leek het op een pittig potje, maar daar was amper sprake van. Voor de doelen gebeurde er ook niet bepaald veel. Op de tribune hielden veel toeschouwers zich dan ook bezig met de gebeurtenissen op de andere velden.

Toch startte DoCoS gedreven en in die fase moest UVS waakzaam zijn voor een snelle achterstand. Chris van Empel probeerde het met een venijnig schot, maar de bal kwam recht op doelman Jesse Haak af. Even later had Nils Slingerland een puike voorzet in huis, maar dezelfde Van Empel kon net niet bij de bal om binnen te werken. Even later mikte de spits naast en dus wist UVS dat het volle bak moest geven om de andere Leidse ploeg te kunnen kloppen.

Geleidelijk aan kwam UVS wel beter in het spel, maar de thuisploeg had duidelijk moeite met het feit dat DoCoS gegroepeerd voor de dag kwam. Gaatjes werden amper gevonden en in de lucht stonden vooral Danny Maaskant, Gonlag en Steef Knijnenburg hun mannetje. Het meest boeiende onderlinge duel werd echter uitgevochten door Michael van Voorthuijzen en William van Vliet. De DoCoS-verdediger won op punten. Van Vliet zorgde wel voor de eerste poging tussen de palen, maar zijn inzet werd gesmoord en kon zo een eenvoudige prooi worden voor Mitchel van Abswoude. Jeroen Boogmans, sterk acterend in de as bij de gastheren, kopte een keer over. Bart van der Weijden schoof een keer naast na een goede UVS-aanval, maar voor het overige was het karig wat de beide ploegen lieten zien in de eerste helft. Gonlag verwoordde het treffend voor rust met de kreet ‘er is geen diepte’ richting de voorwaartsen. Dat was eigenlijk van kracht voor beide ploegen, en dus was de 0-0 tussenstand niet meer dan logisch.

Na de pauze moest UVS wel komen, want averij oplopen zou funest zijn. DoCoS wilde uiteraard ook wel winnen, maar was overduidelijk meer uit op een punt in dit uitduel. Kort na de onderbreking vond Thom de Vries Van Abswoude op zijn pad en kwam een voorzet van Thomas Goebel niet aan bij Van Empel en de meegekomen Maaskant. De grootste kans van de wedstrijd op dat moment volgde een minuut of tien na rust. De Vries stelde Alex Pison in staat om te vuren, maar de dappere Van Voorthuijzen voorkwam de 1-0. De Vries had even daarna teveel tijd nodig en zo kon DoCoS nog altijd de nul houden.

Rond het uur kwam DoCoS evenwel andermaal in verlegenheid. De Vries werd weggestoken door Van der Weijden, waarbij de bezoekers dachten aan buitenspel. De scheidsrechter oordeelde anders en wees vervolgens naar de stip toen de UVS-spits over het uitgestoken been van Van Abswoude viel. Van der Weijden pakte zijn verantwoordelijkheid, maar moest zijn meerdere erkennen in de goalie van DoCoS.

Daarna moest UVS gaan forceren en dus was de wissel logisch te noemen. Marcello Walcott kwam en Van Vliet werd naar de kant gehaald. Toch kreeg DoCoS pal daarna een prima kans. Na een indrukwekkende rush van Van Voorthuijzen kon Goebel afdrukken, maar de bal belandde in het Leidse Hout. De tijd tikte door en UVS drong aan, maar heel gevaarlijk kon het niet worden. Totdat De Vries Walcott vond, maar nu was de verdediging van DoCoS attent en bleef het nog immer doelpuntloos. Zoals bekend duurt een wedstrijd echter negentig minuten plus en niet zelden gebeurt er dan nog van alles. Zo ook nu. Even voor tijd scoorde Van der Weijden van dichtbij en de middenvelder kon zijn vreugde logischerwijs niet voor zich houden. UVS rook de winst.

De extra tijd was gerechtvaardigd, hoewel ruim bemeten. Eerst verzuimde De Vries de 2-0 binnen te schuiven in een verlaten DoCoS-doel. Zijn krachten waren kennelijk op. Walcott beging daarna een onnodige overtreding en zo kreeg Van Voorthuijzen de kans het leder nog eenmaal de zestien in te sturen. Gonlag dook op voor zijn bewaker en de kopbal was Haak te machtig. Tot een aftrap kwam het niet meer en zo werd DoCoS uiteindelijk de morele winnaar en was UVS zich ervan bewust een kans te hebben vergooid om misschien kampioen te worden. Beide ploegen kunnen evenwel het seizoen nog met een goed gevoel afsluiten. De komende weken zal blijken wat dit gelijke spel waard is geweest.

UVS-DoCoS 1-1 (0-0). 88. Van der Weijden 1-0, 90.+6 1-1 Gonlag. Scheidsrechter: Van Lith. Toeschouwers: 400.

UVS: Haak, Verlaan, Boogmans (82. Van Rest), Maaskant, Pison, Van der Weijden, Verdoes, Leugering, Ait El Houssi (78.El Houari), De Vries, Van Vliet (61.Walcott).

DoCoS: Van Abswoude, Van Voorthuijzen, Maaskant, Gonlag, Knijnenburg, Joubij, Goebel, Overliet, Slingerland (75.Bisschop), Van Empel, De Ridder.

Foto’s: J.P.Kranenburg (zie ook de gehele fotoreportage)